Σαν Σήμερα Δευτέρα 31/05/2021, 09:57
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν έδιωξαν τον Στιβ Τζομπς από την Apple

Όταν έδιωξαν τον Στιβ Τζομπς από την Apple

31 Μαΐου 

1985: O Στιβ Τζομπς χάνει την εξουσία της εταιρείας που ο ίδιος ίδρυσε με τον Στίβεν Βόζνιακ, της Apple. Είναι η ημέρα που αποφασίζει να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της εταιρείας (με ισχύ την 16η Σεπτεμβρίου), έχοντας χάσει τη σφοδρή εσωτερική διαμάχη απέναντι στον διευθύνοντα σύμβουλο, Τζον Σκάλι.

Οι μέτοχοι στήριξαν τον τελευταίο στην κόντρα και έτσι ο Τζομπς εξαναγκάστηκε ουσιαστικά στην πόρτα της εξόδου. Αν και είχε σε μεγάλο βαθμό πιστωθεί την οικονομική επιτυχία της Apple στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τους υπολογιστές Apple I, Apple II και Macintosh και είχε επιδείξει αδιαμφισβήτητες επιχειρηματικές ικανότητες, ο σκληρός, αυταρχικός τρόπος με τον οποίο διοικούσε και οι θεωρούμενες ως υψηλού ρίσκου ριζοσπαστικές ιδέες του έφεραν συγκρούσεις και τελικά την απομόνωσή του. 

Αποχωρώντας από την Apple, το 1986 ίδρυσε την εταιρεία NeXT, η οποία αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών υπολογιστών/σταθμών εργασίας. Παρότι αποτυχημένη εμπορικά, η NeXT συνέχισε να επιχειρεί μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αναπτύσσοντας και πουλώντας το λειτουργικό της NeXTSTEP (αργότερα πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών OpenSTEP). Με την αγορά της NeXT από την Apple το 1996, το NeXTSTEP αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό σύστημα MAC OS X.

To 1986 o Στηβ Τζομπς αγόρασε και την εταιρεία Pixar, που ήταν έως τότε αυτόνομο τμήμα της Lucasfilm του Τζορτζ Λούκας. Με τη Walt Disney Pictures ως διανομέα δημιούργησε σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη το Toy Story, το οποίο και έφερε μεγάλα κέρδη στα ταμεία.

Ο Τζομπς επέστρεψε τελικά στη διοίκηση της Apple το 1997 και μέσα σε λίγα μόλις χρόνια με την αναδιάρθρωση των προϊόντων και τμημάτων της, όπως για παράδειγμα την κατάργηση του Apple Newton και τη συγχώνευση των υπολογιστών Macintosh σε δύο σειρές την οδήγησε και πάλι στο δρόμο της μεγάλης επιτυχίας. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS