Life & Arts Τρίτη 26/03/2024, 07:49
LIFE & ARTS

Πώς να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ

Πώς να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ

Για πολλούς εργαζόμενους, το να νιώθουν ότι πετυχαίνουν ως γονείς, βοηθώντας τα παιδιά τους να μεγαλώσουν ώστε να γίνουν ανεξάρτητα, ευτυχισμένα και επιτυχημένα, είναι το κλειδί για να αισθάνονται ότι έχουν ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Υπάρχει όμως τρόπος να βοηθήσει κανείς πραγματικά τα παιδιά του να γίνουν πιο επιτυχημένα; 

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει. Ως μέρος της 85χρονης πολυγενεακής μελέτης του Χάρβαρντ, οι ερευνητές αξιολόγησαν το υπόβαθρο περισσότερων από 700 ατόμων με υψηλές αποδόσεις και βρήκαν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των δουλειών που έκαναν στο σπίτι και της μετέπειτα επαγγελματικής τους επιτυχίας.

Τα παιδιά που αισθάνονται ότι συμμετέχουν στις υποχρεώσεις και  νιώθουν μέρος ενός μεγαλύτερου «οικοσυστήματος» αντλούν μεγαλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης. Γίνονται επίσης ικανά να βλέπουν τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω τους και επομένως πιο πρόθυμα να βοηθήσουν τους άλλους. 

Εν ολίγοις, μεγαλώνουν να είναι λιγότερο εγωκεντρικά και αναπτύσσουν μια καλύτερη εργασιακή ηθική.

Όλα αυτά τα πράγματα οδηγούν σε καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στην καριέρα τους.

Επιπλέον τα παιδιά που κάνουν δουλειές στο σπίτι είναι πιο πιθανό να είναι πιο ευτυχισμένα ως ενήλικες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics διαπίστωσε ότι τα παιδιά που αρχίζουν να βοηθούν με μικρές εργασίες από την ηλικία των 4 ή 5 ετών έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης και αυτο-αποτελεσματικότητας. 

Τα επιτεύγματα τους κάνουν να αισθάνονται καλά.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, σε σύγκριση με τα παιδιά που εκτελούσαν τακτικά αγγαρείες, τα παιδιά που έκαναν σπάνια δουλειές είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρίσκονται στο κατώτερο πεμπτημόριο όσον αφορά τις ακαδημαϊκές ικανότητες, τις σχέσεις με συνομηλίκους και την ικανοποίηση από τη ζωή.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

H No1 συμβουλή για ευτυχισμένα και επιτυχημένα παιδιά – Απλή αλλά και δύσκολη

Οι γονείς συνεχίζουν να δίνουν χρήματα στα παιδιά τους πολύ μετά την ενηλικίωση

Πότε μπορείτε να πάρετε στο παιδί σας το πρώτο του smartphone

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News