Life & Arts Σάββατο 24/12/2022, 13:55
ΒΙΒΛΙΟ

Το «κοινωνικό σύστημα» του Talcott Parsons

Στο μικροσκόπιο η δυναμική του κοινωνικού συστήματος.

Το «κοινωνικό σύστημα» του Talcott Parsons

Παρά την καλοκαιρία των φετινών Χριστουγέννων, η περίοδος των εορτών ενδείκνυται για ανάγνωση μία διαδικασία απαραίτητη για όσους επιδιώκουν να ξεπεράσουν το συνηθισμένο, όπως έχει αναφέρει ο Αμερικανός επιχειρηματίας Jim Rohn.

Ένα από τα συνιστώμενα αναγνώσματα-ενδιαφέρουσα τροφή προς σκέψη- των εορτών αποτελεί το κοινωνικό σύστημα του Talcott Parsons. Στο βιβλίο, του οποίου η επιστημονική επιμέλεια και η εισαγωγή φέρνει την υπογραφή του Βασίλη Μαγκλάρα, ο συγγραφέας επιχειρεί να αναλύσει τη δυναμική του κοινωνικού συστήματος.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαγκλάρας, εάν υπάρχει κάτι που είναι πιο δύσκολο από το να διατυπώσεις κριτική θέση σε κείμενο του Parsons είναι να το συνοψίσεις. Και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης του Κοινωνικού Συστήματος. Ωστόσο, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, Το Κοινωνικό Σύστημα εμφανίζεται ως η πιο γνωστή και με τη μεγαλύτερη επιρροή στην κοινωνική θεωρία συμβολή του Parsons.

Το «κοινωνικό σύστημα» του Talcott Parsons-1

«Ο φιλόδοξος αναγνώστης του Κοινωνικού Συστήματος δεν πρέπει να θέσει στον εαυτό του αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις κατανόησης του έργου, ούτε να πέσει στη «ναρκισσιστική» παγίδα της «απόπειρας» σύλληψης όλων των διαφορετικών εννοιών και των νοημάτων που κατακλύζουν το έργο με την πρώτη ανάγνωση. Αυτό είναι απλώς ανέφικτο, ανεξαρτήτως της γνώσης ή της εξοικείωσης που διαθέτει με το παρσονικό corpus. Επιπλέον, αρκετές έννοιες επαναλαμβάνονται, με διαφορετικό νόημα ωστόσο, θέτοντας έτσι όλο το οικοδόμημα της αποκτηθείσας γνώσης και εξοικείωσης με το έργο από την ανάγνωση των προηγούμενων κεφαλαίων πάνω σε κινούμενη άμμο. Τίποτα δεν είναι σταθερό στο Κοινωνικό Σύστημα, παρά μόνο η εκπληκτική και δεσπόζουσα θεωρητική ικανότητα του Parsons να αναλύει ασταμάτητα, απνευστί, την ατομική και την κοινωνική δράση, εξαντλώντας, εκτός από τον αναγνώστη, κάθε πτυχή και λεπτομέρεια αυτών των δύο πυλώνων της κοινωνικής θεωρίας. Ο αναγνώστης του Κοινωνικού Συστήματος, εάν αφεθεί να απορροφηθεί από το έργο, θα βρεθεί σύντομα σε μια «εμπύρετη» θεωρητική διάθεση, παρασυρμένος από τη χειμαρρώδη ροή του» καταλήγει ο κ. Μαγκλάρας.

Το «κοινωνικό σύστημα» του Talcott Parsons-2

Ο Βασίλης Μαγκλάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα, και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται κυρίως στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική θεωρία και ειδικά στη μεθοδολογική σχέση των οικονομικών με την κοινωνιολογία.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News