Σαν Σήμερα Τετάρτη 2/06/2021, 08:12
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γουλιέλμο Μαρκόνι: Η εφεύρεση, το Νόμπελ και ο φασισμός

Γουλιέλμο Μαρκόνι: Η εφεύρεση, το Νόμπελ και ο φασισμός

2 Ιουνίου 

1896

Ο Ιταλός μαρκήσιος Γουλιέλμο Μαρκόνι εξασφαλίζει στην Αγγλία το πολυπόθητο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του: τον ασύρματο. Είχε καταθέσει σχετική αίτηση λίγους μήνες νωρίτερα στο υπουργείο Επικοινωνιών της Ιταλίας, αλλά οι αρμόδιοι την αγνόησαν. Τα πειράματα του Μαρκόνι στην ασύραμητη τηλεγραφία είχαν αρχίσει έναν χρόνο νωρίτερα, το 1895, στην Μπολόνια όταν ήταν 21 ετών. Αν και δεν ανακάλυψε κάποια επαναστατική αρχή, βελτίωσε και ενοποίησε μία σειρά από παράγοντες, παρουσιάζοντας το δικό του σύστημα. Η αρχική συσκευή του αποτελείτο από ένα σύρμα επαγωγής και ένα κλειδί του Μορς, που έδινε σήματα. Ο πομπός ήταν ένα συνεχώς διακοπτόμενο κύκλωμα και ο δέκτης μία βελτιωμένη έκδοση εκείνου του Εντουάρ Μπρανλί. 

Η καινοτομία ήλθε όταν ο Μαρκόνι συνέδεσε τη μία άκρη του κυκλώματος σε μία κεραία και την άλλη στη γη, φτιάχνοντας έτσι για πρώτη φορά ένα πρακτικό σύστημα ασύρματου σηματοδότη με τον οποίο μπορούσε να μεταδόσει μηνύματα σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου. Το 1896 είχε αυξήσει την απόσταση στα 2,4 χιλιόμετρα. 

Προς το τέλος αυτών των πειραμάτων του ο Μαρκόνι καινοτόμησε, συνδέοντας τη μία άκρη του διακοπτόμενου κυκλώματος σε μια κεραία, και την άλλη στη γη, φτιάχνοντας έτσι για πρώτη φορά ένα πρακτικό σύστημα ασύρματου σηματοδότη. Μ’ αυτό πέτυχε να μεταδώσει μηνύματα σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 μέτρων. Τον Ιούλιο του 1897 ο Μαρκόνι δημιούργησε έναν ασύρματο σταθμό στη Λα Σπέτσια της Ιταλίας, ο οποίος εξέπεμψε για πρώτη φορά σήματα πάνω από τη Μάγχη, από το Βιμερό της Γαλλίας έως τον φάρο του Ν. Φόρλαντ στην Αγγλία.

Το 1909, ο Μαρκόνι μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τον Καρλ Φέρντιναντ Μπράουν για τη συμβολή του στην ασύρματη τηλεγραφία. 

Σκιά στην πορεία του ήταν η σύνδεσή του με τον φασισμό. Ήταν ενεργό μέλος του Ιταλικού Φασιστικού Κόμματος, ένθερμος υποστηρικτής της φασιστικής ιδεολογιών και ενεργειών όπως η επίθεση των δυνάμεων του Μουσολίνι στην Αιθιοπία. Μάλιστα ο Μπενίτο Μουσολίνι ήταν κουμπάρος στον δεύτερο γάμο του τον Ιούνιο του 1927. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News