Life & Arts Δευτέρα 14/12/2020, 09:29
LIFE & ARTS

«Έφυγε» ο… κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο

«Έφυγε» ο… κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο

Ο σπουδαίος Βρετανός συγγραφέας Τζον Λε Καρέ, κατά κόσμον Ντέιβιντ Κόρνγουολ, απεβίωσε χθες το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του, διευκρινίζοντας ότι ο θάνατος του δεν οφείλεται στον κορωνοϊό.  

Ο Τζον Λε Καρέ υπηρέτησε το μυθιστόρημα και ανέδειξε το είδος των κατασκοπικών ιστοριών σε λογοτεχνία αξιώσεων. Άλλωστε ο ίδιος εργαζόταν ως μυστικός πράκτορας για πολλά χρόνια.

Το βιβλίο που έγραψε στα 30 του «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» (εκδ. Bell) έγινε μπεστ σέλερ, πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα και τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Ο Λε Καρέ έγραψε το βιβλίο επειδή «βαριόταν» στη διπλωματική υπηρεσία της βρετανικής πρεσβείας όπου υπηρετούσε στη Βόννη της τότε (1963) δυτικής Γερμανίας.  

Το βιβλίο, που αφηγείται την ιστορία ενός διπλού πράκτορα, του Αλεκ Λίμας, ο οποίος δήθεν αυτομολεί για να περάσει στην Ανατολική Γερμανία, έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, συνδέοντας το όνομα του Λε Καρέ με τα κινηματογραφικά στούντιο.  

Η προσωπική του καριέρα στις τάξεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών τερματίστηκε από τον διπλό πράκτορα Κιμ Φίλμπι, ο οποίος αποκάλυψε το όνομα του Ντέβιντ Κόρνγουολ και πολλών ακόμη συναδέλφων του στην σοβιετική τότε KGB.

Ο Κόρνγουολ σπούδασε γαλλική γαλλική και γερμανική φιλολογία στην Ελβετία και αργότερα στην Οξφόρδη. Το 1958 άρχισε να εργάζεται για την ΜΙ5, τη βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπίας και γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Η τελευταία κλήση». Το 1960 μεταφέρεται στην ΜΙ6 και αρχίζει και δουλεύει στη Βόννη, με κάλυψη του την υπηρεσία του Β’ γραμματέα της βρετανικής πρεσβείας. Το 1974 κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» που αποτέλεσε το πρώτο μέρος της τριλογίας που συμπεριέλαβε τα βιβλία «Ο εντιμότατος μαθητής» και «Οι άνθρωποι του Σμάιλι», όπου ένα από τα πρόσωπα έχει τα χαρακτηριστικά του Κιμ Φίλμπι. Στο βιβλίο «Η σήραγγα των περιστεριών» αφηγείται την αυτοβιογραφία του.

Είχε τιμηθεί με τα βραβεία Έντγκαρ και Σόμερσετ Μομ.

Το τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Bell είναι το «Ένας έντιμος άνθρωπος» που αφηγείται την ιστορία του 47χρονου Βρετανού κατασκόπου Νατ, ο οποίος επιστρέφει στην διχασμένη από το Brexit πατρίδα του για να αποσυρθεί αλλά η ζωή του παίρνει μια άλλη στροφή.  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News