Σαν Σήμερα Τρίτη 2/02/2021, 10:07
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν τα πρακτορεία ειδήσεων «μοίρασαν» τον κόσμο

Όταν τα πρακτορεία ειδήσεων «μοίρασαν» τον κόσμο

2 Φεβρουαρίου 

1865: Ο Τζον Ντ. Ροκφέλερ εξαγοράζει το μερίδιο του συνεταίρου του στην πρώτη του εταιρεία στον κλάδο του πετρελαίου. 0 25χρονος τότε Ροκφέλερ πλήρωσε 72.500 δολάρια στον Μορίς Κλαρκ και παρέδωσε το ήμισυ της μονάδας εμπορευμάτων με αντάλλαγμα την πλήρη ιδιοκτησία στο διυλιστήριο τους στο Κλίβελαντ.  

 

1870: Τρία μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία το Reuters της Αγγλίας, το Havas της Γαλλίας και το Wolff της Γερμανίας- υπογράφουν την πρώτη μίας σειράς συμφωνιών στον Τύπο, με τις οποίες «μοιράζουν» μεταξύ τους τον κόσμο και καθιερώνουν στην κάθε μία από τις τρεις περιοχές μονοπώλιο στις ειδησεογραφικές υπηρεσίες που διατηρείται επί χρόνια. Ουσιαστικά εφήρμοσαν στην δική τους αγορά την προπολεμική ιδέα για έναν κόσμο, που σπάσει σε τρεις σφαίρες επιρροής: αγγλικής, γερμανικής και γαλλικής. Το Reuters είχε εξασφαλίσει τις πιο σημαντικές περιοχές έως και το 1890 όταν αναθεωρήθηκε η συμφωνία. 

 

1981: Ένα άκρως εντυπωσιακό σερί φτάνει στο τέλος του. Η General Motors από το 1921- ακόμη και εν μέσω πολέμων ή της Μεγάλης Ύφεσης- εμφάνιζε σταθερά κέρδη. Στις 2 Φεβρουαρίου του 1981 ανακοινώνει ετήσιες ζημίες ύψους 763 εκατ. δολαρίων (2,65 δολ. ανά μετοχή) για το 1980. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News