Σαν Σήμερα Παρασκευή 22/12/2023, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο βομβιστής με τα παπούτσια και πώς άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε

Ο βομβιστής με τα παπούτσια και πώς άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε

22 Δεκεμβρίου 2001

Τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, και ενώ έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο 28χρονος Βρετανός Richard Reid επιχειρεί να πυροδοτήσει μία βόμβα, την οποία έχει κρύψει μέσα στα παπούτσια του, καθώς ταξιδεύει με την πτήση 63 της American Airlines από το Παρίσι στο Μαϊάμι.

Ο Reid, μέλος της Αλ Κάιντα που είχε εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν, έμεινε γνωστός ως ο «βομβιστής με τα παπούτσια» (shoe bomber) και είναι ο λόγος για τον οποίο μέχρι και σήμερα, σε πολλά αεροδρόμια του κόσμου, οι ταξιδιώτες αναγκάζονται να βγάλουν τα παπούτσια τους όταν περνούν από τον έλεγχο ασφαλείας.

Την εποχή εκείνη, με το τραύμα της 11ης Σεπτεμβρίου ακόμα ανοικτό, τα πληρώματα των αεροπλάνων, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, ένιωθαν μεγάλη νευρικότητα στον αέρα.

Οι αεροσυνοδοί συνήθιζαν να ανταλλάσσουν συμβουλές μεταξύ τους, για το πώς μπορούσαν να αναγνωρίσουν έναν πιθανό τρομοκράτη ανάμεσα στους επιβάτες, και όπως κυκλοφορούσε στα πηγαδάκια τους, ένας επιβάτης που αρνείται να φάει ή να πιει σε μια μεγάλη πτήση ενδεχομένως να κρύβει κάτι ύποπτο.

Έτσι, όταν ο Reid της απάντησε ότι δεν ήθελε τίποτα να φάει σε μία υπερατλαντική πτήση 10 ωρών, η αεροσυνοδός Hermis Moutardier θεώρησε την συμπεριφορά του περίεργη.

Περίπου δύο ώρες μετά την απογείωση από το Παρίσι, και καθώς το αεροπλάνο πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό, οι επιβάτες άρχισαν να ενημερώνουν  τις αεροσυνοδούς ότι τους μύριζε καπνός.

Η Moutardier διέσχισε τους διαδρόμους του αεροπλάνου για να βρει την πηγή της μυρωδιάς καμένου.

Έτσι, έπιασε τον Reid, ο οποίος καθόταν μόνος του σε μία θέση πλάι στο παράθυρο, να προσπαθεί να ανάψει ένα σπίρτο. Όταν του είπε αυστηρά ότι το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στην πτήση, εκείνος της υποσχέθηκε να σταματήσει και άρχισε να σκαλίζει τα δόντια του με το μαυρισμένο σπίρτο.

Λίγα λεπτά αργότερα, όταν τον είδε να σκύβει στο κάθισμά του, η Moutardier πίστεψε ότι ο επιβάτης κάπνιζε. Όταν του είπε «Συγγνώμη, τι κάνετε;», εκείνος την αγνόησε. Μόνο όταν τον τράβηξε, η αεροσυνοδός μπόρεσε να δει τι έκρυβε στο κάθισμά του. «Είχε βγάλει το παπούτσι του και το είχε ανάμεσα στα πόδια του. Το μόνο που μπορούσα να δω ήταν καλώδια και το σπίρτο. Το σπίρτο ήταν αναμμένο», θυμόταν.

Ο βομβιστής με τα παπούτσια και πώς άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε-1
φωτ.: FBI 

Δύο φορές προσπάθησε να του το αρπάξει από τα χέρια, αλλά εκείνος την απώθησε και τις δύο φορές, ρίχνοντάς την στον διάδρομο.

Η Cristina Jones, μια συνάδελφός της που είχε τότε σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας στους αιθέρες, προσπάθησε να επέμβει, όμως ο Reid της δάγκωσε πολύ δυνατά το δάκτυλο. Βλέποντας το περιστατικό, επιβάτες πέρασαν πάνω από τα καθίσματα για να βοηθήσουν.

Εκείνοι κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον επίδοξο τρομοκράτη και να τον δέσουν στο κάθισμα, χρησιμοποιώντας τις ζώνες από τα παντελόνια τους, τα καλώδια των ακουστικών αλλά και τις ζώνες ασφαλείας του καθίσματος.  

Ένας γιατρός τον αναισθητοποίησε χορηγώντας Valium από το φαρμακείο του αεροπλάνου  και έπειτα από τέσσερις αγωνιώδεις ώρες, η πτήση προσγειώθηκε στη Βοστώνη.

Οι άνδρες του FBI χρειάστηκε να κόψουν τα δεσμά του Reid για να τον απομακρύνουν από το αεροπλάνο.

Όπως αποδείχθηκε, η αυτοσχέδια βόμβα που είχε κρύψει ο τρομοκράτης στο παπούτσι του περιείχε σχεδόν 300 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης, κάτι που σημαίνει ότι εάν είχε καταφέρει να την πυροδοτήσει, το αεροπλάνο θα διαλυόταν και θα έπεφτε στον Ατλαντικό.

Ο Reid είπε στους πράκτορες του FBI ότι είχε φτιάξει τη βόμβα μόνος του και στις 4 Οκτωβρίου του 2002 δήλωσε ένοχος σε οκτώ κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη και πρόστιμο 2 εκατ. δολαρίων.

«Βρίσκομαι σε πόλεμο με την χώρα σας. Δηλώνω την πίστη μου στον Osama bin Laden, στο ισλάμ και στη θρησκεία του Αλλάχ», είπε ο Reid στον δικαστή.

Η ιστορία του shoe bomber οδήγησε την αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών να αλλάξει το πρωτόκολλο ασφαλείας για τις πτήσεις, αναγκάζοντας τους επιβάτες να αφαιρούν τα παπούτσια τους ώστε αυτά να ελεγχθούν πριν από την επιβίβαση.

Ο Richard Reid  παραμένει φυλακισμένος στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η αναίτια θυσία της πτήσης 797 και πώς άλλαξε τον τρόπο που πετάμε μέχρι σήμερα

Τα μυστικά του A380: Όσα δεν βλέπει ποτέ ο επιβάτης

Τρόμος στο πιλοτήριο: Μια αυτοκτονία και 149 φόνοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News