Life & Arts Πέμπτη 28/12/2023, 21:45
LIFE & ARTS

Ε.Σ.Ε.: Το 2023 υπήρξε άκρως εποικοδομητική και γόνιμη χρονιά

Ε.Σ.Ε.: Το 2023 υπήρξε άκρως εποικοδομητική και γόνιμη χρονιά

Μια άκρως εποικοδομητική και γόνιμη χρονιά για την Ε.Σ.Ε., τη Λέσχη Φίλων της Ε.Σ.Ε. και τους φίλους τους ανά την Ελλάδα, ήταν το 2023, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος Αλέξανδρος Κακαβάς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος 

Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας παρέστη στην τελετή απονομής των βραβείων του 10ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτότυπου Σεναρίου Μικρού και Μεγάλου Μήκους και του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Θεατρικού Έργου και Θεατρικού Έργου 30 σελίδων, που συνδιοργανώνουν με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και απένειμε το 1ο βραβείο Μεγάλου Μήκους στον Θεοχάρη Λιβιεράτο για το έργο του «Ο ταξιδιώτης». Το βραβείο Μικρού Μήκους απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Μυλωνά για το «The job Interview», το θεατρικό στον Χρήστο Κιούση για «Το τελευταίο ταξίδι» και το θεατρικό 30 σελίδων στην Ευαγγελία Τσιγάρα για το «Από πέτρα».

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής με περί τις 150 συμμετοχές και πρώτους νικητές την Ευαγγελία Τσιγάρα «Αθάνατοι στην Πόλη» με ερμηνεύτρια την ιδία και τον Αθανάσιο Κουλούρη με το «Η φωλιά του Κόρακα» και ερμηνευτή τον Θανάση Ραυτόπουλο. Ήδη προκηρύχθηκε και ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός. 

Δωρήθηκαν, υπό μορφή flipbook, δυο ιδιαίτερα βιβλία των Εκδόσεων Σεναριογράφων Ελλάδος, το «Μονόλογοι και Περί Μονολόγων» και το «Ήταν κάποτε μαζί μας» σε όλους τους φίλους της Ε.Σ.Ε. και της Λέσχης.

Ξεκίνησε, με μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων, ο κύκλος σεμιναρίων υπό τον τίτλο «Μαραθώνιος Γραφής», που θα συνεχισθεί καθ’ όλο το 2024. Σε συνεργασία με τις κατά τόπους καλλιτεχνικές και συντονιστικές επιτροπές της Λέσχης προκηρύχθηκε ο Σχολικός Διαγωνισμός Διασκευής Ελληνικού Διηγήματος, ο οποίος είχε πιλοτικά διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ηλιούπολη υπό την επίβλεψη της Φωτεινής Σωτήρχου και την συμβολή του ομώνυμου Δήμου, αλλά και ένας πιλοτικός σχολικός διαγωνισμός μονολόγου βασισμένου σε δημώδες ποίημα στο 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου υπό την επίβλεψη της Ευαγγελίας Λιάπη.

Οργανώθηκε το 1ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού Έργου όπου παρουσιάστηκαν 6 νεοελληνικά έργα στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Παραμυθίας της Αλμπέρτας Τσοπανάκη καθώς και κάποιοι εκ των βραβευθέντων μονολόγων. Μεταξύ αυτών και οι δύο παραγωγές της Ε.Σ.Ε., τα έργα των πρώτων νικητών, Σουάιλας Τζαγνούν Κωτάκη «Μυρτιά», σε συνσκηνοθεσία Αλέξανδρου Κακαβά και Μαρίας Δρακοπούλου και «Αντί Στεφάνου» της Πόπης Φιρτινίδου σε σκηνοθεσία Νίκου Σκουλά.

Πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων στους διακριθέντες του 4ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Στίχου όπου πρώτευσε ο Νίκος Νούκουτος με τη συλλογή «Κάποτε ζούσα». Ολοκληρώθηκε επίσης η μελοποίηση των στίχων των βραβευθέντων του 3ου Πανελληνίου Διαγωνισμού: «Αιλάν, μια κέρινη κούκλα», στίχοι Ζαχαρούλας Παπαδάκη, μουσική Φώτη Αποστολάρα και ερμηνευτές Αντώνη Χατζηγιάννη και Νίκο Χαρίτο, «Ξυπόλητο βαλς», στίχοι Ζαχαρούλας Παπαδάκη, μουσική Φώτη Αποστολάρα, ερμηνεύτρια τη Σοφία Μέρμηγκα, «Μη μου παίρνετε την πατρίδα μου», στίχοι Ζαχαρούλας Παπαδάκη, μουσική Φλωρεντίας Ρήγα και ερμηνεύτρια τη Θεοδώρα Σαμαρά, «Φτηνές ελπίδες», στίχοι Ζαχαρούλας Παπαδάκη, μουσική Σπύρου Πανταζή και ερμηνευτή τον Φίλιππο Πασαλίδη, «Ένα σπίτι στην Κυψέλη», στίχοι Ευριπίδη Ταρασίδη, μουσική Πέννυς Μπινιάρη και ερμηνεύτρια την Πηνελόπη Βελέντζα και «Ελεύθερη πτώση», στίχοι Ευριπίδη Ταρασίδη, μουσική Πέννυς Μπινιάρη και ερμηνεύτρια τη Σοφία Μέρμηγκα και «Μέρες στεριάς», στίχοι Μιχάλη Μαρκάκη, μουσική Γιώργου Αλτή και ερμηνευτή τον Λάμπρο Βασιλείου και του τραγουδιού, 2ου βραβείου του 4ου Πανελληνίου Διαγωνισμού της Ε.Σ.Ε., «Ο θάνατος αργός», στίχοι Έλενας Χουσνή, μουσική Γιώργου Αλτή και ερμηνεία Λάμπρου Βασιλείου.

Εκδόθηκαν στη σειρά «Γραφή» των Εκδόσεων Σεναριογράφων και παρουσιάστηκαν τα έργα των πρώτων νικητών πρωτότυπου σεναρίου του 2022, Μεγάλου Μήκους «Δεσμώτες του Χαμένου Χρόνου» του Νίκου Τζαμαριά και Μικρού Μήκους «Μια δουλειά σαν όλες τις άλλες» του Αθανάσιου Λατσίνογλου.

Τέλος η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τίμησε την Κλαίρη Παπανδρέου, νομικό, υπεύθυνη για το τμήμα κατοχυρώσεων της Ε.Σ.Ε. και τον Ανδρέα Γιαννακουλόπουλο, καθηγητή Πανεπιστημίου, για την δημιουργία και επιμέλεια των ιστοσελίδων της Ε.Σ.Ε. και της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε., για την μακρόχρονη συμβολή τους στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News