Σαν Σήμερα Παρασκευή 11/03/2022, 07:00
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ρούπερτ Μέρντοχ: Ο βασιλιάς των ειδήσεων και τα fake news του θανάτου του σε δική του εφημερίδα

Ρούπερτ Μέρντοχ: Ο βασιλιάς των ειδήσεων και τα fake news του θανάτου του σε δική του εφημερίδα

11 Μαρτίου 1931 

Γεννιέται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ιδρυτής της News Corporation και ο άνθρωπος που έκανε το όνομά του συνώνυμο των ειδήσεων. 

Από μία εφημερίδα στην Αυστραλία, ο Μέρντοχ δημιούργησε έναν κολοσσό των media, που ελέγχει δεκάδες εφημερίδες σε τρεις ηπείρους αλλά και το δίκτυο Fox, το οποίο έφερε την επανάσταση στην καλωδιακή τηλεόραση. 

Στην πορεία, έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αφού η οικογένειά του  διαθέτει περιουσία 20,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. 

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (που τότε ονομαζόταν Worcester College) το 1952. Χρειάστηκε όμως να επιστρέψει στην Αυστραλία και να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση την ίδια χρονιά, λόγω του θανάτου του πατέρα του, ενός πολεμικού ανταποκριτή  που έγινε εκδότης. 

Σε ηλικία 22 ετών, κληρονόμησε μία σειρά από αυστραλιανές εφημερίδες και άρχισε να ασχολείται με τα πάντα: Από το να γράφει και να σχεδιάζει το layout των σελίδων μέχρι να διοικεί τα τυπογραφεία μέχρι.

Από την εποχή εκείνη κιόλας έκανε προτεραιότητά του τις πιο «κίτρινες» ειδήσεις και τα σκάνδαλα, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις των εφημερίδων του να αυξάνονται. Άρχισε να αγοράζει και άλλες εφημερίδες, όπως την Daily Mirror και την Perth Sunday Times, ενώ το 1964 ίδρυσε την πρώτη εφημερίδα της Αυστραλίας που κυκλοφορούσε σε όλη τη χώρα, The Australian. 

Θα ακολουθήσει η ίδρυση της News Corp, η οποία έχει σήμερα στην κατοχή της περισσότερες από 170 εφημερίδες σε όλο τον κόσμο. 

Ο Μέρντοχ θα κάνει την είσοδό του στον βρετανικό τύπο το 1968,  με την εξαγορά της News of the World και θα ακολουθήσει αργότερα η απόκτηση της The Sun. Το 1981 αγοράζει τους Times, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιό του. 

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και αγοράζει την πρώτη του αμερικανική εφημερίδα, την San Antonio Express-News. Βέβαια, το μεγάλο του βήμα στην αμερικανική αγορά θα γίνει την επόμενη δεκαετία, με την απόκτηση της New York Post και του περιοδικού New York. 

Τη δεκαετία του 1980 ξεκινά να χτίζει και την αυτοκρατορία της Fox, αγοράζοντας ποσοστό της 20th Century Fox και στη συνέχεια δημιουργώντας τηλεοπτικούς σταθμούς και αλλάζοντας το τοπίο στην καλωδιακή τηλεόραση. 

Βέβαια, δεν ήταν όλα του τα deals επιτυχημένα. Ο Μέρντοχ αγόρασε το σάιτ κοινωνικής δικτύωσης MySpace αντί 580 εκατ. δολαρίων το 2005, μόνο για να το δει να αφανίζεται από το Facebook. Μερικά χρόνια αργότερα το πούλησε αντί μόλις 35 εκατ. δολαρίων. 

Το 2007 η  News Corp έδωσε 5 δισ. δολάρια για να αγοράσει την Dow Jones, την εταιρεία στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων η Wall Street Journal. 

Όμως τα επόμενα χρόνια, το όνομά του θα βρεθεί μπλεγμένο σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, καθώς αποκαλύπτεται ότι η News of the World είχε χακάρει τα κινητά τηλέφωνα πολιτικών, διασημοτήτων και θυμάτων εγκλημάτων, μεταξύ αυτών και ενός δολοφονημένου κοριτσιού. 

Το σκάνδαλο έπληξε τη φήμη του Μέρντοχ στη Βρετανία και δύο χρόνια αργότερα, η οικογένεια ανακοινώνει το κλείσιμο της News of the World, έπειτα από 168 χρόνια λειτουργίας. 

Το όνομά του βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια λόγω της στενής του σχέσης με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι δυο τους γνωρίζονταν εδώ και δεκαετίες και η αλήθεια είναι ότι η σχέση τους είχε τα πάνω και τα κάτω τους. Έτσι, παρότι οι εφημερίδες και τα κανάλια του Μέρντοχ έχουν δεξιά πολιτική γραμμή, ο επιχειρηματίας είχε προσπαθήσει να πείσει τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ να κατέβει υποψήφιος έναντι του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, για να τον νικήσει. 

Μάλιστα, πριν από τις εκλογές, η New York Post και η Wall Street Journal τάχθηκαν κατά του Τραμπ, αποκαλώντας τον «τελειωμένο» και «απάτη». 

Όμως, μετά την νίκη του Τραμπ, οι δύο άνδρες βρέθηκαν αρκετά κοντά, με τους New York Times να αποκαλύπτουν το 2017 ότι ο τότε Αμερικανός πρόεδρος τηλεφωνούσε στον Μέρντοχ αρκετές φορές την εβδομάδα, για να συζητήσουν θέματα της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Και η σχέση αμοιβαίας λατρείας του Τραμπ με τους σχολιαστές του Fox News ήταν ένα από τα πράγματα που χαρακτήρισαν την θητεία του στον Λευκό Οίκο. 

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Μέρντοχ έκανε μία από τις λιγοστές δημόσιες δηλώσεις του για τον Τραμπ, λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με το παρελθόν. «Είναι σημαντικό οι συντηρητικοί να παίξουν έναν ενεργό, δυναμικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν ο Τραμπ μείνει εστιασμένος στο παρελθόν. Τι παρελθόν είναι το παρελθόν και η χώρα είναι τώρα σε έναν διαγωνισμό να καθορίσει το μέλλον», είπε. 

Παράλληλα με όλη αυτή την επιχειρηματική του πορεία, ο Μέρντοχ παντρεύτηκε τέσσερις φορές και απέκτησε έξι παιδιά.   

Και το 2011, μία δική του εφημερίδα δημοσίευσε την είδηση του θανάτου του, χωρίς, φυσικά, εκείνος να έχει πεθάνει. Την ευθύνη για αυτή τη φάρσα ανέλαβε η ομάδα χάκερς LulzSec, η οποία κατάφερε να παρέμβει στην ιστοσελίδα της Sun και να ανακοινώσει τον δήθεν θάνατο του ιδιοκτήτη της.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Από τον Τρίτο Κόσμο στην κορυφή του πλανήτη: Πώς γίνεσαι ο πλουσιότερος της γης

Ο δισεκατομμυριούχος που αγαπούσε την τέχνη περισσότερο από την οικογένειά του

Γιατί δεν πλενόταν και άλλα 19 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Στιβ Τζομπς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News