Life & Arts Πέμπτη 26/05/2022, 12:11
LIFE & ARTS

Παρουσίαση του βιβλίου «Κεντρικές Τράπεζες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Κεντρικές Τράπεζες»

Την Δευτέρα 30 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Κεντρικές Τράπεζες» των Σπύρου Βλιάμου και Κωνσταντίνου Γκράβα, στο cafe του Public Συντάγματος (Καρ. Σερβίας 1, Αθήνα). 

Παρουσίαση του βιβλίου «Κεντρικές Τράπεζες»-1

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ.:

-Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

-Ελένη Λουρή, πρώην Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος 

-Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ

καθώς και οι συγγραφείς του βιβλίου:

-Σπύρος Βλιάμος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας & Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ. 

-Κωνσταντίνος Γκράβας, Διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Ι.Φ.Ε. του ΕΚΠΑ. 

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο δημοσιογράφος και βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου, διευθυντής της σειράς ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ των Εκδόσεων Παπαδόπουλος. 

Το βιβλίο του Σπύρου Βλιάμου και του Κωνσταντίνου Γκράβα είναι μια έγκυρη και μικρή εισαγωγή στον θεσμό των κεντρικών τραπεζών, που περιγράφει την ιστορία και τον ρόλο αυτών των ιδρυμάτων στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Μέσα από την ιστορική εξέλιξη των κεντρικών τραπεζών, οι συγγραφείς ανιχνεύουν τους μηχανισμούς που θεμελιώνουν την εμπιστοσύνη στο νόμισμα, την ανάγκη εξισορρόπησης της ανεξαρτησίας αυτών των ιδρυμάτων, με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, καθώς και την καθοριστική σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αποτροπή δυνητικά καταστροφικών κρίσεων.

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών εξηγείται μέσα από αυτή την αλληλουχία γεγονότων και «εργαλείων» κυρίως του βασικού επιτοκίου. Όλοι οι μεγάλοι οικονομολόγοι (από τον John Maynard Keynes μέχρι τον Milton Friedman) έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών αποτελεί το κλειδί στην κατανόηση των οικονομικών –και όχι μόνον– εξελίξεων. Καθοριστικός όμως ήταν ο ρόλος όσων διοίκησαν τις κεντρικές τράπεζες, ειδικά μετά την ελεύθερη διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, όπως με απλό τρόπο και πολλαπλά παραδείγματα αποκαλύπτεται σε αυτή τη Μικρή Εισαγωγή.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News