Σαν Σήμερα Δευτέρα 5/12/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η «Χαμένη Μοίρα» και ο θρύλος του Τριγώνου των Βερμούδων

Η «Χαμένη Μοίρα» και ο θρύλος του Τριγώνου των Βερμούδων

5 Δεκεμβρίου 1945

Στις 2:10 μ.μ., πέντε τορπιλοβομβαρδιστικά Avenger του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που αποτελούν την Πτήση 19, απογειώνονται από τον Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό του Ft. Lauderdale στη Φλόριντα, για μια εκπαιδευτική αποστολή ρουτίνας, διάρκειας τριών ωρών.

Αφότου ολοκλήρωσε τον στόχο της, η Πτήση 19 έπρεπε να κινηθεί ανατολικά για επιπλέον 67 μίλια, στη συνέχεια να στρίψει βόρεια για 73 μίλια και να επιστρέψει στον αεροπορικό σταθμό μετά από αυτό, διανύοντας μια συνολική απόσταση 120 μιλίων. Δεν επέστρεψε ποτέ.

Δύο ώρες μετά την έναρξη της πτήσης, ο αρχηγός της μοίρας, που πετούσε στην περιοχή για περισσότερους από έξι μήνες, ανέφερε ότι η πυξίδα και η εφεδρική πυξίδα του είχαν χαλάσει και ότι η θέση του ήταν άγνωστη. Τα άλλα αεροπλάνα παρουσίασαν παρόμοιες δυσλειτουργίες οργάνων.

Οι προσπάθειες που έγιναν μέσω ασυρμάτων να βρεθεί το στίγμα της χαμένης μοίρας δεν ήταν επιτυχείς. Μετά από δύο ακόμη ώρες συγκεχυμένων μηνυμάτων από τους πιλότους, στις 6:20 μ.μ. ακούστηκε μια παραμορφωμένη ραδιοφωνική μετάδοση από τον αρχηγό της μοίρας, ο οποίος καλούσε τους άνδρες του να προετοιμαστούν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος ταυτόχρονα, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Η «Χαμένη Μοίρα» και ο θρύλος του Τριγώνου των Βερμούδων-1
‘The Lost Squadron’ by Bob Jenny © NASFL Museum

Πλέον, αρκετοί σταθμοί ραντάρ στο έδαφος μπορούσαν επιτέλους να εντοπίσουν την Πτήση 19, βόρεια από τις Μπαχάμες και ανατολικά των ακτών της Φλόριντα. Στις 7:27 μ.μ. ένα αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης Mariner απογειώθηκε, με πλήρωμα 13 ατόμων. Τρία λεπτά αργότερα, το Mariner έστειλε μήνυμα μέσω του ασυρμάτου στη βάση του ότι η αποστολή του ήταν σε εξέλιξη. Όμως δεν ακούστηκε ποτέ ξανά. Αργότερα, από ένα δεξαμενόπλοιο που έπλεε στα ανοιχτά της Φλόριντα ανέφεραν ότι είχαν δει μια έκρηξη στις 7:50 μ.μ.

Η εξαφάνιση των 14 ανδρών της Πτήσης 19 και των 13 ανδρών του Mariner οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που είχε γίνει έως τότε από αέρα και θάλασσα, καθώς εκατοντάδες πλοία και αεροσκάφη χτένισαν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια του Ατλαντικού Ωκεανού, του Κόλπου του Μεξικού αλλά και απομακρυσμένες τοποθεσίες στο εσωτερικό της Φλόριντα. Δεν βρέθηκε ποτέ ίχνος των σορών ή των αεροσκαφών.

Αν και αξιωματούχοι του ναυτικού υποστήριξαν ότι τα απομεινάρια των έξι αεροσκαφών και των 27 ανδρών δεν βρέθηκαν επειδή οι κακές καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν τα όποια στοιχεία, η ιστορία της «Χαμένης Μοίρας» συνέβαλε στον θρύλο του Τριγώνου των Βερμούδων, μιας περιοχής του Ατλαντικού Ωκεανού όπου πλοία και αεροσκάφη λέγεται ότι εξαφανίζονται χωρίς ίχνη.

Το Τρίγωνο των Βερμούδων λέγεται ότι εκτείνεται από τη νότια ακτή των ΗΠΑ μέχρι τις Βερμούδες και έως τις ακτές της Κούβας και του Άγιο Δομίνικου στον Ατλαντικό.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ένας Πικάσο στα βάθη της θάλασσας: Το άλυτο μυστήριο της πτήσης 111 της Swissair

Το μεγαλύτερο μυστήριο της αεροπλοΐας: Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε από τον ουρανό

Τρόμος στο πιλοτήριο: Μια αυτοκτονία και 149 φόνοι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News