Σαν Σήμερα Πέμπτη 16/06/2022, 07:00
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

«Ο Γκαγκάριν με φούστα»: Πώς πήγε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα

«Ο Γκαγκάριν με φούστα»: Πώς πήγε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα

16 Ιουνίου 1963

Η 26χρονη Σοβιετική κοσμοναύτης Βαλεντίνα Τερεσκόβα γίνεται η πρώτη γυναίκα που ταξιδεύει στο διάστημα. Όταν επιστρέφει, έπειτα από 71 ώρες και 48 περιστροφές γύρω από τη γη, έχει περάσει στο διάστημα περισσότερο χρόνο από όλους τους Αμερικανούς αστροναύτες μαζί έως τότε. 

Τίποτα στα πρώτα χρόνια της ζωής της Τερεσκόβα δεν έδειχνε πως αυτό το κορίτσι ήταν διαφορετικό από όλα τα άλλα. Γεννήθηκε σε μία οικογένεια μεταναστών από τη Λευκορωσία και ο πατέρας της πέθανε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εκείνη ήταν μόλις δύο ετών. Η μητέρα της δούλευε σε ένα βαμβακοτριβείο. 

Αφότου τελείωσε το σχολείο, η Τερεσκόβα έπιασε και εκείνη δουλειά σε μια κλωστοϋφαντουργία, ώσπου η προσοχή της στράφηκε στον αλεξιπτωτισμό και τις ελεύθερες πτώσεις. Έκανε την πρώτη της πτώση στις 21 Μαΐου του 1959 και κάπως έτσι άρχισε την πορεία της στον αγωνιστικό αλεξιπτωτισμό. 

Δεν είχε κάποια ενασχόληση με την αστρονομία ή κάποια επιθυμία να πάει στο διάστημα, όμως η μεγάλη εμπειρία της στα αλεξίπτωτα ήταν ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε ανάμεσα σε 400 άτομα όταν η Σοβιετική Ένωση θέλησε να στείλει την πρώτη γυναίκα στο διάστημα, στο πλαίσιο της λεγόμενης «κούρσας του διαστήματος» και της επιθυμίας της να γράψει άλλη μια πρωτιά στο ενεργητικό της. 

«Ο Γκαγκάριν με φούστα»: Πώς πήγε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα-1
φωτ.: AP

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα να είναι Αμερικανίδα», είχε πει ο Νικολάι Καμάνιν, ο επικεφαλής της εκπαίδευσης των κοσμοναυτών, όταν άκουσε ότι οι ΗΠΑ εκπαίδευαν γυναίκες πιλότους για να γίνουν αστροναύτες. «Αυτό θα ήταν μία προσβολή στα πατριωτικά αισθήματα των Σοβιετικών γυναικών», είπε. 

Η αναζήτηση των Σοβιετικών δεν άργησε να αρχίσει και η Τερεσκόβα ήταν εκείνη που επιλέχθηκε έπειτα από το σκληρά πρόγραμμα εκπαίδευσης. 

Την εποχή εκείνη, οι κοσμοναύτες έπρεπε να εκτοξευτούν από την κάψουλά τους δευτερόλεπτα πριν αυτή πέσει στο έδαφος, κατά την επιστροφή τους στη γη. Άρα, τα 126 άλματα με αλεξίπτωτο που είχε στο ενεργητικό της η Τερεσκόβα ήταν μία πολύτιμη εμπειρία. 

«Ο Γκαγκάριν με φούστα» ήταν ο τρόπος που την περιέγραφαν Σοβιετικοί αξιωματούχοι. Και μάλιστα η Τερεσκόβα ακολούθησε την παράδοση που είχε καθιερώσει ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο διάστημα, όταν ούρησε στη ρόδα του λεωφορείου που τη μετέφερε στη βάση εκτόξευσης (ο Γκαγκάριν το έκανε απλά γιατί ένιωσε ότι δεν κρατιέται και έκτοτε οι κοσμοναύτες το καθιέρωσαν, με τις γυναίκες να ρίχνουν στη ρόδα του λεωφορείου ένα κυπελάκι με τα ούρα τους, για να τηρήσουν την παράδοση). 

Όταν  επέστρεψε στη γη, έπειτα από τρεις ημέρες, η Τερεσκόβα ήταν πια εθνικός ήρωας και πρότυπο για τα κορίτσια της Σοβιετικής Ένωσης. 

Τα επόμενα χρόνια έκανε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας τη σοβιετική κυβέρνηση σε διεθνή συνέδρια για τα δικαιώματα των γυναικών, πριν να εκλεγεί στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας, μέλος της οποίας παραμένει μέχρι και σήμερα.  

«Ο Γκαγκάριν με φούστα»: Πώς πήγε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα-2
φωτ.: AP

Ήταν, όμως, το ταξίδι της Τερεσκόβα στο διάστημα μία πραγματική κατάκτηση των γυναικών και ένα βήμα προς την ουσιαστική ισότητα; Η ιστορία δείχνει πως μάλλον όχι. Αφότου η Σοβιετική Ένωση κέρδισε αυτή την πρωτιά η ίδια η Τερεσκόβα δεν επέστρεψε ποτέ στο διάστημα. Θα χρειαζόταν, μάλιστα, να περάσουν 19 χρόνια για να την ακολουθήσει η επόμενη γυναίκα. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Αντί να πίνω κοκτέιλ στην παραλία, θα σώσω την ανθρωπότητα» – Η ίδρυση μιας εταιρείας 100 δισ. δολαρίων

Πού είναι σήμερα ο Starman; Θα πέσει στη γη το Tesla του Elon Musk;

Ταξίδι στο διάστημα με αερόστατο; Σε δύο χρόνια θα είναι πραγματικότητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News