Σαν Σήμερα Τετάρτη 21/09/2022, 07:29
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ υποσχέθηκε να εξαλείψει όλες τις ασθένειες – Πώς τα πάει;

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ υποσχέθηκε να εξαλείψει όλες τις ασθένειες – Πώς τα πάει;

21 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, δεσμεύονται να δωρίσουν  3 δισ. δολάρια στην ιατρική έρευνα με στόχο «να γιατρέψουν, να αποτρέψουν ή να διαχειριστούν όλες τις ασθένειες έως το τέλος του αιώνα».

Ένας κόσμος χωρίς ασθένειες έως το 2100;

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν τότε ο Mr Facebook και η γιατρός σύζυγός του, η πρωτοβουλία Chan Zuckerberg Initiative θα εστίαζε στις ασθένειες που σκοτώνουν τους περισσότερους στον πλανήτη: Τα καρδιακά νοσήματα, τον καρκίνο, τις μεταδοτικές ασθένειες και τις νευρολογικές ασθένειες.

Ασφαλώς, το ζευγάρι παραδέχθηκε τότε ότι ο στόχος του είναι φιλόδοξος. «Είναι ένας μεγάλος στόχος», είπε ο Ζάκερμπεργκ, εξήγησε όμως ότι με τη σύζυγο του είχε περάσει δύο χρόνια μιλώντας με βραβευμένους με Νόμπελ επιστήμονες και ερευνητές. Το συμπέρασμά τους; Ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός.  

«Μπορούμε όλοι να συνεργαστούμε για να γιατρέψουμε, να αποτρέψουν ή να διαχειριστούμε όλες τις ασθένειες  μέσα στη διάρκεια ζωής των παιδιών μας; Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό και το ίδιο πιστεύουν και οι επιστήμονες», έλεγε τότε η Τσαν.

Ονειρεύτηκαν, λοιπόν, έναν κόσμο όπου κανείς δεν θα αρρωσταίνει; Όχι ακριβώς. «Δεν είναι ότι  δεν θα αρρωσταίνουμε ποτέ, αλλά ότι τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά θα αρρωσταίνουν πολύ λιγότερο», πρόσθεσε η γιατρός.

Πού βρίσκεται σήμερα αυτή η προσπάθεια;

Με τη συμπλήρωση των πρώτων πέντε χρόνων από την δημιουργία του Chan Zuckerberg Initiative, στα τέλη του 2021, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια, θα εστιάσει στην ανάπτυξη νέων ερευνών, ινστιτούτων και τεχνολογιών για να μετρηθεί και να παρατηρηθεί η ανθρώπινη βιολογία με νέους τρόπους, που θα βοηθήσουν την κατανόησή μας γύρω από την υγεία και τις ασθένειες.

Όσο για τον ίδιο τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, πάντως (σε αντίθεση με άλλους από τους πλουσιότερους ανθρώπους της γης), δηλώνει ότι δεν θέλει να ζήσει για πάντα. Όπως έλεγε πρόσφατα στο podcast του Λεξ Φρίντμαν, έχει συνειδητοποιήσει τη θνητότητά του και δεν την φοβάται. Μάλιστα, ενώ ελπίζει ότι το metaverse θα είναι άπειρο, παραδέχεται ότι η  ανθρώπινη ύπαρξη δεν θα γίνει ποτέ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί σκότωσε μια κατσίκα και άλλα 4 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς το Facebook; Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παραλίγο να γίνει εστιάτορας

Οι περιπέτειες του Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ένα IPO, ένας γάμος και μια «κηδεία»

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News