Life & Arts Τρίτη 16/04/2024, 04:51
LIFE & ARTS

«Αλλάξτε παπούτσια!» – Ο γκραν μάστερ, η μόδα και ο διαιτητής Μαργέτης

«Αλλάξτε παπούτσια!» – Ο γκραν μάστερ, η μόδα και ο διαιτητής Μαργέτης

Μπορεί να είναι «γκραν» ως σκακιστής και ως πιστός ακόλουθος της μόδας, ωστόσο έπεσε σε ατόπημα κατά τη διάρκεια του τουρνουά Candidates, του σκακιστικού τουρνουά για την ανάδειξη του διεκδικητή του τίτλου του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. 

Ο γεννημένος στο Ιράν γκραν μάστερ Alireza Firouzja, ο οποίος παίζει με τη Γαλλία, αντιμετώπιζε ένα δύσκολο ξεκίνημα στο τουρνουά την Κυριακή 14 Απριλίου. 

Τη στιγμή που ο κορυφαίος σκακιστής κατέβαλε προσπάθεια να νικήσει, δέχθηκε έντονη παρατήρηση από τον επικεφαλής διαιτητή Aris Marghetis για τα παπούτσια του.

Ο διαιτητής του είπε να περιορίσει τις μετακινήσεις του, διαφορετικά να φορέσει πιο μαλακά παπούτσια επειδή, ένας άλλος παίκτης του τουρνουά παραπονέθηκε για τον θόρυβο που έκανε ο Firouzja κατά τη διάρκεια της παρτίδας που έπαιζε στον 9ο γύρο εναντίον του Ρώσου Ian Nepomniachtchi.

Ο Marghetis είπε ότι ο σκακιστής είχε πολύ βαρύ περπάτημα που ακουγόταν σαν μπότες, σε ένα πάτωμα που τρίζει. «Τα πατώματα τρίζουν λίγο, οι παίκτες το έχουν συνηθίσει αυτό. Όταν οι περισσότεροι παίκτες περπατούν κατά τη διάρκεια ενός γύρου, ακούς ένα τρίξιμο. Αλλά ο Firouzja είχε ένα πολύ βαρύ πάτημα, ακουγόταν σαν μπότες. Ήταν ποδοβολητό, αν θέλετε» όπως δήλωσε ο επικεφαλής διαιτητής.

Το συμπέρασμα του Marghetis ήρθε να επισφραγίσει η παρατήρηση από έναν άλλο παίκτη, τον Nijat Abasov από το Αζερμπαϊτζάν. Πλησίασε τον Firouzja για να του ανακοινώσει ότι έχει γίνει καταγγελία για τον θόρυβο που κάνει περπατώντας, οπότε θα έπρεπε να προσέχει ή να φορέσει πιο μαλακά παπούτσια.

Όμως η αντίδραση του γκραν μάστερ δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο Firouzja, ο οποίος έχει σημειώσει μόνο 3,5/9 και βρίσκεται στην προτελευταία θέση στο τουρνουά οκτώ παικτών, ήταν έξαλλος. Του ανταπέδωσε την «καταγγελία», λέγοντας πως θα μπορούσε να καταθέσει προσφυγή, επειδή του αποσπάει την προσοχή από το παιχνίδι.

Όπως μάλιστα έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρόκειται για ντροπιαστική ενέργεια προς το μέρος του από τον επικεφαλής διαιτητή Marghetis, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. «Ήρθε σε μένα και μου είπε να μην περπατάω άλλο γιατί το παπούτσι μου κάνει θόρυβο στο ξύλινο πάτωμα», έγραψε ο Firouzja.

Προκειμένου να μην γίνουν άλλες παρεξηγήσεις σύμφωνα με τον διαιτητή εξετάζεται το ενδεχόμενο η ομάδα διαιτησίας να προσθέσει επιπλέον μοκέτα στον αγωνιστικό χώρο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News