Σαν Σήμερα Πέμπτη 28/01/2021, 09:45
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η τραγωδία του Challenger

Η τραγωδία του Challenger

28 Ιανουαρίου 

1986: Επτά αστροναύτες έχασαν τη ζωή τους όταν το διαστημικό λεωφορείο Challenger εξερράγη 72 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Στην αποστολή συμπεριλαμβανόταν για πρώτη φορά ένας πολίτης, η δασκάλα Κρίστα Μακόλιφ. Όταν το Λεωφορείο ήταν σε ύψος 15 χιλιομέτρων / 48.000 ποδιών, σημειώθηκε αποκόλληση σε δακτύλιο σφραγίσματος (O-ring) στους αγωγούς στερεών καυσίμων, η οποία προκάλεσε ρήγμα στον δεξιό πύραυλο καυσίμων, επιτρέποντας θερμό αέριο υπό πίεση από το εσωτερικό του κινητήρα του πυραύλου να διαρρεύσει έξω. Η διαρροή έσπασε την πρόσδεση που συνέδεε τον πύραυλο με την Εξωτερική Δεξαμενή Καυσίμων, με αποτέλεσμα την αποκόλλησή τους.

 

2008: Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. «Ήταν ο επικεφαλής της πανίσχυρης Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που αποκατέστησε τις σχέσεις με το Βατικανό, αλλά και ήρθε σε σύγκρουση με το ελληνικό κράτος» γράφει το Reuters. Ο Χρήστος Παρασκευαΐδης, όπως ήταν το όνομά του πριν χειροτονηθεί, γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1939 στην Ξάνθη και σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Έφτασε στην κορυφή της ιεραρχείας το 1998. Την άνοιξη του 2000 ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Το 2001 υποδέχθηκε στην Αθήνα τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. 

 

2016: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακηρύσσει τον ιό Zika ως Επείγον Πρόβλημα Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος (Public Health Emergency of international concern). Ο ιός είχε μολύνει έως και 1,5 εκατομμύρια άνθρωπους στη Βραζιλία και είχε εξαπλωθεί σε 20 κράτη της Λατινικής Αμερικής και τη Φλόριντα των ΗΠΑ. Η επιδημία του Zika οφειλόταν σε μετάδοση παθογόνου παράγοντα μέσω κουνουπιών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News