Σαν Σήμερα Παρασκευή 9/04/2021, 09:58
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

O πρώτος υπολογιστής: Ζύγιζε 3 τόνους, κάλυπτε 163 τ.μ

O πρώτος υπολογιστής: Ζύγιζε 3 τόνους, κάλυπτε 163 τ.μ

9 Απριλίου 

1919: Ο «πατέρας» των υπολογιστών, Τζον Πρέσπερ Έκερτ Τζούνιορ, γεννιέται στη Φιλαδέλφια. Aνήμερα των γενεθλίων του, 9 Απρλίου 1946, ο Έκερτ και ο Τζον Μόχλι παρουσίασαν στο κοινό τον ENIAC, τον πρώτο ηλεκτρονικό, ψηφιακό υπολογιστή γενικής χρήσης, που μπορούσε να λύσει ένα πλήρες εύρος υπολογιστικών προβλημάτων. Ζύγιζε 3 τόνους και καταλάμβανε 163 τετραγωνικά μέτρα χώρο, ενώ κατανάλωνε 140 κιλοβάτ ισχύ. Είχε περισσότερες από 18.000 λυχνίες κενού, 1500 ηλεκτρονόμους και 20 καταχωρητές κάθε ένας από τους οποίους μπορούσε να αποθηκεύσει έναν αριθμό του δεκαδικού συστήματος. 

Ο Έκερτ ήταν ακόμη μεταπτυχιακός φοιτητής όταν σχεδίασε τον ENIAC μαζί με τον Μόχλι, που ήταν καθηγητής του. Τον κατασκεύσαν με κονδύλια του αμερικάνικου στρατού, που ήθελε να τον χρησιμοποιήσει για ακριβέστερους τους υπολογισμούς των πινάκων τροχιών του πυροβολικού. 

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι δύο συνεργάτες ιδρύουν ιδρύει την εταιρεία EMCC (Eckert-Mauchly Computer Comp.) και λανσάρουν τον διάδοχο του ENIAX, EDVAC. Tην εποχή του Μακαρθισμού η εταιρεία, καθώς κατηγορήθηκε ότι προσλάμβανε κομμουνιστές τεχνικούς, με αποτέλεσμα να χάσει τα συμβόλαια της αμερικάνικης κυβέρνησης. Το 1950 εξαγοράστηκε από την Remington Rand.  Ο Τζον Έκερτ θα παραμείνει στέλεχος της Remington Rand. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News