Life & Arts Πέμπτη 8/06/2023, 07:16
LIFE & ARTS

Η απάτη με το «σπάνιο» Speedmaster των 3 εκατ. δολαρίων – Πώς υπάλληλοι της Omega έστησαν την πλεκτάνη

Η απάτη με το «σπάνιο» Speedmaster των 3 εκατ. δολαρίων – Πώς υπάλληλοι της Omega έστησαν την πλεκτάνη

Η ελβετική ωρολογοποία Omega, μέλος του Swatch Group, αποκάλυψε ότι ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα της, που πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 3 εκατ. δολαρίων, ήταν τελικά πλαστό. 

Η δημοπρασία διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2021 από τον οίκο δημοπρασιών Phillips και σε αυτήν παρουσιάστηκε ένα Omega Speedmaster με δείκτες Broad Arrow του 1957.

«Τα ρολόγια Omega με την αναφορά CK2915, κατασκευάστηκαν μεταξύ 1957 και 1959 και παρήχθησαν σε μόλις τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Το μοντέλο της πρώτης γενιάς, με αναφορά CK2915, θεωρείται από τους συλλέκτες ως ‘το Ιερό Δισκοπότηρο’. Ήταν ο πρώτος χρονογράφος που διέθετε κλίμακα ταχυμέτρου στη στεφάνη και όχι στο καντράν – και το πρώτο Speedmaster που χρησιμοποίησε το Caliber 321», ανέφερε η εταιρεία δημοπρασίων.

Η απάτη με το «σπάνιο» Speedmaster των 3 εκατ. δολαρίων – Πώς υπάλληλοι της Omega έστησαν την πλεκτάνη-1
Φωτ: nzz/omega

Η Omega δηλώνει ότι είναι θύμα μιας πλεκτάνης, την οποία έστησαν πρώην υπάλληλοί της και είχε ως αποτέλεσμα να πωληθεί στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών ένα Speedmaster. Σύμφωνα με την εταιρεία ένας πρώην τεχνικός της Omega και ένας εργαζόμενος στο τμήμα κληρονομιάς του brand έστησαν την απάτη. Ο υπάλληλος φέρεται να υποστήριξε σε μεσάζοντες ότι επρόκειτο για ένα σπάνιο και εξαιρετικό κομμάτι, εκτοξεύοντας την τιμή του κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας του. Όμως στην πραγματικότητα, το ρολόι αποτελούσε μια συναρμολόγηση εξαρτημάτων από διάφορα μοντέλα.

Η εταιρεία ωρολογοποιίας βρίσκεται σε αναζήτηση του ανθρώπου που έφερε το πλαστό ρολόι στην δημοπρασία, με τον οίκο Phillips να επικαλείται ζητήματα εμπιστευτικότητας αλλά να υποστηρίζει ότι θα συνεργαστεί, εφόσον του ζητηθεί από τις αρχές.

Ο οίκος δημοπρασιών ισχυρίζεται ότι πριν φτάσει κάποιο ρολόι στη δημοπρασία, έχει ήδη γίνει αντικείμενο μελέτης από συλλέκτες, μελετητές και εμπειρογνώμονες και έχει ταξιδέψει γι’ αυτό τον λόγο σε πολλές χώρες πριν καταλήξει στην δημοπρασία της Γενεύης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS