Life & Arts Κυριακή 29/08/2021, 15:42
ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Το καντόνι της Ελβετίας που προσφέρει δώρο γενεθλίων 100 μπουκάλια κρασί

Το έθιμο αυτό το εφαρμόζουν και άλλα καντόνια

Το καντόνι της Ελβετίας που προσφέρει δώρο γενεθλίων 100 μπουκάλια κρασί

Η κυβέρνηση του καντονιού Φρίμπουργκ στην Ελβετία, προσφέρει ένα πολύ πρωτότυπο δώρο σε όσους κατοίκους καταφέρουν να πιάσουν το ορόσημο της ηλικίας των 100 ετών: τους δωρίζει 100 μπουκάλια κρασί όσα και τα χρόνια τους, για να γιορτάσουν και με το παραπάνω τα γενέθλιά τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Matin Dimanche.

Όπως αναφέρει η Le Matin Dimanche στο δημοσίευμά της, στις 5 Νοεμβρίου μια κάτοικος του καντονιού ονόματι Μαρία-Αντουανέτα θα συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής και ένας κρατικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης θα την επισκεφτούν με ένα μπουκέτο λουλούδια και μια προσφορά για 100 μπουκάλια κρασιού.

Το καντόνι προσφέρει τα 100 μπουκάλια από το 2000, σύμφωνα με τον δικαστικό επιμελητή του Φρίμπουργκ, Κλοντ Φράιμπουργχαους. Πριν λίγα χρόνια προσέφεραν επίσης την επιλογή μιας δωρεάν πολυθρόνας, ωστόσο σταμάτησαν να την προσφέρουν το 2015 εξαιτίας του μειωμένου ενδιαφέροντος.

Πλέον όσοι δεν πίνουν κρασί στο καντόνι των 311.000 περίπου κατοίκων έχουν άλλη επιλογή. Από πέρυσι, οι εκατοντάχρονοι που δεν θέλουν το κρασί μπορούν να θέλουν να χαρίσουν 1.500 ελβετικά φράγκα (1.646 δολάρια) σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Μπορούν επίσης να επιλέξουν ένα κουπόνι για να το ξοδέψουν σε κάποιον τοπικό έμπορο ή τεχνίτη, αναφέρει ο Φράιμπουργχαους, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι περισσότεροι προτιμούν τα 100 μπουκάλια κρασί.

«Το 2020, γιορτάσαμε 27 αιωνόβιους. Πέντε από αυτούς επέλεξαν τη δωρεά και δύο τη δωροεπιταγή», δηλώνει στην εφημερίδα.

Το έθιμο αυτό το εφαρμόζουν και άλλα καντόνια προσφέροντας κρασί στους κατοίκους που συμπληρώνουν έναν αιώνα ζωής, ωστόσο η προσφορά τους δεν είναι τόσο γενναιόδωρη.

Στη Γενεύη, οι αιωνόβιοι έχουν την επιλογή τριών μπουκαλιών κρασί ή ενός μπουκέτου λουλούδια. Το καντόνι Βω προσφέρει δώδεκα μπουκάλια τοπικό κρασί, ένα εξατομικευμένο δώρο αξίας 500 ελβετικών φράγκων και ένα μπουκέτο λουλούδια. Στο Νεσατέλ, οι αιωνόβιοι αρκούνται σε ένα μπουκέτο λουλούδια και σε ένα γράμμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Le Matin Dimanche

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News