Life & Arts Τετάρτη 11/05/2022, 22:20
LIFE & ARTS

Απολίθωμα εγκύου ιχθυόσαυρου βρέθηκε άθικτο στην παγωμένη Παταγωνία στη Χιλή

Απολίθωμα εγκύου ιχθυόσαυρου βρέθηκε άθικτο στην παγωμένη Παταγωνία στη Χιλή

Χιλιανοί επιστήμονες έχουν ανακτήσει με επιτυχία ένα από τα πληρέστερα, παγκοσμίως, απολιθώματα ιχθυόσαυρου με άθικτα έμβρυα από τον παγετώνα Tyndall στην περιοχή της Παταγωνίας στη Χιλή.

Το διατηρημένο και έγκυο αρχαίο θαλάσσιο ερπετό ονομάστηκε από τους επιστήμονες«Fiona». Το 4 μέτρων μήκους απολίθωμα θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη των ιχθυόσαυρων, οι οποίοι έζησαν στις θάλασσες πριν από 90 και 250 εκατ. χρόνια.

Το απολίθωμα «είναι το μόνο απολίθωμα ιχθυόσαυρου σε εγκυμοσύνη που έχει βρεθεί στον πλάνητη από την εποχή μεταξύ 129 και 129 εκατ. χρόνια πριν» είπε η Judith Pardo, η επιστήμονας που ανακάλυψη το απολίθωμα. «Επομένως είναι απίστευτα σημαντικά» πρόσθεσε.

Η κυρία Pardo, παλαιολόγος του Ερευνητικού Κέντρου της Ανταρκτικής GAIA του Πανεπιστημίου Magallanes, ανακάλυψε το απολίθωμα περισσότερο από μία δεκατία πριν, αλλά οι ακραίες κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, το σκληρό έδαφος και η απόσταση έκαναν την εξόρυξή του περισσότερο περίπλοκη.

Οι επιστήμονες χρειάστηκαν 31 μέρες για την εξόρυξη του απολιθώματος, το οποίο στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την περιοχή με ελικόπτερο. Ακριβώς επειδή το απολίθωμα ήταν τόσο πλήρες οι παλαιοντολόγοι σημείωσαν ότι έπρεπε να αφαιρέσουν 5 ογκόλιθους βάρους 200 κιλών και να κρατήσουν τα οστά άθικτα.

Απολίθωμα εγκύου ιχθυόσαυρου βρέθηκε άθικτο στην παγωμένη Παταγωνία στη Χιλή-1

Το απολίθωμα τώρα ετοιμάζεται για έκθεσεη στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας του Rio Seco στη νότια Χιλή.

Η Pardo δήλωσε ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης 23 δείγματα ιχθυόσαυρων κατά τη διάρκεια της έρευνας, ανεβάζοντας το σύνολο αυτών που βρέθηκαν στον παγετώνα Tyndall σε σχεδόν 100, κάνοντας την περιοχή μία από τις πιο πλούσιες σε απολιθώματα (και μάλιστα καλοδιατηρημένα) στον πλανήτη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News