Business & Finance Πέμπτη 21/12/2023, 13:35
ΣΤΟΥΝΤΙΟ

Στα σκαριά νέος κολοσσός του Χόλιγουντ – Πιθανή συγχώνευση εντός των «Big Five»

Στα σκαριά νέος κολοσσός του Χόλιγουντ – Πιθανή συγχώνευση εντός των «Big Five»

Σε συζητήσεις για πιθανή συγχώνευση βρίσκονται δύο ηχηρά ονόματα παγκοσμίου βεληνεκούς για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Ο λόγος για την Warner Bros. Discovery και την Paramount, οι οποίες εάν πράγματι ενώσουν τις δυνάμεις τους θα δημιουργήσουν έναν κολοσσό ειδήσεων και ψυχαγωγίας, διογκώνοντας παράλληλα το μερίδιό τους στο πεδίο του streaming και της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Στην περίπτωση που καταλήξουν σε συμφωνία, τα δύο στούντιο από τα «Big Five» (Universal, Paramount, Warner Bros., Disney και Sony) του Χόλιγουντ θα δημιουργήσουν μια οντότητα συνολικής αξίας 38 δισ. δολαρίων.

Από άποψη ταινιών, έχουν υπογράψει παραγωγές που άφησαν ιστορία, μεταξύ άλλων Harry Potter, Lord of the Rings, DC Extended Universe από την πλευρά της Warner Bros. Discovery, αλλά και Star Trek, Mission: Impossible, Top Gun, Transformers από την πλευρά της Paramount.

Βέβαια, δεν θα πρόκειται για συμφωνία μεταξύ ίσων, καθώς, όπως μεταδίδει το Axios, η Paramount έχει τεράστιο χρέος και δέχεται τεράστια πίεση να βρει στρατηγικό συνεργάτη ή αγοραστή. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι η αξία της Paramount ανέρχεται κοντά στα 10 δισ. δολάρια, ενώ της Warner Bros. περίπου στα 29 δισ. δολάρια. Επίσης δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι συζητήσεις περί συγχώνευσης αφορούν την Paramount Global ή τη μητρική της, τη National Amusements Inc. Σημειώνεται ότι η Warner Bros. Discovery δημιουργήθηκε μόλις πέρυσι από τη συγχώνευση της WarnerMedia και της Discovery.

Πάντως, εάν οι συζητήσεις ευδοκιμήσουν -και βέβαια εφόσον πάρουν το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού- θα πρόκειται αδιαμφισβήτητα για έναν νέο τεράστιο παίκτη στο Χόλιγουντ, ο οποίος θα αναλάβει μεγάλες παραγωγές ταινιών και εμβληματικά franchise. Ταυτόχρονα, όμως, είναι πιθανό να αναστατώσει και τον κόσμο του streaming, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα έναντι καθιερωμένων πλατφορμών, όπως το Netflix και το Disney+. 

Σημειώνεται πως στο πεδίο της τηλεόρασης, το δίκτυο της Paramount περιλαμβάνει κανάλια εξαιρετικά δημοφιλή στο αμερικανικό κοινό, όπως το CBS, το MTV, το Comedy Central και το Nickelodeon. Από την πλευρά της η Warner Bros. Discovery παρέχει CNN, HBO, TNT, TBS, Discovery Channel και Cartoon Network μεταξύ άλλων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Barbie: «Πρωταθλήτρια» το 2023 στο διεθνές box office

Ο κινηματογράφος επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας

O Ελληνας startupper που αναστατώνει το Χόλιγουντ – Η εταιρεία του αποτιμάται στα 1,5 δισ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News