Green Economy Πέμπτη 24/11/2022, 13:59
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

E.E.: Ασυμφωνία στους 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

E.E.: Ασυμφωνία στους 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Μαύρος καπνός βγήκε από τις Βρυξέλλες αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Με τα δεδομένα αυτά, θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών στις 13 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. 

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ενώ σε πολλά θέματα τα οποία συζητήθηκαν υπήρχε ταύτιση απόψεων μεταξύ των υπουργών, στο επίμαχο σημείο που είναι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου παρέμειναν οι διαφωνίες. Οι χώρες που είναι υπέρ του χαμηλότερου πλαφόν σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν στα 275 ευρώ/Mwh, δήλωσαν ότι δεν θα δώσουν το πράσινο φως σε καμία δέσμη μέτρων σε περίπτωση που δεν επέλθει κάποια συμφωνία για το πλαφόν. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι θετικά οι συζητήσεις αναφορικά με το πακέτο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση ενός μηχανισμού για τις από κοινού αγορές φυσικού αερίου, τον περιορισμό της μεταβλητότητας στην τιμή στο άνοιγμα των ημερήσιων συναλλαγών, όπως και την επιτάχυνσης της αδειοδότησης για έργα που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ορυκτού καυσίμου στα 275 ευρώ/Mwh, με κάποιες χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα να θεωρούν το επίπεδο αυτό απαγορευτικό και να ζητούν το πλαφόν να ορισθεί πλησίον των 200 ευρώ/Mwh. 

Ειδικότερα, θετικό ήταν το κλίμα αναφορικά με δύο πακέτα προτάσεων.

Το πρώτο αφορούσε την πρόταση την υιοθέτηση από τις 31 Ιανουαρίου 2023 ενός προσωρινού μηχανισμού που θα αποτρέπει τη μεταβλητότητα στο άνοιγμα των συναλλαγών στα χρηματιστήρια ενέργειας για τα παράγωγα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες αναταράξεις στις αγορές, το εργαλείο θα πρέπει να είναι προσανατολισμένο προς τα συμβόλαια μηνός.  

Το δεύτερο πακέτο που συζητήθηκε, είχε να κάνει με την από κοινού δημιουργία αποθεμάτων. Τα κράτη-μέλη θα απαιτήσουν από τις εταιρείες-παρόχους να συμμετέχουν στη δημιουργία αποθεμάτων με τουλάχιστον 15% των στόχων αποθήκευσης των δικών τους αποθεμάτων. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία μεγάλη κοινοπραξία και μέσω αυτής να διαπραγματευτούν μακροπρόθεσμα συμβόλαια. 

Πλέον στη νέα συνάντηση θα στις 13 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εγκριθούν επίσημα και οι τρεις προτάσεις. 

Κώστας Σκρέκας: Ρεαλιστικό ένα πλαφόν 150-200 ευρώ στο φυσικό αέριο 

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης τιμών, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του για την αποτελεσματικότητα των προϋποθέσεων ενεργοποίησής του: «Το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη. Με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh, η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται και να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της ζήτησης».

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν ο προτεινόμενος μηχανισμός είχε τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις τιμές του φυσικού αερίου, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί και το ράλι των τιμών δεν θα είχε περιοριστεί. Και αυτό γιατί, η τιμή φυσικού αερίου, μπορεί να ξεπέρασε τα 275 ευρώ/MWh, αλλά όχι για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο θα είχε συμβεί ακόμα και αν το όριο τιμής είχε οριστεί στα 250 ευρώ/MWh.

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του μηχανισμού όταν η αγορά λειτουργεί σε συνθήκες ηρεμίας και όχι σε έκτακτες περιόδους, όταν οι τιμές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο για πολλές ημέρες: «Αν περιμένουμε τόσο μεγάλο διάστημα για να επιβάλουμε μείωση της τιμής, δεν είναι εύκολο να περιορίσουμε την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου. Αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό». Σχετικά με τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού, ο κ. Σκρέκας πρότεινε το ανώτατο όριο να επιβάλλεται αυτόματα αλλά να καταργείται με πολιτική απόφαση.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να αναδειχθεί σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό, τον οποίο οι αγορές θα λάβουν σοβαρά υπόψιν.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας, στην τοποθέτησή του για τους κανονισμούς αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αλληλεγγύης, ανέφερε ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, υποστήριξε, πως και οι δύο αυτοί μηχανισμοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και θα πρέπει να εγκριθούν ταυτόχρονα στο επόμενο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε..

Από τη μεριά της η υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας Άννα Μόσκβα χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν αστεία, ενώ ο ομόλογός της του Βελγίου Τιν Βαν ντερ Στράτεν δήλωσε στους δημοσιογράφους εισερχόμενος στην αίθουσα της συνεδρίασης ότι «το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό.. δεν αποσαφηνίζει αν θα έχει επίδραση στις τιμές». 

Η υπουργός της Μάλτας, Μίριαμ Νταλί από τη μεριά της αναφέρθηκε στο αυστηρό πλαίσιο του μηχανισμού που τον καθιστούν σχεδόν αδύνατο.

Οι χώρες ενάντια στο πλαφόν

Το μπλοκ που αντιτίθεται στην επιβολή πλαφόν με προεξέχουσα τη Γερμανία και μεταξύ άλλων τις Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Φινλανδία, υποστηρίζουν ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να μετατοπίσεις τις προμήθειες κάπου αλλού, αλλά και να λειτουργήσει ανασταλτικά στα κίνητρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης. 

Ο Ολλανδός υπουργός Ρομπ Γέτεν επέκρινε έντονα το σχέδιο, κάνοντας λόγο για μια εσφαλμένη πρόταση. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ζημιωθούν η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Ο Γερμανός υφυπουργός για το κλίμα, Σβεν Γκίγκολντ, πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε».

Ο Εσθονός υπουργός ήταν ο μόνος που είπε ότι το σχέδιο είναι «αρκετά εντάξει» ως προσωρινό μέτρο και μόνο για να αντιμετωπίσει τις ακραίες αυξήσεις στις τιμές, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μόνιμη λύση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Νέο μπρα ντε φερ για το φυσικό αέριο στις Βρυξέλλες – Η θέση της Ελλάδας

E.E.: Έμμεσο σήμα για μείωση της ζήτησης το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Κ. Σκρέκας: Στόχος το πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στο ρωσικό αέριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News