Σαν Σήμερα Πέμπτη 18/01/2024, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

«Ένα χοντροκομμένο, κτηνώδες ή άσεμνο άτομο»: Η άγνωστη ιστορία πίσω από την Yahoo

«Ένα χοντροκομμένο, κτηνώδες ή άσεμνο άτομο»: Η άγνωστη ιστορία πίσω από την Yahoo

18 Ιανουαρίου 1995

Οι  Jerry Yang και David Filo κατοχυρώνουν το domain name Yahoo.com. Η σελίδα αυτή θα γινόταν τα επόμενα χρόνια μία πύλη μέσω της οποίας έμαθε το ίντερνετ μια ολόκληρη γενιά.

Η Yahoo ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1994 από δύο φοιτητές που σπούδαζαν ηλεκτρολόγοι μηχανικοί στο Στάνφορντ. Στόχος τους ήταν να φτιάξουν ένα ευρετήριο των ιστοσελίδων που μπορούσε να βρει κανείς στο «πρωτόγονο» ακόμα ίντερνετ, για αυτό και αρχικά η σελίδα τους ονομαζόταν «Jerry and David’s Guide to the World Wide Web».

Η αλλαγή του ονόματος σε Yahoo, λίγους μήνες μετά, κρύβει ένα πλούσιο παρασκήνιο που μέχρι και σήμερα οι περισσότεροι αγνοούν.

Οι Yang και Filo έχουν πει ότι η λέξη Yahoo είναι ένα ακρωνύμιο για την φράση «Yet Another Hierarchical Officious Oracle».   Ο όρος «hierarchical» αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο είχε φτιαχτεί η βάση δεδομένων του Yahoo (περιείχε υποκατηγορίες σε επίπεδα). Με το «oracle» οι δύο ιδρυτές εννοούσαν την «πηγή της αλήθειας και της σοφίας» και με το «officious» ήθελαν να δείξουν ότι πολλοί υπάλληλοι γραφείων θα χρησιμοποιούσα το Yahoo σερφάροντας στο ίντερνετ από τη δουλειά τους.

Βέβαια, οι δύο συμφοιτητές διάλεξαν τη λέξη Yahoo κυρίως γιατί την εποχή εκείνη, την χρησιμοποιούσαν οι φοιτητές στην Λουιζιάνα (την ιδιαίτερη πατρίδα του David Fillo) για να περιγράψουν τους «χωριάτες» του αμερικανικού Νότου.  

Η προέλευση της λέξης θα πρέπει να αναζητηθεί στο βιβλίο του Jonathan Swift «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», όπου οι Γιαχού ήταν πρωτόγονα πλάσματα, εμμονικά με τις «όμορφες πέτρες», τις οποίες έβρισκαν σκάβοντας στην λάσπη. Για τον Swift, συμβόλιζαν τον κακόγουστο υλισμό και τον αγράμματο ελιτισμό που είχε συναντήσει ο συγγραφέας στη Βρετανία. Επομένως, ο όρος Yahoo επικράτησε να σημαίνει «ένα χοντροκομμένο, κτηνώδες ή άσεμνο άτομο», σύμφωνα με το λεξικό Collins.

Το βέβαιο είναι ότι από τα εκατομμύρια που χρησιμοποιούσαν το Yahoo τα χρόνια εκείνα, ελάχιστοι γνώριζαν τη σημασία του ονόματός του.

Το σάιτ γινόταν όλο και πιο δημοφιλές, κλείνοντας δύο γύρους χρηματοδότησης από venture capitals, πριν να μπει στο χρηματιστήριο, το 1996.

Καθώς το ίντερνετ αναπτυσσόταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές του 2000, η αρχική σελίδα του Yahoo έγινε το σημείο από το οποίο ξεκινούσαν την περιήγησή τους στο World Wide Web εκατομμύρια χρήστες.

Κάπως έτσι, η εταιρεία έφτασε να αποτιμάται κάποια στιγμή στα 125 δισ. δολάρια, όμως τελικά, μετά την πτώση της, εξαγοράστηκε από την Verizon αντί του 4% του ποσού αυτού, στα 4,48 δισ. δολάρια.

Η ιστορία που μεσολάβησε ήταν γεμάτη χαμένες ευκαιρίες. Το 1998, οι ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin, προσέγγισαν την Yahoo προτείνοντάς της να αγοράσει την εταιρεία τους, αντί μόλις 1 εκατ. δολαρίων, καθώς ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η Yahoo αρνήθηκε, με αποτέλεσμα η Google να είναι σήμερα μία υπερδύναμη της αναζήτησης (δηλαδή της αγοράς που η ίδια η Yahoo είχε κάποτε δημιουργήσει) και όχι μόνο.

Αλλά και το 2006, η προσπάθεια της Yahoo να εξαγοράσει το Facebook αντί 1 δισ. δολαρίων ναυάγησε. Μία ευκαιρία να εξαγοράσει το YouTube πέρασε επίσης χωρίς αποτέλεσμα. Το Skype «πήγε» στην eBay και η προσφορά ύψους σχεδόν 45 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Yahoo από τη Microsoft απορρίφθηκε από την ηγεσία της εταιρείας. Κάπως έτσι, το πιο ιστορικό όνομα του διαδικτύου βρέθηκε εκτός της πρώτης γραμμής των τεχνολογικών εξελίξεων.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο άνδρας που πραγματικά έσπασε το ίντερνετ: Το τέλος της εποχής της αθωότητας

Ποια ήταν η πρώτη ιστοσελίδα: Εικόνες από το «πρωτόγονο» ίντερνετ

Gmail: Το χρησιμοποιούν 1,8 δισ. άτομα – Δεν ξέρουν όμως αυτό το μυστικό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News