Σαν Σήμερα Τετάρτη 25/05/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς το Facebook; Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παραλίγο να γίνει εστιάτορας

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς το Facebook; Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παραλίγο να γίνει εστιάτορας

25 Μαΐου 2017 

Δώδεκα χρόνια αφότου παράτησε τις σπουδές του για να ασχοληθεί με το Facebook, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παίρνει τιμητικό πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. 

«Η ηγεσία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ άλλαξε ριζικά τη φύση των κοινωνικών επαφών σε όλο τον κόσμο. Λίγες εφευρέσεις της σύγχρονης εποχής μπορούν να ξεπεράσουν την ευρύτατη επίδραση που είχε το Facebook στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανά τον πλανήτη αλληλοεπιδρούν», ανέφερε ο πρόεδρος του Χάρβαρντ. «Και λίγα άτομα μπορούν να ξεπεράσουν τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ στην αποφασιστικότητά του να αλλάξει τον κόσμο μέσω της καινοτόμου χρήσης της τεχνολογίας καθώς και στην αφοσίωσή του να προωθήσει την επιστήμη, να ενισχύσει την εκπαίδευση και να διευρύνει τις ευκαιρίες μέσω φιλανθρωπικών δράσεων». 

Βέβαια, ο Ζάκερμπεργκ δεν είναι το μοναδικό από τα μεγάλα ονόματα της Silicon Valley που εγκατέλειψε τις σπουδές του και έκανε τεράστια επιτυχία. Ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, άφησε το Reed College στο Όρεγκον για να ιδρύσει την εταιρεία του μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ το 1976. Και ο Μπιλ Γκέιτς επίσης παράτησε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να ιδρύσει τη Microsoft μαζί με τον Πολ Άλεν. 

Και μπορεί ο Ζάκερμπεργκ να πήρε τελικά τιμητικό πτυχίο με μια δεκαετία καθυστέρηση, όμως κανείς μπορεί να υποθέσει ότι οι γονείς του δεν θα χάρηκαν ιδιαίτερα όταν τους ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το Χάρβαρντ για να ασχοληθεί με το ίντερνετ. 

Άλλωστε, πριν πάρει την απόφαση να σπουδάσει στο φημισμένο -και ακριβό- αμερικανικό πανεπιστήμιο, ο πατέρας του του είχε δώσει μία ξεκάθαρη επιλογή: Μπορούσε να επιλέξει είτε να φοιτήσει σε ένα πανεπιστήμιο με ακριβά δίδακτρα ή να επενδύσει τα χρήματα αυτά για να ανοίξει το δικό του εστιατόριο McDonald’s με τη μέθοδο του franchise. 

Το να ανοίξει κανείς το δικό του εστιατόριο McDonald’s θεωρείται μία λίγο-πολύ «σίγουρη» δουλειά στις ΗΠΑ, καθώς έρευνα του 2016 των CNBC και Franchise Business Review είχε καταλήξει ότι ένα fast food αφήνει κατά μέσο όρο κέρδος 90.388 δολαρίων τον χρόνο. Αρκετοί ιδιοκτήτες McDonald’s  βγάζουν εξαψήφια νούμερα τον χρόνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε δημοσιευτεί στο Bloomberg το 2015. Το κόστος για να ανοίξει κάποιος ένα τέτοιο franchise ξεπερνά συνήθως το 1 εκατ. δολάρια. 

Τι είπαν, λοιπόν, οι γονείς του Μαρκ Ζάκερμπεργκ όταν ο γιος τους εγκατέλειψε τις πανάκριβες σπουδές του; 

«Νομίζω ότι οι γονείς μου είπαν ‘OK, μάλλον έπρεπε να είχες δεχθεί τα χρήματα για το εστιατόριο McDonald’s εάν ήθελες μια επιχείρηση. Αλλά εντάξει, ίσως αυτή να είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή’», αποκάλυψε η Ράντι Ζάκερμπεργκ στο CNN. 

Για την ιστορία, το Facebook αξίζει σήμερα περισσότερα από 480 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί σκότωσε μια κατσίκα και άλλα 4 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Οι περιπέτειες του Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ένα IPO, ένας γάμος και μια «κηδεία»

Τι κάνει κάθε πρωί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ για να καταπολεμήσει το στρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News