LIFE & ARTS

Τζον Λένον, ο διαχρονικός μύθος

Τζον Λένον, ο διαχρονικός μύθος

Σαν σήμερα, ακριβώς σαράντα χρόνια πριν, ο Τζον Λένον μαζί με την σύντροφό του, Γιόκο Ονο, επιστρέφει μετά από πρόβα στο διαμέρισμά του, στο Μανχάταν της Νέα Υόρκης. Δεν προλαβαίνει να μπει μέσα. Ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν τον πυροβολεί τέσσερις φορές και τον ρίχνει νεκρό· νωρίτερα την ίδια μέρα ο Λένον είχε υπογράψει για τον μελλοντικό δολοφόνο του ένα αντίγραφο του καινούριου δίσκου του με τίτλο «Double Fantasy».

Μετά τους πυροβολισμούς ο Τσάπμαν δεν κάνει καμιά προσπάθεια να διαφύγει. Αντιθέτως οι αστυνομικοί τον βρίσκουν να κάθεται σε ένα πεζούλι διαβάζοντας τον «Φύλακα στη Σίκαλη» του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, βιβλίο με το οποίο είχε (μια ακόμη) εμμονή. Οσο για τον πρώην Beatle, αυτός είχε περάσει ήδη στην αθανασία, φεύγοντας μόλις στα 40 του χρόνια, ως σύμβολο του αγώνα για ειρήνευση και ελευθερία στον κόσμο και φυσικά ως ένας από τους σπουδαιότερους ποπ μουσικούς όλων των εποχών.

Από το πρωί σήμερα μέχρι και το βράδυ το ραδιόφωνο Kosmos (93,6) της ΕΡΤ, κάνει μεγάλο αφιέρωμα στον Τζον Λένον, φιλοξενώντας δέκα ερμηνείες αγαπημένων Ελλήνων καλλιτεχνών πάνω σε κομμάτια του σπουδαίου Βρετανού, ειδικά για την ημέρα. «Eleanor Rigby», «Lucy in the sky with diamonds», «Working Class Hero», «Imagine» και τόσα άλλα. Πασίγνωστα όλα τους, ακουσμένα και τραγουδισμένα από εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στις δεκαετίες του ταξιδιού τους. Τραγούδια που υμνούν τον έρωτα ή μιλούν για την κοινωνική αδικία και έναν καλύτερο κόσμο, με μια απλότητα και ταυτόχρονα δυναμική, ικανή να συγκλονίσει το ίδιο και σήμερα.

Φυσικά όταν στις αρχές του 1960 ο Λένον παρέα με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ και τον Τζορτζ Χάρισον σχημάτισαν τους Beatles (αργότερα κατέφτασε ο Ρίνγκο Σταρ) κανείς τους δεν υποψιαζόταν τι θα ακολουθούσε. Ολη η υπόλοιπη δεκαετία κύλησε στους ρυθμούς τους, με την μανία για τους Beatles να γίνεται θρυλική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σε βαθμό πια ανυπόφορο για την μπάντα, η οποία δεν μπορούσε να παίξει ζωντανά αφού σε πολλές περιπτώσεις ήταν αδύνατο να ακούσουν την ίδια την μουσική τους από τα συνεχόμενα ουρλιαχτά λατρείας του πλήθους. Οσο για το στούντιο, εκεί οι Beatles παρήγαγαν συνεχόμενα θαύματα σε χρόνο μάλιστα ρεκόρ, με (τουλάχιστον) τρεις μουσικές ιδιοφυΐες να συμπίπτουν στο ίδιο σχήμα, σε μια ευτυχή συγκυρία που είναι εξαιρετικά σπάνιο να επαναληφθεί.

Ακριβώς βέβαια όλες αυτές οι τρομερές καλλιτεχνικές προσωπικότητες ήταν δύσκολο να συμπορευθούν για πολύ· σύντομα καθένας τράβηξε τον δρόμο του με τον Τζον Λένον να προσελκύει πάνω του την περισσότερη δημοσιότητα, λόγω της ακτιβιστικής του δράσης, της σχέσης του με την Γιόκο Ονο κ.ο.κ.

Για εκείνον ωστόσο δεν ήταν γραφτό να φτάσει ποτέ το δημιουργικό λυκόφως, έφυγε νέος όπως τόσοι και τόσοι άλλοι καλλιτέχνες και έτσι πέρασε σε μια σφαίρα μύθου αποκλειστικά δική του. Εμείς κρατάμε και βάζουμε σήμερα να παίζει το διαχρονικό «Working Class Hero» στην ορίτζιναλ εκτέλεση ή σε εκείνη -επίσης εξαιρετική- της Μαριάν Φέιθφουλ: «There’s room at the top they’re telling you still/But first you must learn how to smile as you kill/if you want to live like the folks on the hill/ A working class hero is something to be».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News