Green Economy Τετάρτη 7/12/2022, 22:03
GREEN ECONOMY

ΗΠΑ: Η 1η δημοπρασία υπεράκτιων πάρκων στην Καλιφόρνια ολοκληρώθηκε συγκεντρώνοντας 757,1 εκατ. δολ.

ΗΠΑ: Η 1η δημοπρασία υπεράκτιων πάρκων στην Καλιφόρνια ολοκληρώθηκε συγκεντρώνοντας 757,1 εκατ. δολ.

Η πώληση από την κυβέρνηση Μπάιντεν των δικαιωμάτων ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στις ακτές της Καλιφόρνιας συγκέντρωσε 757,1 εκατ. δολάρια σε υψηλές προσφορές από εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επέκταση της εγχώριας βιομηχανίας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η δημοπρασία, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και διήρκεσε μέχρι την Τετάρτη, αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες κατά μήκος κάθε αμερικανικής ακτογραμμής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ένα κρίσιμο τεστ της διάθεσης των κατασκευαστών για επενδύσεις σε πλωτές ανεμογεννήτριες, μια αναδυόμενη τεχνολογία που είναι απαραίτητη σε τοποθεσίες όπου ο ωκεανός είναι πολύ βαθύς για σταθερό εξοπλισμό.

«Η Αμερική έχει γίνει ο προορισμός για επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, είτε πρόκειται για συμβατική είτε για αυτό το σύνολο τεχνολογιών επόμενης γενιάς», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Εθνικός Σύμβουλος για το Κλίμα του Λευκού Οίκου Ali Zaidi, χαρακτηρίζοντας τα πλωτά αιολικά πάρκα «μοναδική ευκαιρία για εμάς να τοποθετηθούμε ακόμη υψηλότερα στην κλίμακα, καθώς η βιομηχανία αυτή αναπτύσσεται παγκοσμίως».

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 100 μεγαβάτ πλωτής αιολικής ισχύος εγκατεστημένα στον κόσμο, σε σύγκριση με 50 γιγαβάτ (GW) για τη συμβατική υπεράκτια αιολική ενέργεια, σημείωσε ο Zaidi.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση δήλωσε ότι στοχεύει να έχει 15 GW πλωτής αιολικής ικανότητας κατά μήκος των ακτών της μέχρι το 2035, αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 5 εκατομμύρια σπίτια. Ο στόχος αυτός ευθυγραμμίζεται με τον άλλο στόχο της κυβέρνησης για την αδειοδότηση 30 GW συνολικής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 – ακρογωνιαίος λίθος της ατζέντας του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το Γραφείο Διαχείρισης Ωκεάνιας Ενέργειας του υπουργείου Εσωτερικών (BOEM) δημοπρατεί πέντε περιοχές μίσθωσης που αντιστοιχούν σε συνδυασμένη έκταση 373.267 στρεμμάτων (151.056 εκτάρια) στα ανοικτά των βόρειων και κεντρικών ακτών της πολιτείας. Οι προηγούμενες ομοσπονδιακές δημοπρασίες υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων αφορούσαν όλες μισθώσεις σε πιο ρηχά ύδατα του Ατλαντικού Ωκεανού.

Μετά από 27 γύρους προσφορών, οι υψηλές προσφορές ανήλθαν συνολικά σε 582,1 εκατομμύρια δολάρια. Οι υψηλές προσφορές για μεμονωμένες μισθώσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 95,3 εκατ. και 148,8 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοπρασίας στον δικτυακό τόπο της BOEM.

Οι ταυτότητες των πλειοδοτών δεν αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, αλλά 43 εταιρείες είχαν εγκριθεί να συμμετάσχουν.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται καθιερωμένοι παίκτες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας όπως η Avangrid Inc, η Orsted και η Equinor, οι οποίες αναπτύσσουν έργα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, καθώς και δυνητικοί νεοεισερχόμενοι, όπως η σουηδική εταιρεία ανάπτυξης πλωτών αιολικών συστημάτων Hexicon και η μονάδα Corio της Macquarie.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News