Σαν Σήμερα Τετάρτη 14/04/2021, 09:40
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς έσκασε η φούσκα του dot.com

Πώς έσκασε η φούσκα του dot.com

14 Απριλίου 

1720: H South Sea Company προσφέρει μετοχές προς πώληση στο κοινό για πρώτη φορά. Μετοχές συνολικής αξίας 2 εκατ. στερλινών τίθενται προς πώληση, με την τιμή τους να ορίζεται στις 300 στερλίνες ανά μετοχή- τρεις φορές υψηλότερα από την ονομαστική αξία. Δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζει κανείς την πραγματική αξία της μετοχής, αφού ήταν τόσο μεγάλος ο ντόρος που είχε γίνει από την κυβέρνηση και την εταιρεία, όπως διαβάζουμε στο This Day in Business History του Φράνσις Ρέιμοντ, που είχε «θολώσει» την κοινή λογική. Η έκδοση ξεπούλησε μέσα σε μία ώρα. 

 

2000: Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο φιγουράρουν όλα τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας καταγράφει τη μεγαλύτερη έως τότε ημερήσια πτώση του. Κάνει «βουτιά»« 355,49 μονάδων ή σχεδόν 10% και συμπαρασύρει και τον Dow Jones, που κλείνει την ημέρα με πτώση- ρεκόρ 617 μονάδων. H φούσκα του dot.com που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 είχε μόλις σκάσει. Στην εβδομάδα που ακολούθησε ο Nasdaq είχε αθροιστικά απώλειες 1.000 μονάδων.

Προειδοποιήσεις υπήρχαν για τις αδικαιολόγητα υψηλές αποτιμήσεις διαδικτυακών εταιρείων χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο. Αλλά ήταν λίγες και όχι ιδιαίτερα ηχηρές. Είχαν ξεγελαστεί ακόμη και οι επικεφαλής των όντως ισχυρών τεχνολογικών εταιρειών, αλλά και οι ρυθμιστικές αρχές. Σε συνεδρίαση της Fed το 1999 ο τότε διοικητής της κεντρικής τράπεζας Άλαν Γκρίνσπαν δήλωνε πως «τα στελέχη της πρώτης γραμμής του επιχειρείν όπως ο Τζακ Ουέλς της General Electric και ο Λου Γκέρστνερ της IBM θεωρούν πως πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση και όχι μια φούσκα του χρηματιστηρίου. Δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή τους». Η διάψευση ήρθε με ένα μεγάλο «μπαμ». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News