Life & Arts Τετάρτη 2/12/2020, 10:44
REGENERON

Τζορτζ Γιανκόπουλος: Μετά το κοκτέιλ αντισωμάτων, και ρινικό σπρέι για τον κορωνοϊό

φωτ.: Reuters/Brendan McDermid

Ένα ρινικό σπρέι, το οποίο θα στηρίζεται στα αντισώματα του κορωνοϊού που έχει αναπτύξει η Regeneron του Ελληνοαμερικανού Τζορτζ Γιανκόπουλου, και το οποίο θα προσφέρει προστασία έξι μηνών από την Covid-19 με ένα μόνο ψέκασμα, αναπτύσσουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας. 

Ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Τζέιμς Γουίλσον, ηγείται της έρευνας. Η κεντρική ιδέα ήταν να πάρουν έναν εξασθενημένο ιό προκειμένου να μεταφέρουν γενετικές οδηγίες στα κύτταρα της μύτης και του λαιμού, ώστε αυτά με τη σειρά τους να δημιουργήσουν ισχυρά αντισώματα που θα σταματούν την εισβολή του κορωνοϊού στο σώμα. 

Η τεχνολογία δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε ζώα και ο Γουίλσον πιστεύει ότι εάν αποδειχθεί επιτυχημένη, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά προς τα εμβόλια. 

Ο Γουίλσον είναι πρωτοπόρος στις θεραπείες αντισωμάτων και η ομάδα του στηρίχθηκε πάνω στα αντισώματα κατά του κορωνοϊού που δημιούργησαν στο εργαστήριο οι επιστήμονες της Regeneron. Τα αντισώματα αυτά έχουν ήδη λάβει έκτακτη έγκριση για τη χρήση σε ασθενείς που εμφανίζουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα της Covid-19 αλλά ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν βαριά. Το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron χορηγήθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όταν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. 

Το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και η Regeneron ελπίζουν να ολοκληρώσουν την έρευνά τους σε πειραματόζωα έως τον Ιανουάριο και στη συνέχεια να ζητήσουν άδεια για να αρχίσουν ανθρώπινες δοκιμές. 

Ποιος είναι ο Τζορτζ Γιανκόπουλος της Regeneron 

Γιος ενός μετανάστη από την Καστοριά που δούλευε σαν γουναράς στη Νέα Υόρκη, ο Τζορτζ Γιανκόπουλος ήξερε από νωρίς ότι ήθελε να γίνει επιστήμονας. Σαν παιδί, είχε μεγάλη περιέργεια να μάθει πώς δουλεύει το ανθρώπινο σώμα ή γιατί η ουρά της σαύρας ξαναφυτρώνει όταν κοπεί. 

Σήμερα, θεωρείται ένας σούπερ σταρ στους κύκλους των επιστημόνων αλλά και ο πρώτος διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία που κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος. Ήταν ο άνθρωπος στον οποίο τηλεφώνησε ο Λευκός Οίκος όταν ο Αμερικανός πρόεδρος κόλλησε κορωνοϊό.  Το περιοδικό Fortune έχει συμπεριλάβει το όνομά του ανάμεσα στους «ήρωες της πανδημίας». 

Ο Γιανκόπουλος τα χρωστά όλα στο «πιο πολύτιμο ποντίκι που φτιάχτηκε ποτέ». Γιατί εάν η εταιρεία του, η Regeneron, έγινε διάσημη  για την ικανότητά της να ανακαλύπτει νέα φάρμακα γρηγορότερα και φθηνότερα από τους κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας, το οφείλει στην τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ώστε να φτιάχνει ποντίκια με γενετικά ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Με τα ποντίκια αυτά, μπορεί να δοκιμάζει την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε διάφορα συστατικά, και έτσι να αναπτύσσει νέα φάρμακα γρήγορα και με χαμηλό κόστος. Τα τελευταία χρόνια, η Regeneron δούλεψε πάνω στη θεραπεία του Έμπολα και του MERS, ενώ με το ξέσπασμα της πανδημίας, χρησιμοποίησε τις έρευνες αυτές στην αναζήτησή της για το φάρμακο του κορονοϊού, για τις οποίες έχει λάβει χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Operation Warp Speed». 

Moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News