Σαν Σήμερα Τετάρτη 30/03/2022, 08:04
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο αστυνομικός, η σερβιτόρα και το φιλοδώρημα των 3 εκατ. δολαρίων: Αλήθεια και ψέματα

Ο αστυνομικός, η σερβιτόρα και το φιλοδώρημα των 3 εκατ. δολαρίων: Αλήθεια και ψέματα

30 Μαρτίου 1984

Ο αστυνομικός Robert Cunningham προσφέρει στην σερβιτόρα Phyllis Penzo το μισό του λόττο ως φιλοδώρημα. Την επόμενη ημέρα κερδίζουν 6 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει πως εκείνο το tip ήταν πιθανότατα το μεγαλύτερο όλων των εποχών.

Αυτή η ιστορία ενός άνδρα που κράτησε τον λόγο του τράβηξε αμέσως την προσοχή των media και μία δεκαετία αργότερα, έγινε ταινία με τον Nicholas Cage και την Bridget Fonda.

Όλα ξεκίνησαν μια μέρα σαν όλες τις άλλες, στο Γιόνκερς της Νέας Υόρκης. Ο 55χρονος Cunningham έφαγε το μεσημεριανό του στην πιτσαρία του Sal, όπως έκανε κάθε μέρα. Εκεί όπου δούλευε η Penzo, έξι ημέρες την εβδομάδα, τα τελευταία 24 χρόνια.

Την ώρα που ο αστυνομικός ετοιμαζόταν να πληρώσει τη μακαρονάδα του, σκέφτηκε να προτείνει στην σερβιτόρα μία συμφωνία αντί για φιλοδώρημα. «Έι, Phyl, έχω ένα δελτίο του λόττο στην τσέπη μου. Γιατί δεν το μοιραζόμαστε;», της είπε.

Οι δυο τους έκατσαν κάτω και η Penzo τον βοήθησε να διαλέξει τα νούμερα. Το δελτίο που έπαιξαν κόστιζε μόλις 1 δολάριο.

Ανήμερα την Πρωταπριλιά, στις 9 το πρωί, ο Cunningham τηλεφώνησε στην Penzo, για να της πει ότι το δελτίο είχε κερδίσει 6 εκατ. δολάρια και εκείνη δικαιούνταν τα μισά.

«Ακόμα κοιμόμουν. Του είπα ‘μην με ενοχλείς τώρα΄», θυμόταν αργότερα η Cunningham, καθώς τη στιγμή εκείνη, ήταν βέβαιη πως ο φίλος της της έκανε ένα πρωταπριλιάτικο αστείο.

Όταν συνειδητοποίησε πως εκείνος δεν αστειευόταν, ξύπνησε φωνάζοντας τον σύζυγό της, Robert, έναν εργάτη οικοδομών, για να του πει ότι ήταν πλούσιοι.

 

Ο Cunningham, που εργαζόταν 30 χρόνια στην αστυνομία και έβγαζε 30.000 δολάρια τον χρόνο, επέμενε ότι δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό η σκέψη να κρατήσει τα χρήματα για τον εαυτό του. «Σε όλη μου τη ζωή, ήμουν ένας απλός άνθρωπος. Εάν πω ότι θα κάνω κάτι, το κάνω. Ελπίζω τα χρήματα να μην με αλλάξουν», έλεγε μερικές ημέρες μετά τη νίκη του.

Η σύζυγός του, Gina, δεν διαμαρτυρήθηκε που έπρεπε να μοιραστούν τα κέρδη. «Της είπα ότι είχα έναν συνέταιρο και ότι θα τα μοιράσουμε στη μέση. Αυτό ήταν. Έτσι λειτουργεί η οικογένειά μας».

Έτσι και αλλιώς, καμία από τις δύο οικογένειες  δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλα σχέδια για τα χρήματα. Ο Cunningham σκόπευε να μεγαλώσει το σπίτι που μοιραζόταν με τους ηλικιωμένους γονείς της συζύγου του (τα τέσσερα παιδιά τους ήταν πια μεγάλα) και η Penzo (που επίσης είχε δυο μεγάλα παιδιά) ήθελε να αγοράσει το δικό της σπίτι, για να φύγει από το ενοίκιο.

Παραδόξως, κανένας από τους δυο τους δεν σκόπευε να παραιτηθεί από τη δουλειά του.

Τελικά, αποφάσισαν να πάρουν τα χρήματα σε ετήσιες δόσεις, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας τους δικαιούνταν περίπου 280.000 δολάρια τον χρόνο.

Μία δεκαετία αργότερα, όταν οι δημοσιογράφοι έψαξαν να δουν πώς είχε εξελιχθεί αυτή η ιστορία, τα πράγματα δεν είχαν αλλάξει και πολύ. Παρότι όλος ο κόσμος ήξερε ότι ήταν πια πλούσιοι, κανένας από τους δυο τους δεν είχε πέσει θύμα κλοπής. Ο Cunningham δούλευε στην αστυνομία μέχρι που ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησής του. Και η Penzo αποσύρθηκε από το εστιατόριο στα 51 της, έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες στη δουλειά.

Το 1994, η ιστορία τους έγιναν ταινία, με τίτλο «It Could Happen to You». Η ταινία εμπνεύστηκε από την «συνεταιρική» νίκη τους, όμως  το υπόλοιπο σενάριο ήταν φανταστικό, με τη σχέση των δύο πρωταγωνιστών να εξελίσσεται σε love story.

Έτσι, όταν έδωσε συνέντευξη στο Entertainment Weekly, η Penzo φάνηκε δυσαρεστημένη. «Εκτός από το κομμάτι της νίκης μας, όλα τα άλλα ήταν φανταστικά», είπε. Ο Cunningham επιβεβαίωσε πως στην πραγματικότητα, οι δυο τους ήταν απλά δύο παλιοί φίλοι που πήραν πολύ στα σοβαρά το αστείο του να μοιραστούν το λόττο.

Πάντως, η ταινία έκανε επιτυχία, φέρνοντας έσοδα 38 εκατ. δολαρίων στο αμερικανικό box office, σχεδόν διπλάσια του προϋπολογισμού της, που είχε ανέλθει στα 20 εκατ. δολάρια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

«Εμείς δεν πληρώνουμε φόρους. Μόνο τα ανθρωπάκια πληρώνουν φόρους»

Ο άνθρωπος που φορούσε το κοστούμι του Ροκφέλερ

Η πραγματική «Συμμορία των 11» και πώς έκαναν το -σχεδόν- τέλειο έγκλημα

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News