Life & Arts Δευτέρα 19/04/2021, 14:15
TECH - SCIENCE

Το Ingenuity στον Άρη – Η πρώτη πτήση ελικοπτέρου σε άλλον πλανήτη

Το Ingenuity στον Άρη – Η πρώτη πτήση ελικοπτέρου σε άλλον πλανήτη

Ένα μικρό ελικόπτερο της NASA πέταξε γαι πρώτη φορά στον Άρη με επιτυχία. Το drone, που ονομάζεται Ingenuity (ευφυΐα), έμεινε στον αέρα για λιγότερο από ένα λεπτό, αλλά η NASA γιορτάζει την εξέλιξη αυτή ως την πρώτη ελεγχόμενη πτήση ενός αεροσκάφους σε έναν άλλο κόσμο.

Το Ingenuity στον Άρη – Η πρώτη πτήση ελικοπτέρου σε άλλον πλανήτη-1

Η επιβεβαίωση ήρθε μέσω δορυφόρου στον Άρη, ο οποίος στέλνει δεδομένα πίσω στη Γη. Η NASA υπόσχεται τώρα ποι περιπετειώδεις πτήσεις τις επόμενες ημέρες. Το Ingenuity θα λάβει εντολή να πετάξει πιο ψηλά και πιο μακριά, καθώς οι μηχανικοί προσπαθούν να δοκιμάσουν τα όρια της τεχνολογίας του.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι η ανθρωπότητα πέτυχε να βάλει ένα αεροσκάφος της να πραγματοποιήσει πτήση σε έναν άλλο πλανήτη» είπε περιχαρής ο MiMi Aung, project manager του Ingenuity. «Μιλούσαμε για αυτό για τόσο καιρό και η στιγμή αυτή έφτασε». 

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος 

Το βάρους 1,8 κιλών ελικόπτερο ήταν προσδεδεμένο στην «κοιλιά» του οχήματος Perseverance της NASA, που προσεδαφίστηκε στον πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου. Θα έχει στη διάθεσή του 30 αρειανές ημέρες, ή sols, (31 γήινες ημέρες) για να πραγματοποιήσει μια σειρά δοκιμών πτήσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί οτι η ελεγχόμενη πτήση στον Άρη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο Κόκκινος Πλανήτης έχει βαρύτητα στο 1/3 αυτής της Γης, ενώ η ατμόσφαιρά του έχει μόλις το 1% της πυκνότητάς της στην επιφάνεια. Κατά την ημέρα, η επιφάνεια του πλανήτη λαμβάνει περίπου το ήμισυ της ηλιακής ενέργειας που φτάνει στη Γη κατά την ημέρα και οι νυχτερινές θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν πολύ χαμηλά, στους -90 βαθμούς Κελσίου.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News