Green Economy Παρασκευή 14/10/2022, 13:32
GREEN ECONOMY

Τουρκία: Εντολή Ερντογάν για κατασκευή κόμβου φυσικού αερίου 

Τουρκία: Εντολή Ερντογάν για κατασκευή κόμβου φυσικού αερίου 

Εντολή στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας να αρχίσει να εργάζεται για την κατασκευή κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, έδωσε ο πρόεδρος της γείτονος.

Η κίνηση αυτή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται ως συνέχεια της πρότασης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος την αποκάλυψε από το βήμα ενεργειακού φόρουμ στη Μόσχα την περασμένη Τετάρτη και την επανέλαβε χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του. 

Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι οι δύο χώρες πρέπει άμεσα να αρχίσουν να εργάζονται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη όπως έχει προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος και δεν πρέπει να υπάρξει καμιά καθυστέρηση. 

Ορμώμενος από την πρόταση Πούτιν για τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανέφερε ότι μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο «δώσαμε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν». «Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η (ανατολική) Θράκη θεωρείται ο σημαντικότερος τόπος για αυτήν την επιχείρηση», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ερντογάν, ότι η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη δίοδος προκειμένου η Ευρώπη να προμηθευτεί φυσικό αέριο, μετά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγωγοί Nord Stream. 

Επανέλαβε την πρόταση για την κατασκευή ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές του στον προτεινόμενο κόμβο, θα μπορούσαν να καθορίζονται απουσία πολιτικής επιρροής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βλ. Πούτιν: Προτείνει κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία αντί του Nord Stream

Βλ. Πούτιν: Η Τουρκία η πιο αξιόπιστη δίοδος για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News