Green Economy Παρασκευή 2/09/2022, 21:38
GREEN ECONOMY

Ισπανία: Φόβοι για ρύπανση ανοιχτά του Γιβραλτάρ από διαρροή καυσίμων σε πλοίο

Ισπανία: Φόβοι για ρύπανση ανοιχτά του Γιβραλτάρ από διαρροή καυσίμων σε πλοίο

Το Γιβραλτάρ αγωνίστηκε την Παρασκευή για να ελαχιστοποιήσει τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις διαρροής καυσίμου από φορτηγό φορτίου χύδην τρεις ημέρες μετά τη σύγκρουσή του με δεξαμενόπλοιο, καθώς εμφανίστηκαν αναφορές για πουλιά γεμάτα πετρέλαιο και αρκετές παραλίες στην Ισπανία και τη βρετανική επικράτεια φαίνεται κινδυνεύουν.

Η κυβέρνηση είπε ότι όλα τα καύσιμα ντίζελ από τις δεξαμενές του παραθαλάσσιου OS-35 είχαν αφαιρεθεί. Την Πέμπτη, οι αρχές άρχισαν να αντλούν βαρύ μαζούτ από το σκάφος του οποίου το κύτος έσπασε το βράδυ της Τετάρτης.

Πλάνα από drone έδειξαν μια πετρελαιοκηλίδα να εκτείνεται πέρα ​​από το λιμενοφράγμα που ήταν τοποθετημένο δίπλα στο σκάφος, αλλά οι αρχές είπαν ότι η διαρροή είχε μειωθεί σημαντικά, με ορατή μόνο γυαλάδα μέσα στο φράγμα, αλλά όχι πετρελαιοκηλίδες όπως την Πέμπτη.

Οι εργασίες απορρόφησης στο εσωτερικό του βραχίονα έχουν αφαιρέσει περίπου 12 τόνους (13,23 τόνους) μείγματος λαδιού και νερού.

Δημιουργήθηκαν επίσης ομάδες καθαρισμού για την απομάκρυνση του πετρελαίου από την ακτογραμμή.

«Η κατάσταση παρακολουθείται στενά και διαρκώς και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι βλαβερές συνέπειες για την άγρια ​​ζωή», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι «είχε λάβει αναφορές για μικρούς αριθμούς πτηνών που είχαν γεμίσει πετρέλαιο».

Το OS35 μετέφερε ένα φορτίο με ράβδους χάλυβα και πάνω από 400 τόνους καυσίμων όταν συγκρούστηκε με τάνκερ που μετέφερε lng την Τρίτη και άρχισε να διαρρέει βαρύ μαζούτ στη θάλασσα.

Στην Ισπανία, οι αρχές απαγόρευσαν το κολύμπι σε μια παραλία αφού μια πετρελαιοκηλίδα έφτασε στην ακτή.

«Η παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες για να παρατηρηθεί πώς εξελίσσεται έως ότου δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία», δήλωσαν οι τοπικές ισπανικές υγειονομικές αρχές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News