Σαν Σήμερα Τρίτη 8/03/2022, 07:04
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το μεγαλύτερο μυστήριο της αεροπλοΐας: Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε από τον ουρανό

Το μεγαλύτερο μυστήριο της αεροπλοΐας: Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε από τον ουρανό

8 Μαρτίου 2014 

Η πτήση 370 της Malaysia Airlines, με 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, χάνει επαφή με τον πύργο ελέγχου, πριν καν συμπληρωθεί μία ώρα από την απογείωσή της από την Κουάλα Λουμπούρ. Το αεροπλάνο παρεκκλίνει από την πορεία του και εξαφανίζεται, με αποτέλεσμα τόσο το αεροσκάφος όσο και όσοι επέβαιναν σε αυτό, να μην βρεθούν ποτέ, σε αυτό που είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία των αερομεταφορών. 

Το αεροπλάνο έφυγε από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 12:41 π.μ. και επρόκειτο να φτάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου στις 6:30 π.μ. τοπική ώρα. Όμως, στη 1:07 π.μ. εστάλη η τελευταία αυτοματοποιημένη ένδειξη της θέσης του και στη 1:19 π.μ. ακούστηκαν αυτά που έμελλε να είναι τα τελευταία λόγια από το πιλοτήριο προς τον πύργο ελέγχου: «Καλό βράδυ, Malaysian τρία επτά μηδέν». Αν κάτι δείχνει το μήνυμα αυτό, είναι πως όλα κυλούσαν κανονικά. 

Όμως περίπου μία ώρα αφότου η πτήση 370 έπρεπε να είχε προσγειωθεί στο Πεκίνο, η Malaysia Airlines την χαρακτηρίζει ως χαμένη. Πριν από τη μυστηριώδη εξαφάνιση του αεροπλάνου, αυτό φαίνεται να πετούσε χωρίς απρόοπτα. Δεν υπήρξε σήμα κινδύνου, αναφορά για κακοκαιρία ή κάποιο τεχνικό πρόβλημα. 

Η έρευνα που ακολούθησε για την πτώση 370 εστίασε αρχικά στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, όπου ταξίδευε το αεροσκάφος όταν χάθηκε η επαφή με τα ραντάρ. Οι ερευνητές εξέτασαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, όταν διαπιστώθηκε ότι δύο επιβάτες ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια. Όμως, η θεωρία αυτή εγκαταλείφθηκε, καθώς η εμπλοκή των δύο αυτών ανδρών κρίθηκε απίθανη. 

Στις 15 Μαρτίου, οι ερευνητές ανακοινώνουν ότι σύμφωνα με τα δορυφορικά σήματα, η πτήση 370 έκανε μία απότομη στροφή από την προκαθορισμένη πορεία της και κινήθηκε δυτικά πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, λειτουργώντας μόνη της για τουλάχιστον πέντε ώρες. 

Στις 24 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι η πτήση θεωρείται πια χαμένη κάπου στον Ινδικό Ωκεανό και όλοι οι επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί. Όμως καθώς οι έρευνες για τον εντοπισμού συνεχίστηκαν, με τη συμμετοχή πάνω από 20 χωρών (μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ), το μυστήριο για το πώς ένα ολόκληρο αεροπλάνο μπορεί να εξαφανιστεί χωρίς το παραμικρό ίχνος, προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. 

Τον Ιούνιο του 2014, Αυστραλοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις έρευνες ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα δεδομένα από τα ραντάρ, η πτήση 370 πιθανότατα πετούσε στον αυτόματο πιλότο για ώρες, ώσπου έμεινε από καύσιμα και έπεσε κάπου στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. 

Το μεγαλύτερο μυστήριο της αεροπλοΐας: Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε από τον ουρανό-1
φωτ.: AP

Οι αξιωματούχοι δεν έκαναν εικασίες δημόσια για το ποιος έβαλε το αεροπλάνο στον αυτόματο πιλότο αφότου παρέκκλινε από την πορεία του ή γιατί. Όμως άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο το πλήρωμα και οι επιβάτες να ήταν αναίσθητοι λόγω της απώλειας οξυγόνου για κάποια ώρα πριν από την συντριβή του αεροπλάνου. 

Άλλες αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ένας από τους πιλότους της πτήσης να έριξε σκόπιμα το αεροπλάνο στον Ινδικό Ωκεανό, στο πλαίσιο αποστολής αυτοκτονίας, αν και δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν αυτή τη θεωρία. 

Κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2016, συντρίμμια από το αεροπλάνο ξεβράστηκαν στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό, όμως το μυστήριο της πτήσης 370 δεν λύθηκε ποτέ. 

Στις έρευνες, που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια και κόστισαν 200 εκατ. δολάρια, καλύφθηκε μία επιφάνεια 120.000 τετραγωνικών μέτρων. 

Στα μέσα του Φεβρουαρίου, ερευνητές από την Αυστραλία άνοιξαν και πάλι την έρευνα, έπειτα από τη δημοσίευση μελέτης ενός Βρετανού μηχανικού αεροναυπηγικής ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει βρει ακριβώς το σημείο στο οποίο έπεσε το αεροπλάνο, 1.933 δυτικά του Περθ, σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Στις 17 Ιουλίου του 2014, τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνιση της πτήσης 370, μια τραγωδία  χτύπησε και πάλι την Malaysia Airlines, όταν ένα από τα αεροπλάνα της καταρρίφθηκε καθώς πετούσε πάνω από την Ανατολική Ουκρανία, κοντά στα ρωσικά σύνορα. Και τα 298 άτομα που επέβαιναν σε αυτό σκοτώθηκαν, με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές να πιστεύουν ότι η πτήση 17, που απογειώθηκε από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από τα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Τόσο οι ηγέτες των αυτονομιστών όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκαν την ευθύνη για το συμβάν. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Θλίψη για το χαμένο «Όνειρο»: Γιατί η Ρωσία κατέστρεψε το μεγαλύτερο αεροπλάνο

Το αεροπλάνο που δεν έπρεπε να φτιαχτεί ποτέ

Τέλος το χαβιάρι στα 55.000 πόδια: Όταν προσγειώθηκε το «όμορφο πουλί»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News