Life & Arts Σάββατο 16/10/2021, 08:35
LIFE & ARTS

Τρεις Κινέζοι για 6 μήνες στο διάστημα

Τρεις Κινέζοι για 6 μήνες στο διάστημα

Τρεις αστροναύτες, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, έφθασαν στον υπό ανέγερση κινεζικό διαστημικό σταθμό για να συνεχίσουν το έργο της κατασκευής του. Θα μείνουν εκεί 6 μήνες, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχουν παραμείνει Κινέζοι αστροναύτες σε χαμηλή τροχιά. 

Το σκάφος τους, το Σεντζού-13, απογειώθηκε στις 00:23 (τοπική ώρα· στις 19:23 χθες Παρασκευή ώρα Ελλάδας) με πύραυλο Μεγάλη Πορεία 2F, από το κέντρο Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι (βορειοδυτικά), κατέγραψαν οι κάμερες της κρατικής τηλεόρασης CCTV, που αναμετέδωσε απευθείας την εκτόξευση. Τέσσερις ώρες αργότερα, το Σεντζού-13 προσδενόταν στον διαστημικό σταθμό.

Οι τρεις αστροναύτες θα διαμείνουν στην Τιανχέ («Ουράνια αρμονία»), το μοναδικό τμήμα του διαστημικού σταθμού που είναι επιχειρησιακό, σε ύψος 350-390 χιλιομέτρων. Θα συνεχίσουν την κατασκευή του σταθμού, θα επαληθεύσουν την καλή λειτουργία εξοπλισμού, ενώ θα κάνουν επίσης επιστημονικά πειράματα. Σημειώνεται ότι τα μέλη της προηγούμενης αποστολής στην Τιανχέ είχαν μείνει εκεί τρεις μήνες.

Τρεις Κινέζοι για 6 μήνες στο διάστημα-1

Το νέο πλήρωμα αποτελείται από τους Τζάι Τζιγκάνγκ, 55 ετών, τον πρώτο Κινέζο που έκανε ποτέ έξοδο στο διάστημα, το 2008,  τον Γε Γκουανγκφού, 41 ετών, πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας και την Ουάνγκ Γιαπίνγκ, 41 ετών, η οποία συμμετείχε σε διαστημική αποστολή και το 2013. Σε εκείνη την αποστολή μάλιστα παρέδωσε μάθημα φυσικής απευθείας σε 60 εκατομμύρια μαθητές μέσω βιντεοσύνδεσης. Σχεδιάζει να επαναλάβει την εμπειρία αυτή και στην τρέχουσα αποστολή της.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News