Life & Arts Κυριακή 12/05/2024, 13:25
ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη και νέοι: 4 «χρυσοί» κανόνες για τους γονείς

Κατάθλιψη και νέοι: 4 «χρυσοί» κανόνες για τους γονείς

Εντύπωση προκαλεί το συμπέρασμα της φετινής Παγκόσμιας Έκθεσης για την Ευτυχία, σύμφωνα με την οποία οι νέοι Αμερικανοί ηλικίας κάτω των 30 ετών δήλωναν λιγότερο ευτυχισμένοι κατά την περίοδο από το 2021 έως το 2023 από ό,τι οι άνω των 60 ετών.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η δυστυχία της gen Z θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι ενηλικιώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, εν μέσω ενός πολωμένου πολιτικού περιβάλλοντος, ενώ έχει να αντιμετωπίσεις προκλήσεις όπως η ραγδαία υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο νέο του βιβλίο «Η Ανήσυχη Γενιά: Πώς η μεγάλη αποσύνδεση της παιδικής ηλικίας προκαλεί επιδημία ψυχικών ασθενειών», ο συγγραφέας Johnathan Haidt εντοπίζει έναν άλλο ένοχο: τα έξυπνα τηλέφωνα. Ο Zach Rausch, επικεφαλής ερευνητής του Haidt, δηλώνει στο CNBC ότι τα παιδιά που είχαν πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και iPhones στο δημοτικό και στο γυμνάσιο αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

«Οι μεγαλύτερες συνέπειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ιδίως της πρώιμης εφηβείας», υποστηρίζει και προσθέτει: «Στις ηλικίες 9 έως 15 ετών φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρη η σημαντικότερη βλάβη».

Οι 4 κανόνες για τους γονείς

Για τον περιορισμό του εκφοβισμού, της κοινωνικής σύγκρισης και της κατάθλιψης στους εφήβους, παραθέτει τέσσερις προτάσεις:

1. Όχι smartphones για τα παιδιά πριν από το γυμνάσιο – δώστε τους μόνο τηλέφωνα με πλήκτρα στο γυμνάσιο.
 2. Όχι μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την ηλικία των 16 ετών.
 3. Να μην υπάρχουν τηλέφωνα στα σχολεία.
 4. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν ελεύθερα και ανεξάρτητα και να έχουν περισσότερα και καλύτερα διαλείμματα.

Ένας γονέας μπορεί να έχει τον έλεγχο του πότε θα δώσει στο παιδί του ένα τηλέφωνο ή θα του επιτρέψει να μπει στο Instagram, αλλά ορισμένες από τις πιο διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνονται στο βιβλίο, όπως η κατάργηση των τηλεφώνων στα σχολεία και η προτεραιότητα στο διάλειμμα, δεν μπορούν να εφαρμοστούν τόσο γρήγορα.

Αν θέλετε να κάνετε σήμερα μια αλλαγή που θα επηρεάσει θετικά την ψυχική υγεία του παιδιού σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τους γονείς των φίλων των παιδιών σας.

«Οι έφηβοι και οι γονείς έχουν εγκλωβιστεί σε μια κοινωνική παγίδα», υποστηρίζει ο Rausch. «Όποιος έφηβος προσπαθεί να ξεφύγει από τις συσκευές του ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταλήγει σε αρκετά μειονεκτική θέση. Αυξάνεται ο κίνδυνος απομόνωσης και περιθωριοποίησης από τους φίλους τους. Και τότε κανένας γονιός δεν θέλει να είναι ο μόνος που θα πει: «Έι, δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τη συσκευή σου»».

Ωστόσο, αν οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών σας δεν έχουν επίσης καθόλου ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε smartphones, θα αισθάνονται λιγότερο ενοχλημένα να αφήνουν στην άκρη μερικές φορές το τηλέφωνό τους και θα μπορούν να επικεντρωθούν καλύτερα στις προσωπικές επαφές.

«Βρείτε μια ομάδα πέντε οικογενειών όπου μπορείτε να θέσετε κατά κάποιο τρόπο σε ισχύ αυτές τις νόρμες της απαγόρευσης των smartphones, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια να συνεργαστείτε για να δημιουργήσετε αυτή την προσωπική σύνδεση», λέει. Ξεκινώντας να εφαρμόζετε κανόνες στη δική σας κοινότητα, μπορείτε να δείξετε στα παιδιά σας τα οφέλη του να μην βασίζονται στο τηλέφωνό τους για όλες τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

moneyreview.gr/CNBC

Διαβάστε επίσης:

Οικογένειες με παιδιά – Μπορούν να γίνουν ψηφιακοί νομάδες;

Δουλειά: Τελικά η Gen Z τα βρήκε όλα εύκολα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News