Σαν Σήμερα Τρίτη 24/05/2022, 07:00
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τι να μην κάνετε με τα χρήματά σας: Η σταρ που αγόρασε μια πόλη και χρεοκόπησε

Τι να μην κάνετε με τα χρήματά σας: Η σταρ που αγόρασε μια πόλη και χρεοκόπησε

24 Μαΐου 1993

Η Κιμ Μπέισινγκερ (ή Κιμ Μπάσιντζερ, όπως έγινε γνωστή στην Ελλάδα) χρεοκοπεί.  Είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην πολυτάραχη οικονομική ιστορία μίας σταρ του Χόλιγουντ που έκανε τουλάχιστον παράξενες επιλογές για τα χρήματά της.

Το 1989, η Μπέισινγκερ βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της. Από τις αρχές της δεκαετίας, γύριζε μία με δύο ταινίες τη χρονιά, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της μεγάλες επιτυχίες όπως οι 9 ½ εβδομάδες και Μπάτμαν. Και όπως φαίνεται, είχε αρκετά χρήματα να σπαταλήσει.

Κάπως έτσι, τη χρονιά εκείνη συμφώνησε να αγοράσει την πόλη Braselton της Τζόρτζια, αντί 20 εκατ. δολαρίων. Πληρώνοντας 45 εκατ. δολάρια σε σημερινά χρήματα, η ηθοποιός απέκτησε τα κλειδιά αυτής της ιστορικής αμερικανικής πόλης και ήταν πλέον η ιδιοκτήτρια του σούπερ μάρκετ, της τράπεζας, καταστημάτων, του βιομηχανικού πάρκου των 250 στρεμμάτων και άλλων ακινήτων συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων.

Η ηθοποιός είχε μεγάλα σχέδια για την πόλη της. Ήθελε να γυρίσει μια ταινία για την ιστορία του Braselton και να φτιάξει μια τουριστική ατραξιόν, ίσως ένα κινηματογραφικό στούντιο ή ένα θεματικό πάρκο. Για αυτό και οι περίπου 500 κάτοικοι της πόλης ήταν ενθουσιασμένοι.

Όμως τίποτα από αυτά τα σχέδια δεν προχώρησε, αφού λίγα χρόνια αργότερα, η Μπέισινγκερ χρεοκόπησε.

Τα οικονομικά της προβλήματα ξεκίνησαν όταν η ηθοποιός έκλεισε προφορική συμφωνία να παίξει στην ταινία «Boxing Helena». Όταν η Μπέισινγκερ αποσύρθηκε από το project, το στούντιο είχε ήδη ρίξει χρήματα στην ταινία, πιστεύοντας ότι ετοιμάζει την επόμενη επιτυχία της γνωστής σταρ. Έτσι, όταν έχασαν το μεγάλο τους όνομα, οι άνθρωποι της Main Line Pictures εξοργίστηκαν.

Το στούντιο έκανε αγωγή στην Μπέισινγκερ, ζητώντας 8,1 εκατ. δολάρια, με την ηθοποιό να αναγκάζεται να κηρύξει χρεοκοπία για να μην πληρώσει. Τελικά, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία αργότερα, όμως η ζημιά στα οικονομικά της πρωταγωνίστριας είχε ήδη γίνει. Έτσι, η Μπέισινγκερ αναγκάστηκε να πουλήσει την πόλη της και να προσθέσει το όνομά της στη μακριά λίστα των σταρ που έχασαν όλα τους τα χρήματα. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μίκυ Μάους: Πώς έσωσε τον Γουόλτ Ντίσνεϊ και ποιος θέλει σήμερα να τον κλέψει

Η Τζούλια Ρόμπερτς και η γεφύρωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος

Από τη φτώχεια στα δισεκατομμύρια με ένα μαγικό ραβδί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News