Life & Arts Δευτέρα 29/04/2024, 15:47
LIFE & ARTS

Star Wars: Η πιο ακριβή «low budget» ταινία που γυρίστηκε ποτέ

Star Wars: Η πιο ακριβή «low budget» ταινία που γυρίστηκε ποτέ

«May the fourth be with you». Η φράση ορόσημο από τον Πόλεμο των Άστρων, της μάχης του καλού ενάντια στο κακό, του George Lucas, έχει εντυπωθεί στη μνήμη και έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και στην πολιτική.

Με αφορμή την Ημέρα του Πολέμου των Άστρων στις 4 Μαΐου, «διακτινιζόμαστε» στο παρελθόν, όταν η Carrie Fisher, η διάσημη πριγκίπισσα Leia, είχε δώσει συνέντευξη στο BBC το 1977 για την ταινία και πόσο ακριβά είχε στοιχίσει ενώ είχε χαμηλό προϋπολογισμό.

«Την αποκάλεσαν την πιο ακριβή ταινία χαμηλού προϋπολογισμού που έχει γυριστεί ποτέ», δήλωσε η Fisher. Κάθε πλάνο χρειαζόταν σχεδιασμό καθώς θα έπρεπε να επινοηθούν ένα σωρό νέα πράγματα για τα ειδικά εφέ. Διέθεταν περίπου 3 εκατ. δολάρια, ποσό πολύ χαμηλό για τα ειδικά εφέ.

Ο Lucas είδε τον προϋπολογισμό να ξεφεύγει προς τα επάνω και άρχισε να κάνει «καλλιτεχνικούς» συμβιβασμούς, ολοκληρώνοντας τα γυρίσματα σε διάφορες τοποθεσίες όπως η Κοιλάδα του Θανάτου και η Γουατεμάλα.

Ο Πόλεμος των Άστρων ξεκίνησε την παραγωγή με προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ο συνολικός προϋπολογισμός έφτασε τελικά τα 11 εκατομμύρια δολάρια.

Η πρωταγωνίστρια χαρακτήρισε την ταινία – φαινόμενο ως καθαρή ψυχαγωγία, «είναι σαν μια βόλτα με το τρενάκι του λούνα παρκ», είπε.

Για τον ρόλο της εξήγησε πως ο δημιουργός του Star Wars George Lucas «δεν ήθελε μια δεσποινίδα σε κίνδυνο, δεν ήθελε τη στερεοτυπική πριγκίπισσα, ένα είδος θύματος, φοβισμένη, ανίκανη να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς τους άντρες. Ήθελε μια μαχήτρια – ήθελε κάποια που να είναι ανεξάρτητη».

Star Wars: Η πιο ακριβή «low budget» ταινία που γυρίστηκε ποτέ-1

Ήταν ένας ρόλος που θα έκανε την ηθοποιό ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα του πλανήτη. Ο Πόλεμος των Άστρων είναι πλέον τόσο ενσωματωμένος στη λαϊκή κουλτούρα που είναι σχεδόν δύσκολο να φανταστεί κανείς μια εποχή που δεν υπήρχε. 

Το λογοπαίγνιο στη φράση «May the fourth be with you» χρησιμοποιήθηκε τον Μάιο του 1979 από το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας σε μια διαφήμιση εφημερίδας για τον εορτασμό της ανάδειξης της Μάργκαρετ Θάτσερ σε πρωθυπουργό της χώρας. «Είθε η 4η να είναι μαζί σου, Μάγκι. Συγχαρητήρια», έγραφε το κείμενο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στα σκαριά νέος κολοσσός του Χόλιγουντ – Πιθανή συγχώνευση εντός των «Big Five»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News