Life & Arts Πέμπτη 18/11/2021, 15:33
LIFE & ARTS

Σκουπίδια και στο διάστημα – Τι προβλήματα δημιουργούν;

Σκουπίδια και στο διάστημα – Τι προβλήματα δημιουργούν;

Το θέμα των διαστημικών «σκουπιδιών» άρχισε να απασχολεί τους ειδικούς τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από τη δοκιμή του ρωσικού όπλου για κατάρριψη δορυφόρων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε ένα διαστημικό πεδίο γεμάτο από θραύσματα σε τροχιά. Την ίδια ημέρα, η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο δομικής ενός ρωσικού όπλου κατέρριψε δικό της ανενεργό δορυφόρο.

Η καταστροφή του δορυφόρου δημιούργησε τουλάχιστον 1.500 θραύσματα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τροχιά και κινούνται με έως και περίπου 27.400 χλμ την ώρα.

Μάλιστα, το κέντρο ελέγχου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποχρεώθηκε να ξυπνήσει τους αστροναύτες ώστε να κλείσουν τις καταπακτές και να καταφύγουν σε ένα από τα διαστημικά αεροσκάφη για ασφάλεια.

Προβλήματα στη χαμηλή τροχιά

Ωστόσο, τα θραύσματα του ρωσικού δορυφόρου είναι μόνο μία προσθήκη στα ήδη υπάρχοντα διαστημικά «σκουπίδια». Οι αποτυχημένες προσπάθειες εγκατάστασης δικτύου δορυφόρων, τα συστήματα προώθησης (boosters) των διαστημικών αεροσκαφών και οι δοκιμές όπλων έχουν ήδη αφήσει το δικό τους αποτύπωμά τους στο διάστημα.

«Δεν είναι σαν την ταινία “Gravity”, όπου συμβαίνει κάτι και όλα κάνουν “μπουμ”», τονίζει χαρακτηριστικά ο Brian Weeden, υψηλόβαθμο στέλεχος του Secure World Foundation, που ασχολείται με την βιώσιμη εκμετάλλευση του διαστήματος.

Αντιθέτως, τονίζει ο ίδιος, «υπάρχει ένα σημείο καμπής, όπου αρχίσει και ενισχύεται» και το περιβάλλον σε τροχιά αρχίσει να αλλοιώνεται σε βάθος μερικών δεκαετιών.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η κατάσταση του περιβάλλοντος της χαμηλής τροχιάς που βρίσκεται πιο κοντά στη γη. Σε αυτό το επίπεδο σκοπεύουν πολλές εταιρείες, μεταξύ αυτών η Starlink του Έλον Μασκ, και η Boeing να δημιουργήσουν δίκτυα δορυφόρων για δορυφορικό Ίντερνετ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Στην τελική ευθεία για το δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα

Η Σελήνη έχει οξυγόνο για να συντηρήσει 8 δισ. ανθρώπους τα επόμενα 100.000 χρόνια  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News