Σαν Σήμερα Τρίτη 30/01/2024, 07:19
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Έξι χρώματα, 43 πεντάκις εκατομμύρια συνδυασμοί, μία συμβουλή από τον ίδιο τον Rubik

Έξι χρώματα, 43 πεντάκις εκατομμύρια συνδυασμοί, μία συμβουλή από τον ίδιο τον Rubik

30 Ιανουαρίου 1975

Ο Ernő Rubik καταθέτει αίτηση για να κατοχυρώσει την εφεύρεσή του. Ο «Magic Cube» όπως ονομαζόταν τότε, θα γινόταν αργότερα γνωστός ως ο «κύβος του Ρούμπικ» και θα εξελισσόταν σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Μία μόδα που δεν λέει να περάσει εδώ και μισό αιώνα, ο κύβος του Ρούμπικ έχει πουλήσει πάνω από  450 εκατομμύρια κομμάτια και συνεχίζει να προβληματίζει τον κόσμο.

Ο Ούγγρος Ernő Rubik ήταν ο γιος ενός μηχανικού που σχεδίαζε αεροσκάφη και μίας ποιήτριας. Είναι μάλλον ταιριαστό, λοιπόν, που το  διάσημο δημιούργημά ψάχνει για μαθηματικές φόρμουλες στους φαινομενικά άπειρους συνδυασμούς των έξι χρωμάτων και 54 τετραγώνων, με τον ίδιο τρόπο που ο τέλειος συνδυασμός μερικών απλών λέξεων δημιουργεί την ποίηση.

Όμως, όλα αυτά ξεκίνησαν την άνοιξη του 1974, όταν ο νεαρός τότε αρχιτέκτονας αναζητούσε εναγωνίως έναν τρόπο να εξηγήσει την τρισδιάστατη κίνηση στους φοιτητές του. Αφότου πέρασε μήνες κάνοντας δοκιμές με ομάδες από κύβους, φτιαγμένους από χαρτί και ξύλο και δεμένους με λαστιχάκια, κόλλα και συνδετήρες, επιτέλους έφτιαξε αυτό που ο ίδιος ονόμασε «Bűvös kocka» ή «Magic Cube» (Μαγικό Κύβο).

Έξι χρώματα, 43 πεντάκις εκατομμύρια συνδυασμοί, μία συμβουλή από τον ίδιο τον Rubik-1
φωτ.: AP

Η εφεύρεσή του μετονομάστηκε σε Rubik’s Cube και έγινε το πιο διάσημο παιχνίδι – γρίφος στον κόσμο, πουλώντας περισσότερα από 450 εκατ. τεμάχια. Ο κύβος του Ρούμπικ έχει εμπνεύσει έργα τέχνης και ταινίες, ενώ έχει γίνει και άθλημα, καθώς το speedcubing γεμίζει ολόκληρα στάδια με εφήβους που προσπαθούν να λύσουν τον κύβο στον λιγότερο δυνατό χρόνο.

«Για εμένα, ο κύβος αντιπροσωπεύει το νόημα της ελευθερίας. Η ελευθερία δεν είναι ποτέ χωρίς τέλος. Σε αφήνει να κάνεις αυτό που είναι αναγκαίο για να επιτύχεις τον στόχο σου», είχε πει ο ίδιος ο Rubik σε μία παλαιότερη συνέντευξή του στο Associated Press.

Ασφαλώς, ο δημιουργός του κύβου έχει μια καλή συμβουλή να δώσει σε όσους δυσκολεύονται να τον λύσουν: Να χωρίσουν την προσπάθειά τους σε βήματα. «Η επίλυση προβλημάτων είναι μια πολύ βασική δραστηριότητα του ανθρώπου μυαλού και εάν ένα πρόβλημα είναι πολύπλοκο, πρέπει να το χωρίσεις σε μικρότερα στοιχεία», λέει.

Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, βέβαια, καθώς ο κλασικός 3×3 κύβος έχει πάνω από 43 πεντάκις εκατομμύρια πιθανούς συνδυασμούς. Δηλαδή τουλάχιστον 43.000.000.000.000.000.000 αποτελέσματα.

Σήμερα, κυκλοφορούν και άλλες εκδοχές του κύβου, όπως οι 2×2, 4×4 και 5×5, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που ονομάζεται Rubik’s Race, μια πυραμίδα και πολλά άλλα.

Το brand εξαγοράστηκε από την Spin Master το 2021, με την εταιρεία να εκτοξεύει τη δυσκολία του κύβου φτιάχνοντας μια εκδοχή που θυμίζει ταυτόχρονα και παιχνίδι μνήμης: Τα τετράγωνα του κύβου γίνονται μαύρα, εκτός και εάν η θερμότητα από τα χέρια του χρήστη διατηρήσει τα χρώματά τους.

Το ρεκόρ της γρηγορότερης λύσης του κύβου του Ρούμπικ είναι από τον Ιούλιο του 2023 μόλις 3,13 δευτερόλεπτα, ενώ πολλοί καταφέρνουν να τον λύσουν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα με τα μάτια τους δεμένα ή χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι.

Το 2010, μία ομάδα μαθηματικών και προγραμματιστών διαπίστωσε ότι κάθε κύβος μπορεί να λυθεί με 20 κινήσεις.  

Από το 2014, ο κύβος έχει μπει στο National Toy Hall of Fame, μαζί με κλασικά παιχνίδια όπως η Barbie, τα Hot Wheels και το χούλα χουπ.

«Ένα από τα βασικά κλειδιά του κύβου είναι η αντίφαση ανάμεσα στο πολύπλοκο και το απλό. Από τη μία, ένα κύβος είναι ένα πολύ απλό σχήμα. Από την άλλη, οι δυνατότητες για διαφορετικές κινήσεις τον κάνουν τόσο περίπλοκο», λέει ο Rubik.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το έφτιαξε όταν τον απέλυσαν από τη δουλειά του – Μπήκε σε 150 εκατ. σπίτια

Το παιχνίδι που έφαγε τον κόσμο: Πώς τελειώνει το Pac-Man;

Γιατί τα Playmobil δεν έχουν μύτη – Η άγνωστη ιστορία πίσω από το αγαπημένο παιχνίδι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News