ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ανακαινίζεται το Μέγαρο ΟΤΕ – Μείωση λειτουργικού κόστους κατά 1 εκατ. ετησίως

Ανακαινίζεται το Μέγαρο ΟΤΕ – Μείωση λειτουργικού κόστους κατά 1 εκατ. ετησίως

Σε νέο «πράσινο» κτίριο διαμορφώνεται το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ στο Μαρούσι, το οποίο έχει ανακατασκευαστεί ήδη στο 80%, με βάση τα διεθνή πρότυπα WELL και LEED. Το μεγάλο και σύνθετο έργο υλοποιεί η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, ΟΤΕestate, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024. 

Το νέο κτίριο υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2, καθώς ο όμιλος στοχεύει σε  κλιματική ουδετερότητα από τη λειτουργία του έως το 2025. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί συνολικά 800 κάδοι ανακύκλωσης, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση. Παράλληλα, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση, μέσα από ειδικούς κάδους που τοποθετούνται στις κουζίνες κάθε πτέρυγας και στο εστιατόριο των εργαζομένων.

Ανακαινίζεται το Μέγαρο ΟΤΕ – Μείωση λειτουργικού κόστους κατά 1 εκατ. ετησίως-1

Όλα τα δομικά υλικά και τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά και ανακυκλώσιμα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι σε όλες τις πτέρυγες εφαρμόζεται μια κεντρική σχεδιαστική γραμμή, αλλά κάθε χώρος έχει δημιουργηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των ομάδων που δουλεύουν εκεί. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον εσωτερικό σχεδιασμό με στόχο τη δημιουργία ευχάριστων, φωτεινών χώρων και τη χρήση γήινων χρωμάτων και μοτίβων, φυτών εσωτερικού χώρου και υλικών που απορροφούν τον ήχο σε οροφές, τοίχους και έπιπλα. Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό του κτιρίου, όλο το κέλυφος ανακατασκευάζεται με την τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τους γραφειακούς χώρους, στόχος ήταν να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας, με ανοιχτή διάταξη των θέσεων εργασίας, εφαρμογή πολιτικής desk sharing και δημιουργία ποικίλων χώρων συνεργασίας, όπως Lounge Meeting Rooms, Meeting Booths, Informal Collaboration Areas κ.ά. Ο σχεδιασμός αυτός, ευνοεί τη νέα agile οργανωτική δομή που εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ, καθώς και το υβριδικό μοντέλο εργασίας, μέσω του οποίου έχει καθιερωθεί η τηλεργασία ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της κάθε μονάδας.

Ανακαινίζεται το Μέγαρο ΟΤΕ – Μείωση λειτουργικού κόστους κατά 1 εκατ. ετησίως-2

Υπάρχει Wi-Fi υψηλής ταχύτητας, video-conference tools στους χώρους συνεργασίας και ψηφιακά εργαλεία. Επίσης, οι σταθεροί υπολογιστές αντικαταστάθηκαν με laptop, όπου μεταφέρθηκαν και οι σταθερές τηλεφωνικές γραμμές.

Τέλος, δημιουργούνται νέοι κοινόχρηστοι χώροι: Σε κάθε όροφο υπάρχουν restorative rooms, που είναι χώροι με χαλαρή επίπλωση, για πιο ανεπίσημες συναντήσεις και σε πολλούς ορόφους Quiet Rooms ατομικής χρήσης. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν lactation rooms για τις νέες μητέρες, ενώ όλοι οι χώροι του κτιρίου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Επένδυση με τρεις στόχους

Την ανακαίνιση συντονίζει η OTEestate θυγατρική του Ομίλου, με την συνεργασία ομάδων ΙΤ, Τεχνολογίας, HR, Health & Safety, Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Finance και Φυσικής Ασφάλειας.

Το έργο της ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και περιλαμβάνει συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30. Με την ολοκλήρωσή του, το κτίριο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.

Ανακαινίζεται το Μέγαρο ΟΤΕ – Μείωση λειτουργικού κόστους κατά 1 εκατ. ετησίως-3

Το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Το LEED είναι πρόγραμμα πιστοποίησης «πράσινων» κτιρίων, που επικεντρώνεται στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Μέσω του WELL Building Standard, για το οποίο ήδη υπάρχει προπιστοποίηση, έχουν ληφθεί υπόψη οι 10 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο (αέρας, νερό, διατροφή, φωτισμός, φυσική κατάσταση και κίνηση, θερμική άνεση, ήχος, υλικά, νους, κοινότητα). Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποκτά «έξυπνα» συστήματα μέτρησης των συνθηκών των χώρων εργασίας, όπως θερμοκρασία, υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ είναι ένα εμβληματικό κτίριο, που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη της Αθήνας. Προχωρήσαμε σε μια σημαντική επένδυση για να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή με τρεις στόχους: να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, να υπηρετήσουμε τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Τους πετύχαμε χάρη στην εξαιρετική δουλειά όλων όσοι εργάζονται για το έργο. Βλέπουμε ήδη τη βελτίωση της εμπειρίας των εργαζομένων μας και τη σημαντική μείωση στο λειτουργικό κόστος και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Το νέο Διοικητικό Μέγαρο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ για τις επόμενες δεκαετίες, με σεβασμό τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον.»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο 90% η πανελλαδική κάλυψη του COSMOTE 5G

ΟΤΕ: To σήμα “T” προστέθηκε στην πρόσοψη του Διοικητικού Μεγάρου

ΟΤΕ: Απορρόφηση της Cosmote μέχρι τον Ιανουάριο του 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News