Σαν Σήμερα Παρασκευή 24/06/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο επιχειρηματίας που «γέννησε» τα UFO: Οι δίσκοι, η παρεξήγηση και η αναζήτηση της αλήθειας

Ο επιχειρηματίας που «γέννησε» τα UFO: Οι δίσκοι, η παρεξήγηση και η αναζήτηση της αλήθειας

24 Ιουνίου 1947

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Kenneth Arnold είδε μία σειρά από αντικείμενα, που «πέταγαν σαν δίσκοι», καθώς πιλοτάριζε ένα μικρό αεροπλάνο πάνω από το όρος Ρενιέρ της Ουάσιγκτον. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος ισχυρίστηκε ότι είδε αυτό που σήμερα συνηθίζουμε να αποκαλούμε UFO και το γεγονός που καθιέρωσε τον όρο «ιπτάμενος δίσκος».  Και βέβαια, αποτέλεσε την απαρχή της μανίας των Αμερικανών -και όχι μόνο- με την εξωγήινη ζωή, που κρατά μέχρι και σήμερα. 

Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για μία μεγάλη παρεξήγηση. 

Στις 24 Ιουνίου του 1947, ο Arnold, ένας επιχειρηματίας που πουλούσε εξοπλισμό πυροσβεστήρων και ήταν ερασιτέχνης πιλότος, πετούσε για το αεροπορικό σόου του Όρεγκον, όταν είδε μία έντονη μπλε λάμψη φωτός στον ουρανό, κοντά στο όρος Ρενιέρ. Αρχικά, πίστεψε ότι ήταν ο ήλιος που αντανακλούσε πάνω σε κάποιο άλλο αεροπλάνο. Αλλά όταν κοίταξε καλύτερα, διαπίστωσε ότι το πλησιέστερο αεροσκάφος απείχε περίπου 15 μίλια και δεν αντανακλούσε τον ήλιο.  

Ο επιχειρηματίας που «γέννησε» τα UFO: Οι δίσκοι, η παρεξήγηση και η αναζήτηση της αλήθειας-1

Τότε, ο πιλότος είδε άλλες εννέα λάμψεις, που διαδέχθηκαν γρήγορα η μία την άλλη. Όπως θα έλεγε αργότερα, προέρχονταν από «αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα». 

Όταν ο πιλότος προσπάθησε να περιγράψει αυτή την κίνηση των άγνωστων σε εκείνον αντικειμένων σε έναν δημοσιογράφο του United Press, έγινε ένα μπέρδεμα που έμελλε να «γεννήσει» τα UFOs. Ο Arnold είπε στον δημοσιογράφο ότι τα αντικείμενα πετούσαν «όπως ένας δίσκος όταν πηδά στο νερό». Όμως ο δημοσιογράφος παρεξήγησε και θεώρησε ότι τα ίδια τα αντικείμενα ήταν σαν δίσκοι. Κάπως έτσι, οι εφημερίδες σε ολόκληρη την Αμερική έγραψαν ότι ο πιλότος είχε δει «ιπτάμενους δίσκους». 

Ξαφνικά, άνθρωποι από διάφορα μέρη έβλεπαν ό,τι είχε δει και ο Arnold: Ιπτάμενους δίσκους. Μόνο που εκείνος δεν τους είχε δει ποτέ. 

«Έως την 4η Ιουλίου, οι εφημερίδες έγραφαν κυριολεκτικά για εκατοντάδες θεάσεις ‘ιπτάμενων δίσκων’ στους αιθέρες σε όλη τη χώρα», όπως έγραφε το περιοδικό Time.  

Στις 7 Ιουλίου, ένας κτηνοτρόφος στο Νιου Μέξικο δήλωσε ότι είχε βρει τον τόπο συντριβής ενός ιπτάμενου δίσκου κοντά στο Ρόζγουελ. Όταν μοιράστηκε τη θεωρία του με τους υπεύθυνους της στρατιωτικής μονάδας Roswell Army Air Field, εκείνοι συμφώνησαν και δημοσίευσαν ένα δελτίο τύπου στο οποίο ισχυρίζονταν ότι είχαν «καταλάβει» έναν ιπτάμενο δίσκο. 

Την επόμενη ημέρα, κάποιοι πιο ψύχραιμοι, πιο ψηλά στην ιεραρχία, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Η αμερικανική αεροπορία απέσυρε τον ισχυρισμό και είπε ότι αυτό που τελικά βρισκόταν στα χέρια της δεν ήταν παρά τα απομεινάρια ενός μετεωρολογικού αερόστατου.  

Βέβαια, ο ίδιος ο Arnold μπορεί να μην ισχυρίστηκε ποτέ ότι είχε δει δίσκους, όμως πίστευε ότι είχε δει κάτι αξιοσημείωτο. Υπολόγισε, μάλιστα, ότι η ταχύτητα με την οποία κινούνταν τα ιπτάμενα αντικείμενα ήταν σχεδόν διπλάσια της ταχύτητας του ήχου, σε μία εποχή που τα αεροπλάνα δεν είχαν σπάσει ακόμα το φράγμα του ήχου. 

Δεν μπορούσε να βρει άλλη εξήγηση από την εξωγήινη προέλευση, καθώς το μοτίβο των ιπτάμενων αντικειμένων ήταν πολύ ακανόνιστο για να πρόκειται για αεροπλάνα και πολύ γρήγορο για να είναι οτιδήποτε άλλο. 

«Όλοι λένε ότι είμαι τρελός», έλεγε το 1947 σε μία εφημερίδα. «Και υποθέτω ότι και εγώ θα το έλεγα εάν κάποιος άλλος είχε δηλώσει αυτά τα πράγματα. Αλλά τα είδα και τα παρακολούθησα στενά».  

Αν και τα αντικείμενα που είδε ο Arnold δεν εντοπίστηκαν ποτέ με βεβαιότητα, εντούτοις η αμερικανική πολεμική αεροπορία τελικά έδωσε μία καλύτερη εξήγηση για τον τόπο συντριβής στο Ρόζγουελ, παραδεχόμενη ότι επιχειρήθηκε μία κάποια συγκάλυψη: Σύμφωνα με το Time, το μετεωρολογικό αερόστατο δεν ήταν στην πραγματικότητα μετεωρολογικό αερόστατο, όπως παραδέχθηκε η αεροπορία το 1994. Αλλά δεν ήταν και ιπτάμενος δίσκος. Πιθανότατα ήταν κάποιο σύστημα αερόστατων μεγάλου ύψους που έφεραν ακουστικό εξοπλισμό, για να παρακολουθούν τις πυρηνικές δοκιμές των Σοβιετικών, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. (Πάντως οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το Ρόζγουελ οργιάζουν όλες αυτές τις δεκαετίες). 

Σήμερα, παρότι έχουν περάσει 75 χρόνια από την ημέρα που άθελά του ο Kenneth Arnold δημιούργησε τον όρο UFO και πυροδότησε τη μανία με τα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, η ύπαρξη εξωγήινης ζωής και οι μαρτυρίες για τις επισκέψεις της στον πλανήτη μας, δεν σταμάτησαν ποτέ να συναρπάζουν τον άνθρωπο. 

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η NASA ανακοίνωσε ότι μπαίνει και αυτή στο κυνήγι των UFO και της αλήθειας, όταν έκανε γνωστό ότι συστήνει μία ειδική ομάδα που θα διερευνήσει τα γεγονότα αυτού του είδους. Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ θέλει να δώσει επιστημονικές εξηγήσεις για δεκάδες θεάσεις UFO για αυτό και η σχετική έρευνα θα διαρκέσει περίπου εννέα μήνες και θα έχει στη διάθεσή της προϋπολογισμό έως 100.000 δολαρίων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Ο Γκαγκάριν με φούστα»: Πώς πήγε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα

«Αντί να πίνω κοκτέιλ στην παραλία, θα σώσω την ανθρωπότητα» – Η ίδρυση μιας εταιρείας 100 δισ. δολαρίων

Πού είναι σήμερα ο Starman; Θα πέσει στη γη το Tesla του Elon Musk;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News