Life & Arts Τρίτη 11/01/2022, 10:12
ΥΓΕΙΑ

ΗΠΑ: Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

Φωτ. University of Maryland School of Medicine

Ένας 57χρονος Αμερικανός, ο Ντέιβιντ Μπένετ, είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Η κατάσταση του ασθενούς είναι καλή τρεις μέρες μετά την πειραματική επτάωρη επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη.

Το μόσχευμα από χοίρο ήταν η τελευταία ελπίδα για να σωθεί η ζωή του άνδρα, αν και ακόμη δεν είναι σαφές ποιό θεωρείται ότι είναι πλέον το προσδόκιμο ζωής του. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε ειδική άδεια για τη διενέργεια της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης με το σκεπτικό ότι αλλιώς ο ασθενής θα είχε πεθάνει.

Οι γιατροί του, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ευελπιστούν ότι άνοιξαν τον δρόμο για νέου είδους μεταμοσχεύσεις που θα σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, λόγω της έλλειψης επαρκών ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση. Αρκετοί άνθρωποι σε λίστες αναμονής για μόσχευμα πεθαίνουν κάθε χρόνο, προτού προλάβουν να λάβουν το ζωτικό όργανο που χρειάζονται.

Η λήψη μοσχεύματος από ζώο (ξενομεταμόσχευση), η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, αποσκοπεί στην κάλυψη της μεγάλης ζήτησης. Ήδη εδώ και δεκαετίες γίνεται μεταμόσχευση βαλβίδων καρδιάς από χοίρους. Πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε πειραματικά στη Νέα Υόρκη η πρώτη επιτυχής σύνδεση νεφρού χοίρου σε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο χωρίς ελπίδα ανάρρωσης. Στην περίπτωση του Μπένετ, ο οποίος έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια, υπάρχει ελπίδα ότι θα κερδίσει αρκετά χρόνια ζωής, κάτι που πάντως πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά, είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor (θυγατρική της United Therapeutics), έτσι ώστε να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια του, τα οποία μπορεί να είχαν οδηγήσει σε απόρριψη του οργάνου ως ξένου σώματος από τον οργανισμό του ασθενούς.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι είναι ακόμη νωρίς για να πουν με βεβαιότητα ότι η μεταμόσχευση είναι επιτυχής και ότι η καρδιά του ζώου θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς πρόβλημα.

Έμεινε κλινήρης για έξι εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση και ήταν συνδεδεμένος με ένα μηχάνημα που τον κράτησε εν ζωή αφού διαγνώστηκε με καταληκτική καρδιοπάθεια.

«Ανυπομονώ να σηκωθώ από το κρεβάτι αφού αναρρώσω», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

Ο δρ. Γκρίφιθ σημείωσε ότι παρακολουθούν προσεκτικά τον ασθνενή, ενώ ο γιος του Ντέιβιντ Μπένετ Τζούνιορ είπε στο Associated Press ότι η οικογένεια βρίσκεται «στο άγνωστο προς το παρόν».

Ωστόσο πρόσθεσε: «Συνειδητοποιεί το μέγεθος αυτού που έγινε και συνειδητοποιεί πραγματικά τη σημασία του».

«Δεν το έχουμε κάνει ποτέ αυτό σε άνθρωπο και μου αρέσει να πιστεύω ότι του δώσαμε μια καλύτερη επιλογή από αυτή του πρόσφερε η συνέχιση της θεραπείας του», υπογραμμίζει ο κ. Γκρίφιθ. «Αλλά αν θα ζήσει μια μέρα, μια εβδομάδα, ένα μήνα, ένα έτος, αυτό δεν το ξέρω».

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News