Σαν Σήμερα Τρίτη 22/11/2022, 08:06
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το test drive που άφησε ιστορία: Πώς πήρε το όνομά της η Mercedes

Το test drive που άφησε ιστορία: Πώς πήρε το όνομά της η Mercedes

22 Νοεμβρίου 1900

Το πρώτο σύγχρονο μηχανοκίνητο αυτοκίνητο που φέρει το όνομα Mercedes κάνει την παρθενική του διαδρομή στην Στουτγκάρδη. 

Ο λόγος για το Mercedes 35 hp, του οποίου ο εμπνευστής, ο επιχειρηματίας Emil Jellinek, είχε ανέκαθεν πάθος για τα γρήγορα και πολυτελή αυτοκίνητα. Το εμβληματικό Mercedes 35 hp είναι ελαφρύτερο και πιο κομψό σε σχέση με κάθε άλλο αυτοκίνητο που είχε φτιάξει προηγουμένως η εταιρεία. Ο Jellinek ήταν σίγουρος ότι το αυτοκίνητο μπορεί να νικήσει εύκολα σε αγώνες και πόνταρε ότι θα ήταν εμπορική επιτυχία. Η καλύτερη απόδειξη της εμπιστοσύνης του όμως ήταν ότι εξασφάλισε 36 τέτοιου είδους οχήματα για τον εαυτό του.

Το test drive που άφησε ιστορία: Πώς πήρε το όνομά της η Mercedes-1
φωτ. Mercedes

Ο Emil Jellinek είχε ανέκαθεν πάθος για τα αυτοκίνητα και ενίοτε έτρεχε σε αγώνες, εξ ου και ήξερε τι ήθελε και το ζητούσε χωρίς αναστολές. Δεδομένου ότι τα μοντέλα που είχαν προηγηθεί του Mercedes 35 hp δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις και τα γούστα του, αποφάσισε να απευθυνθεί απευθείας στον κατασκευαστή, τον Gottlieb Daimler. Όπως κάθε πελάτης που μπορεί να ασκήσει επιρροή και έχει τα κατάλληλα μέσα, ο Jellinek πήρε το μοντέλο που ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του, πριν τον θάνατο του Daimler το 1899.

Το test drive που άφησε ιστορία: Πώς πήρε το όνομά της η Mercedes-2
φωτ. Mercedes

Έτσι, γεννήθηκε αυτό που θεωρείται και το πρώτο μοντέρνο μηχανοκίνητο αυτοκίνητο, το οποίο ήταν μακρύ, χαμηλό και έφερε μηχανή 35 ίππων.

Όπως διαφαίνεται όμως και 122 χρόνια μετά, η επιρροή του Jellinek ήταν σημαντική και σε ένα άλλο επίπεδο, αφού άφησε παρακαταθήκη το όνομα της εταιρείας. Έδωσε το όνομα Mercedes από την κόρη του, η οποία στην πραγματικότητα λεγόταν Adriana, αλλά όλοι τη φώναζαν Mercedes.

Το test drive που άφησε ιστορία: Πώς πήρε το όνομά της η Mercedes-3
O Jellinek και η Mercedes (φωτ. Mercedes)

Μάλιστα, ο Jellinek χρησιμοποιούσε το παρατσούκλι Mercedes για σχεδόν κάθε επιχειρηματικό του εγχείρημα στο οποίο εμπλεκόταν. Έτσι, μετά από 122 χρόνια, ένα απλό test drive άφησε ιστορία στον κλάδο των αυτοκινήτων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πήγαινε πίσω στα τρακτέρ σου, αγρότη: Η θρυλική κόντρα του Ferruccio Lamborghini με τον Enzo Ferrari

Ο άνθρωπος που έβαλε το όνειρο σε ρόδες: Η επιστροφή στο μέλλον, τα ναρκωτικά και το διασημότερο αυτοκίνητο του κόσμου

Η Lamborghini πάει στο Χρηματιστήριο με μια στάση στο… Χόλιγουντ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News