Life & Arts Κυριακή 14/03/2021, 19:01
ΣΠΟΡ

Η ομάδα της Premier League που ξόδεψε 1 δισ. ευρώ για μεταγραφές σε μια δεκαετία

Η ομάδα της Premier League που ξόδεψε 1 δισ. ευρώ για μεταγραφές σε μια δεκαετία

Το πρωτάθλημα της Premier League είναι με διαφορά το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα που σε εθνικό επίπεδο τραβάει τα περισσότερα βλέμματα πάνω του.

Στο ρόστερ των ομάδων της Premier League βρίσκονται οι μεγαλύτεροι αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αφού οι σύλλογοι διαθέτουν πακτωλό εκατομμυρίων για να τους προσελκύσουν, με τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα να ενισχύουν κατά πολύ οικονομικά τις ομάδες. Άλλωστε η Premier League μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλες τις χώρες της χώρας.

Οι ιδιοκτήτες κάποιων συλλόγων της Premier League είναι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι δεν διστάζουν να βάλουν το χέρι βαθιά «στην τσέπη», προκειμένου να φέρουν στις ομάδες τους τους καλύτερους παίκτες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα safebettingsites, η ομάδα η οποία έχει ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα για μεταγραφές τη δεκαετία 2011/20 είναι η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία με την υποστήριξη της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι και συγκεκριμένα του Abu Dhabi United Group του fund που ανήκει στον Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν μέλος της βασιλικής οικογένειας, ούτε λίγο ούτε πολύ έχει διαθέσει 1,02 δισ. ευρώ για μεταγραφές. Το φράγμα του 1 δισ. ευρώ καθιστά την ομάδα από τον βορρά της Αγγλίας τη μοναδική ευρωπαϊκή που το έχει ξεπεράσει.

Στη δεκαετία 2011/2020 (το Abu Dhabi United Group απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο το 2008), οι Citizens όπως αποκαλούνται οι «γαλάζιοι» έχουν κατακτήσει 4 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και 5 λιγκ καπ, ενώ τη σεζόν 2018/19 έκαναν το τριπλ για πρώτη φορά στην ιστορία τους, κατακτώντας πρωτάθλημα, κύπελλο και λιγκ καπ. Ωστόσο αυτό που λείπει από τη Σίτι είναι η ευρωπαϊκή αίγλη του Champions League, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον κόσμο, όπου το μακρύτερο που έχει φθάσει είναι στα ημιτελικά τη περίοδο 2015/16, όταν η συγκυρία την έφερε στο δρόμο της Ρεάλ Μαδρίτης και στην τριετή προέλασή της όπου κατέκτησε τρεις διαδοχικές διοργανώσεις.

Τα υπέρογκα έξοδα για μεταγραφές αποτελεί ξεκάθαρα υπόθεση της πόλης του Μάντσεστερ, καθώς στη δεύτερη θέση συναντούμε τον έτερο «Καππαδόκη» τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 944,1 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση όμως των κόκκινων διαβόλων ο απολογισμός είναι κάπως φτωχότερος με 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 1 λιγκ καπ και 1 Europa League. Για τη Γιουνάιτεντ την περασμένη δεκαετία έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος υπό τις οδηγίες του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, στο διάστημα του οποίου την εγκαθίδρυσε ως την πιο πετυχημένη ομάδα της Αγγλίας με τις περισσότερες κατακτήσεις πρωταθλήματος.

Η ομάδα της Premier League που ξόδεψε 1 δισ. ευρώ για μεταγραφές σε μια δεκαετία-1

Στις επόμενες θέσεις κάνει την εμφάνισή του το Λονδίνο όπου την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Τσέλσι του Ρώσου μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έχοντας διαθέσει 498 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, ένα ποσό το οποίο θα ήταν μεγαλύτερο αν δεν της είχε επιβληθεί ποινή να μην πραγματοποιήσει μεταγραφές σε δυο μεταγραφικές περιόδους από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου και απολογισμό 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα.

Λίγο πιο πίσω ακολουθεί η Άρσεναλ με 471 εκατ. ευρώ για μεταγραφές και 4 κατακτήσεις λιγκ καπ.

Στις επόμενες δυο θέσεις βρίσκονται πάλι ομάδες από την ίδια πόλη και συγκεκριμένα από το Λίβερπουλ με την ομώνυμη ομάδα να έχει ξοδέψει 339,3 εκατ. ευρώ και την Έβερτον 329,2 εκατ. ευρώ.

Για την τρέχουσα σεζόν η κατάταξη είναι αρκετά διαφοροποιημένη, με την Τσέλσι να έχει δαπανήσει σχεδόν 190 εκατ. ευρώ, τη Μάντσεστερ Σίτι 115,1 εκατ. ευρώ και στην Τρίτη θέση να κάνει την έκπληξη η νεοφώτιστη Λιντς με 106,8 εκατ. ευρώ, οι τρεις μοναδικές ομάδες που έβγαλαν από τα ταμεία τους άνω των 100 εκατ. ευρώ για μεταγραφές.

Η ομάδα της Premier League που ξόδεψε 1 δισ. ευρώ για μεταγραφές σε μια δεκαετία-2

moneyreview.gr με πληροφορίες από safebettingsites

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News