Σαν Σήμερα Παρασκευή 10/02/2023, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η συμβουλή του γκουρού των επενδύσεων: Πώς έγινε από άστεγος, πολυεκατομμυριούχος

Η συμβουλή του γκουρού των επενδύσεων: Πώς έγινε από άστεγος, πολυεκατομμυριούχος

10 Φεβρουαρίου 1955

Γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην διαχειριστής hedge fund, Jim Cramer. Ως παρουσιαστής της εκπομπής «Mad Money» του CNBC θεωρείται μία από τις διασημότερες προσωπικότητες στον χώρο των επενδύσεων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ένας γκουρού των αγορών που δεν διστάζει ποτέ να πει τη γνώμη του και να μοιράσει επενδυτικές συμβουλές.

Ο Cramer υπολογίζεται ότι διαθέτει σήμερα περιουσία 150 εκατ. δολαρίων, σημαντικό μέρος της οποίας «έχτισε» όταν ήταν διαχειριστής στο hedge fund Cramer Berkowitz, από το οποίο αποχώρησε το 2001, για να γίνει ασχοληθεί full time με τις εκπομπές της τηλεόρασης και τη συγγραφή βιβλίων.

Όσο «έτρεχε» το hedge fund του, αυτό είχε μέση ετήσια απόδοση 24% για μία περίοδο 14 ετών, ξεπερνώντας δηλαδή τον S&P 500.

Και εάν ο Jim Cramer είναι σήμερα πολυεκατομμυριούχος, έβγαλε το πρώτο του δολάριο σαν παιδί, πουλώντας παγωτά σε ένα γήπεδο του μπέιζμπολ.

Γεννημένος στην Πενσιλβάνια, ενδιαφέρθηκε για το χρηματιστήριο από όταν ήταν μαθητής του δημοτικού. Το 1977 αποφοίτησε από το Χάρβαρντ, όπου ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας The Harvard Crimson και άρχισε την καριέρα του στη δημοσιογραφία.

Όμως σύντομα αποφάσισε να ακολουθήσει το ενδιαφέρον του για το χρηματιστήριο, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και έπιασε δουλειά στην Goldman Sachs.

Όταν ίδρυσε το δικό του hedge fund γνώρισε μεν επιτυχία, όμως είχε και τη φήμη ένός σκληρού αφεντικού, αφού υπάλληλοί του τον θυμούνται να βάζει τις φωνές και να σπάει οθόνες.

Η καριέρα του έχει και άλλες σκοτεινές σελίδες, καθώς το 1995, όταν ήταν αρχισυντάκτης ενός οικονομικού περιοδικού, κατηγορήθηκε για χειραγώγηση της αγοράς, αφού έγραφε για αρκετές μικρές εταιρείες, τις μετοχές των οποίων είχε στο χαρτοφυλάκιό του.

Και τον Μάρτιο του 2008, ο Cramer απάντησε στον αέρα σε ερώτηση τηλεθεατή σχετικά με την κατάσταση της επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όχι! Όχι! Όχι! Η Bear Stearns δεν έχει προβλήματα. Το πολύ – πολύ, να εξαγοραστεί. Μην βγάζετε τα χρήματά σας από την Bear».

Αποδείχθηκε μια από τις χειρότερες εκτιμήσεις στην ιστορία της Wall Street, καθώς η μετοχή της Bear Stearns έχασε το 92% της αξίας της, με την επενδυτική τράπεζα να πωλείται τελικά στην JP Morgan αντί 2 δολαρίων ανά μετοχή, ενώ μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα η μετοχή της ξεπερνούσε τα 60 δολάρια.

Το μυστικό που τον έκανε εκατομμυριούχο

Ο ίδιος ο Jim Cramer έχει δηλώσει πως αυτό που τον έκανε εκατομμυριούχο ήταν ότι φρόντιζε να αποταμιεύει κάθε μήνα, ακόμα και όταν ήταν άστεγος.

Για την ακρίβεια, σαν 20αρης, έβαζε στην άκρη 100 δολάρια κάθε μήνα και δεν σταμάτησε να αποταμιεύει ούτε καν όταν έχασε το σπίτι που νοίκιαζε και αναγκάστηκε να κοιμάται στο αυτοκίνητό του για μήνες.

Όπως έχει πει στο CNBC, εκείνη την εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, δούλευε ως ρεπόρτερ στο Λος Άντζελες και έβγαζε πολύ λίγα. Μια φορά, ενώ έλειπε σε ταξίδι για δουλειά, ένας κλέφτης μπήκε στο σπίτι του και έκλεψε ό,τι είχε. Άδειασε μέχρι και τον τραπεζικό λογαριασμό του, στον οποίο είχε τα χρήματα που χρειαζόταν για να πληρώσει το ενοίκιο.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τον έδιωξαν από το σπίτι και κατέληξε να κοιμάται στο Ford αυτοκίνητό του, το οποίο πάρκαρε τη νύχτα στα σημεία ανάπαυσης του αυτοκινητοδρόμου. Για προστασία, είχε ένα όπλο και ένα τσεκούρι. Για να αντέχει την κατάσταση, είχε ένα μπουκάλι Jack Daniel’s, θυμόταν.

Ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, όμως, επένδυε ένα μέρος από τα χρήματα που έβγαζε. Κάθε μήνα, έβαζε 100 δολάρια σε ένα αμοιβαίο της Fidelity.  

Όταν τα οικονομικά του έγιναν πιο σταθερά, αύξησε το ποσό που επένδυε κάθε μήνα και μέχρι να γίνει 45 χρόνων, είχε περίπου 1,5 εκατ. δολάρια.

Ο ίδιος αποδίδει αυτή την επιτυχία στο γεγονός ότι άρχισε να επενδύει νωρίς και ήταν συνεπής, βάζοντας κάτι στην άκρη κάθε μήνα.

Ο Cramer συμβουλεύει τους νέους να επενδύουν ένα μέρος από όσα κερδίζουν κάθε μήνα, ώστε να αποκτήσουν αυτή τη συνήθεια. Πολλοί οικονομικοί σύμβουλοι συστήνουν να βάζει κανείς στην άκρη το 10% των εσόδων του, αλλά ο Cramer λέει ότι ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει με μικρά ποσά αν χρειαστεί, όπως έκανε εκείνος, με 100 δολάρια τον μήνα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Οι 4 «χρυσοί» κανόνες αν θέλετε να γίνετε εκατομμυριούχοι – Ο οδηγός του Mark Cuban

Δισεκατομμυριούχος αποκαλύπτει: Το ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε εάν θέλετε να γίνετε πλούσιοι

Όσα βλέπεις στο γκισέ: Τα 4 πράγματα που έμαθε για το χρήμα μία ταμίας τράπεζας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News