Σαν Σήμερα Πέμπτη 4/02/2021, 09:34
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

To Facebook έγινε 17 ετών

To Facebook έγινε 17 ετών

4 Φεβρουαρίου 

1848: Ο πρωτοπόρος της διαφήμισης Francis Wayland Ayer γεννιέται στην πόλη Λι της Μασαχουσέτης. Ο Ayer ανέπτυξε πρακτικές διαφήμισης που πλέον θεωρούμε δεδομένες. Δημιούργησε ένα διαφημιστικό πρακτορείο που εργάζεται για έναν πελάτη διαφημιζόμενο αντί για μία εφημερίδα. Καθιέρωσε επίσης έναν κατάλογο με τις εφημερίδες, την κυκλοφορίας τους και τις τιμές χρέωσης των διαφημίσεων (The American Newspaper Annual, που άρχισε να εκδίδεται το 1880). Ήταν δε ο πρώτος που οργάνωσε πανεθνική διαφημιστική εκστρατεία για να καθιερώσει ταυτότητα για το brand, με προσεγμένη συσκευασία, όνομα και εμπορικό σήμα. Η εκστρατεία ήταν για την Uneeda Biscuits το 1899. 

1971: Η Rolls Royce κηρύσσει χρεοκοπία έχοντας χάσει τεράστιες ποσότητες ρευστού αναπτύσσοντας έναν κινητήρα για το Tri-Star Airbus της Lockheed. Η χρεοκοπία απειλεί τις θέσεις εργασίας της εταιρείας, αλλά και ολόκληρες εταιρείες των κλάδων αμυντικού εξοπλισμού και αεροναυπηγικής. Τόσο η βρετανική όσο και η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφεραν στήριξη. 

2004: Ιδρύεται το Facebook από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Στα 17 του χρόνια είναι ένας κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης με 3,3 δισεκατομμύρια μηνιαιούς χρήστες στο σύνολο των πλατφόρμων του (που περιλαμβάνουν τα Instagram, Messenger και WhatsApp). Έχει μπει στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών τόσο για θέματα ανταγωνισμού και προστασίας των δεδομένων των χρηστών όσο και για την χρήση του στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και ρητορικής μίσους και το ρόλο του στην πόλωση και τον διχασμό της κοινωνίας. Υπό τις συνθήκες αυτές γίνεται πολύς λόγος για «διάσπαση» της εταιρείας, ενώ το ίδιο αναζητά διαρκώς νέες φόρμουλες για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες και τις απαιτήσεις των αρχών. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι μεταξύ άλλων θα περιορίσει το πολιτικό περιεχόμενο που εμφανίζεται στο news feed των χρηστών. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News