Life & Arts Σάββατο 1/04/2023, 08:45
LIFE & ARTS

Θέλετε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα προβλήματά σας; Επισκεφθείτε μια γκαλερί

Θέλετε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα προβλήματά σας; Επισκεφθείτε μια γκαλερί

Εάν είστε από αυτούς που ψάχνουν έναν τρόπο να ενισχύσουν την ικανότητά τους να επιλύουν προβλήματα, τότε μία επίσκεψη σε ένα μουσείο ή μια γκαλερί τέχνης (διά ζώσης ή διαδικτυακά) μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε.

Σύμφωνα με την Amy Herman, συγγραφέα του βιβλίου Fixed: How to Perfect the Fine Art of Problem Solving, η παρατήρηση έργων τέχνης μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίζετε και να επιλύετε διλήμματα στη ζωή και στην εργασία πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

«Τα καλύτερα πράγματα συμβαίνουν όταν βγαίνετε έξω από τη ζώνη άνεσής σας», επισημαίνει. «Βοηθάει στο να βλέπετε τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Και πολύ λίγοι άνθρωποι κοιτάζουν έργα τέχνης σε καθημερινή βάση».

Η Herman είναι ιστορικός τέχνης και ιδρυτής και πρόεδρος του The Art of Perception, ενός οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη που προσφέρει μαθήματα επαγγελματικής ανάπτυξης για ηγέτες. Στους συμμετέχοντες σε αυτά τα μαθήματα περιλαμβάνονται επαγγελματίες από το FBI, το ΝΑΤΟ και τη Scotland Yard. Η φιλοσοφία της είναι ότι η αναζήτηση νέων καταστάσεων που διαφέρουν από την καθημερινότητά σας μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα προβλήματα από άλλη οπτική γωνία.

Αν θέλετε να το δοκιμάσετε αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, δείτε αυτές τις τρεις συμβουλές:

1. Παρατηρείστε

Όταν μπαίνετε σε μια γκαλερί, αναρωτηθείτε: «Ποια έργα τέχνης θα ήθελα να πάρω μαζί μου στο σπίτι;»

Μόλις επιλέξετε ένα έργο, σκεφτείτε γιατί σας εκφράζει. «Ίσως σας τράβηξε η συγκεκριμένη εικόνα επειδή σας θυμίζει τον εαυτό σας ή κάποιον που γνωρίζετε», λέει η Herman. «Ίσως να σας τράβηξε κάτι στην έκφραση ή την ηλικία ή τη μορφολογία του θέματος. Ή ίσως απλά σας αρέσει η σύνθεση και τα χρώματα. Δείτε τι είναι αυτό που σας κεντρίζει την προσοχή – από τα χρώματα μέχρι τη μορφή».

Στη συνέχεια στρέψτε την προσοχή σας στα έργα που σας αρέσουν λιγότερο και υποβάλετε τον εαυτό σας σε μια παρόμοια διαδικασία. «Δώστε στον εαυτό σας δύο ολόκληρα λεπτά -ρυθμίστε το χρονόμετρο στο τηλέφωνό σας- και μελετήστε αυτή την εικόνα με γνώμονα τι ακριβώς δεν σας αρέσει», προτείνει η Herman.

Το να αναγκάζεις, εσκεμμένα, τον εαυτό σου να παρατηρεί έργα τέχνης που δεν του αρέσουν είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου. Έχετε κατά νου ότι ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε την τέχνη είναι ένα πρότυπο για το πώς αντιμετωπίζετε και επιλύετε τα προβλήματά σας.

2. Κάντε ερωτήσεις

Η επίλυση ενός προβλήματος δεν χρειάζεται να είναι κάτι που κάνετε μόνοι σας -στην πραγματικότητα, είναι συχνά πιο αποτελεσματικό να μοιράζεστε το βάρος με άλλους, ρωτώντας ποια είναι η δική τους οπτική γωνία. Αυτή είναι και η ιδέα πίσω από την τέχνη – όλοι βλέπουν κάτι διαφορετικό.

«Μπορώ να βάλω δύο ανθρώπους, π.χ. δύο αστυνομικούς, μπροστά στον ίδιο πίνακα και να τους ρωτήσω: “Πες μου τι βλέπεις”», λέει η Herman. «Θα έρθουν με εντελώς διαφορετικές εκδοχές για το τι βλέπουν, και αυτό τους βάζει σε σκέψεις: Λοιπόν, αν αυτό συμβαίνει εδώ μπροστά στον πίνακα, τι συμβαίνει στον τόπο του εγκλήματος; Δεν πρόκειται για την επισήμανση αυτού που σας ξέφυγε, αλλά για τη συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να κοιτάξετε. Είναι μια νέα προοπτική για να σκεφτείς την επίλυση προβλημάτων».

Όταν ρωτάτε κάποιον άλλον για ένα έργο, βεβαιωθείτε ότι τον ρωτάτε τι βλέπει, όχι τι σκέφτεται. «Όλοι ξέρουμε ανθρώπους που μπαίνουν στη συνάντηση και λένε: “Επιτρέψτε μου να σας πω τι σκέφτομαι”», εξηγεί η Herman. «Δεν θέλω να ακούσω τι σκέφτεσαι μέχρι να μου πεις τι είναι αυτό που βλέπεις… και είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους».

3. Διαβάστε την επιγραφή

Αφού έχετε ολοκληρώσει τον δικό σας προβληματισμό και έχετε απευθυνθεί και σε άλλους για να μάθετε τι βλέπουν, ήρθε επιτέλους η ώρα να εξετάσετε τον τίτλο του έργου, τον δημιουργό του και την ιστορία και την ιστορία πίσω από το έργο. «Ο λόγος για τον οποίο δεν αφήνω τους ανθρώπους να διαβάσουν τις επιγραφές πριν κοιτάξουν τα έργα τέχνης είναι ότι πρόκειται για μια μορφή προκατάληψης», διευκρινίζει η Herman. «Θα ψάξεις για αυτό που σου λέει η επιγραφή. Και πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε μια τόσο ισχυρή έμφυτη αίσθηση παρατήρησης που πρέπει να βασίζεσαι πρώτα σε αυτήν και να βλέπεις τι σου λένε τα δικά σου αισθητήρια. Μετά δες τι λέει η επιγραφή, δες τι λένε οι άλλοι άνθρωποι και πώς μπορείς να τα συμβιβάσεις αυτά».

Το να μάθεις να βλέπεις την τέχνη με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σου δώσει έναν νέο οδικό χάρτη όταν πρόκειται να σκεφτείς τα προβλήματα -κάτι που είναι πιο σημαντικό σήμερα από ποτέ.

Η ίδια ελπίζει ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους νέους δρόμους και διαφορετικές προοπτικές, οι οποίες αναμφίβολα θα μας βοηθήσουν να λύσουμε πολλά προβλήματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από optimistdaily.com

Διαβάστε επίσης:

Το μυστικό του Σωκράτη που γνωρίζουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι

Γουόρεν Μπάφετ: Οι τέσσερις λέξεις που φέρνουν την πραγματική ευτυχία

«Μία από τις καλύτερες μέρες της ζωής μου»: Πώς ο Elon Musk σώθηκε από βέβαιη χρεοκοπία

Γιατί πρέπει να ψάχνετε συνέχεια για δουλειά – Ακόμη κι αν είστε ευχαριστημένοι τώρα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News