Life & Arts Τρίτη 14/12/2021, 22:55
ΕΜΒΟΛΙΑ PFIZER

Μελέτη: Οι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer προστατεύoυν λιγότερο στην Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα

Μελέτη: Οι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer προστατεύoυν λιγότερο στην Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι δύο δόσεις εμβολίου Pfizer προσφέρουν λιγότερη προστασία κατά της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα. Πιο συγκεκριμένα, η προστασία στον κίνδυνο νοσηλείας μειώνεται στο 70% από 93% και στον κίνδυνο μόλυνσης στο 33% από 80%.

Ενώ η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλισης υγείας της Νότιας Αφρικής, Discovery, παρέχει σημαντικές ενδείξεις για το πώς αντέχουν τα εμβόλια κατά της Omicron, είναι δύσκολο να εξαχθούν ευρεία συμπεράσματα από τη Νότια Αφρική, η οποία έχει πολύ νεότερο πληθυσμό από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και έχει επίσης διαφορετικό συνδυασμό ανοσίας, με υψηλά επίπεδα κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Για συμπεράσματα που μπορεί να είναι πιο σημαντικά για τις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές θα εξετάσουν προσεκτικά το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου το δημογραφικό προφίλ και τα ποσοστά εμβολιασμού μοιάζουν περισσότερο με αυτά των ΗΠΑ και όπου η μετάλλαξη έχει ήδη εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό. 

Αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει ότι η Όμικρον είναι πιο ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια από προηγούμενες μεταλλάξεις Covid, αν και οι ενισχυτές δόσεις φαίνεται να βοηθούν. 

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα και το γεγονός ότι εξακολουθούμε να έχουμε αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο που είναι ακόμα μεγαλύτερη από 50%,» δήλωσε η Glenda Gray, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του South African Medical Research Council, που συνεργάστηκε με το Discovery. 

Η μελέτη εξέτασε 211.610 αποτελέσματα τεστ Covid-19 σε ενήλικες που αναφέρθηκαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν η Δέλτα ήταν κυρίαρχη, με την περίοδο των τριών εβδομάδων μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου, όταν η εμφανίστηκε η Όμικρον. 

Η μελέτη – η μεγαλύτερη που παρέχει ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον στον πραγματικό κόσμο – υποδηλώνει ότι αν και το νέο στέλεχος μπορεί εύκολα να μολύνει άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, εξακολουθεί να είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News