Life & Arts Τρίτη 12/10/2021, 15:19 ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΥΓΕΙΑ

Cancer Week Conference: Ένας διαδικτυακός διάλογος με ένα κοινό σκοπό: Τη μάχη κατά του Καρκίνου!  

Για μια ολόκληρη εβδομάδα -από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου- σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, της Ευρώπης ή του κόσμου και αν βρίσκεστε, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στο μεγαλύτερο διαδικτυακό event για τον Καρκίνο! 

Cancer Week Conference: Ένας διαδικτυακός διάλογος με ένα κοινό σκοπό: Τη μάχη κατά του Καρκίνου!  

Η φετινή εβδομάδα για τον Καρκίνο θα έχει διάρκεια 5 ημέρες – θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου – ενώ ανοίγει τις πύλες της στο ευρύτερο κοινό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο διευρύνοντας τη θεματολόγιά της και σε θέματα που έχουν προκύψει εξ’αιτίας της Πανδημίας του Κορωνοϊού, ενώ το κοινό θα έχει  την ευκαιρία να ενημερωθεί συνολικά για όλες τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις σε όλες τις βασικές κακοήθειες (καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του μαστού, καρκίνος των ωοθήκων, αιματολογικές κακοήθειες, νεοπλάσματα του πεπτικού συστήματος κλπ).  

Το Cancer Conference διοργανώνεται από το Health Daily και τη BOUSSIAS από το 2014 και αποτελεί ένα μοναδικό φόρουμ διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της ακαδημαϊκής κοινότητας, των γιατρών, ασθενών, ερευνητών και στελεχών της φαρμακευτικής βιομηχανίας, με στόχο να συζητηθούν τα νεότερα για όλες τις εξελίξεις γύρω από τον καρκίνο, οι νέες καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις καθώς και όλα τα θέματα πολιτικής υγείας προς όφελος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών.  

Τις εργασίες του φετινού συνεδρίου θα ανοίξουν ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας, Θάνος Πλεύρης και ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ενώ αμέσως μετά η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου θα παρουσιάσει αναλυτικότερα τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά το σχέδιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του Καρκίνου. Αντίστοιχα, η πρόσφατα εκλεγμένη στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής για τις Υποψηφιότητες της ESMO  (ESMO- Chair of the Nomination Committee), Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας και Υπεύθυνη του Ογκολογικού Τμήματος της Β΄ Παθολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ και ιδρυτικό μέλος των Γυναικών στην Ογκολογία (W4O-Hellas), Αμάντα Ψυρρή θα μοιραστεί τις σκέψεις της για μια βιώσιμη φροντίδα του καρκίνου παγκοσμίως.  

Σημαντική συμβολή στο κύρος του συνεδρίου αποτελεί η Επιστημονική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της  Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, Καθηγητή Παθολογίας & Παθολογικής Ογκολογίας, Διευθυντή στο 3ο Τμήμα Ιατρικής στο ΓΝΘΑ ‘Σωτηρία’, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Ν. Συρίγο ένα από τα μεγάλα παράπλευρα «θύματα» της πανδημίας που βιώνουμε είναι οι ασθενείς με καρκίνο. Τα συστήματα υγείας μετατόπισαν ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, από τις ογκολογικές υπηρεσίες στην διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης. Η ογκολογική έρευνα σε μεγάλο βαθμό ανεστάλη και ογκολογικές δομές αλλάξανε χρήση. Οι ασθενείς με καρκίνο, με καθοδήγηση ή μέσα από έναν ιδιότυπο αυτοπεριορισμό, ανέβαλαν ή τροποποίησαν τις θεραπείες τους, καθυστέρησαν τον τακτικό έλεγχό τους και παραμέλησαν την συστηματική παρακολούθησή τους, ενώ η ποιότητα της ζωής τους επιδεινώθηκε και το άγχος τους αυξήθηκε, λόγω της αναγκαστικής κοινωνικής απομόνωσης. Οι συνέπειες αυτής της συλλογικής «ολιγωρίας» αναμένεται να εκδηλωθούν αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας, με αύξηση της νοσηρότητας, αλλά δυστυχώς και της θνητότητας των νεοπλασματικών νοσημάτων.  

Όπως δήλωσε ο κ. Συρίγος, «το παρόν συνέδριο φιλοδοξεί να ξαναφέρει τους ασθενείς με ογκολογικά νοσήματα στο προσκήνιο: να αναδείξει τις ανάγκες που προέκυψαν αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, με την ψηφιοποίηση πολλών ιατρικών υπηρεσιών και την αξιοποίηση των εφαρμογών της τηλεϊατρικής. Να υπενθυμίσει τις χρόνιες αδυναμίες που μαστίζουν την ογκολογία: την ανισότητα στην πρόσβαση, τις μεγάλες αναμονές, την υποστελέχωση, την ανεπάρκεια και παλαιότητα των υποδομών, τον κατακερματισμό, την έλλειψη αξιολόγησης και ελέγχου των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς και την ελλιπή ή ακόμη και παραπλανητική πληροφόρηση. Όλα τα ανωτέρω, μαζί με την ταυτόχρονη μάχη με την ασθένεια και τις παρενέργειες των θεραπειών, μοιραία οδηγούν σε εξουθένωση και ψυχικό κάματο. Από την άλλη πλευρά, καθώς ο καρκίνος γίνεται όλο και συχνότερα ένα ιάσιμο νόσημα, η επιστήμη αλλά και η κοινωνία πρέπει να φροντίσει για τους θεραπευμένους, πρώην καρκινοπαθείς ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να αποκτήσουν ρόλο και υπευθυνότητες, να αισθανθούν χρήσιμοι και να ενταχθούν στον παραγωγικό ιστό». 

70 και πλέον καταξιωμένοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα καθώς και φορείς υπηρεσιών υγείας, δημόσιοι και ιδιωτικοί, «συναντώνται» διαδικτυακά και συζητούν για νέες, καινοτόμες προσεγγίσεις, για πολιτικές υγείας και για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο καθένας θα συμβάλλει με τις γνώσεις και την εμπειρία του, ώστε μέσα από τεκμηρίωση και δημιουργικό διάλογο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα ουσιαστικά, άμεσα υλοποιήσιμα, ρεαλιστικά, αλλά και με όραμα για το μέλλον. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Κώστας Συρίγος: «Στόχος όλων πρέπει να γίνει η σύγχρονη, υψηλού επιπέδου, ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση των ασθενών με καρκίνο, των πρώην καρκινοπαθών και των φροντιστών τους». 

» Δείτε εδώ τους ομιλητές του Συνεδρίου 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρία που είναι αφιερωμένη στο μέλλον της διάγνωσης και θεραπείας του Καρκίνου με διεθνής ομιλητές από την Αμερική και για πρώτη φορά τη συμμετοχή του Καθηγητή Πέτρου Χριστόπουλου, κύριου ερευνητή στο Translational Lung Research Center Heidelberg και υπεύθυνο για τον επιστημονικό συντονισμό του Προγράμματος Θωρακικής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης, ο οποίος θα μας μιλήσει για τρέχον κλινικό τοπίο πολλαπλών ειδών αντισωμάτων κατά του καρκίνου.  

» Δείτε αναλυτικότερα το Πρόγραμμα ΕΔΩ

» Δείτε το video του Συνεδρίου

Πάρετε μέρος όπου και αν βρίσκεστε και δηλώστε το παρόν σε έναν διάλογο που μας αφορά όλους! Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή επισκεφθείτε το www.cancerconference.gr 

Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, της EUROPA DONNA Κύπρου, της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της Ογκολογικής Εταιρίας Κύπρου, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Pharma Innovation Forum (PiF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ). 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News