Σαν Σήμερα Δευτέρα 8/03/2021, 09:49
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η μεγάλη ανακάλυψη και το σκάνδαλο

8 Μαρτίου

1776: Στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας ο Τζέιμς Βατ παρουσιάζει την ατμομηχανή του. «Τα εργοστάσια δεν θα είναι πλέον όμηροι της ξηρασίας ή της παγωγνιάς. Δεν θα χρειάζεται πια να εγκαθίστανται στις όχθες ποταμών. Το ηλεκτρικό ρεύμα θα έρχεται σε αυτά» γράφει ο Χάουαρντ Μινς. 

 

1938: Το σκάνδαλο του Ρίτσαρντ Γουίτνι έρχεται στο φως. Πέντε λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), ανακοινώνεται ότι η επενδυτική εταιρεία Richard Whitney & Co. έχει κηρύξει χρεοκοπία και αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της μετοχής της. Ο Γουίτνι ήταν πρόεδρος του NYSE από το 1930 έως το 1935. Είχε το προφίλ ενός έντιμου επιχειρηματία, υπερμάχου της πειθαρχίας, με έντονη φιλανθρωπική δράση. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι επί μία δεκαετία έκλεβε τους πελάτες του. 

 

2001: Ένας 70χρονος πρώην καπνιστής, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που λαμβάνει αποζημίωση από την καπνοβιομηχανία για νόσο συνδεόμενη με τοτσιγάριο. Πρόκειται για τον Γκρέιντι Κάρτερ, ο οποίος έλαβε 1,8 εκατ. δολ. από την Brown & Williamson Tobacco Corporation. «H εταιρεία πλήρωσε πρόστιμο, αλλά εγώ πλήρωσα με έναν πνεύμονα» δήλωσε. 

 

2012: Ένα internet- cafe αποκλειστικά για γυναίκες ανοίγει στην Καμπούλ. Θεωρείται μία συμβολική κίνηση για τα δικαιώματα των γυναικών. Αλλά η πραγματική ισότητα θα έρθει όταν θα μπορούν να κάθονται ελεύθερα σε καφέ και άλλους χώρους, που σήμερα στην αφγανική πρωτεύουσα είναι αποκλειστικά για άνδρες.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News