Green Economy Τετάρτη 13/07/2022, 08:31
GREEN ECONOMY

Σχέδια επιστροφής στον λιγνίτη για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος

Αυξάνεται η συµµετοχή του λιγνίτη στο µείγµα ηλεκτροπαραγωγής στο 17%-20% από 5% πέρυσι.

Σχέδια επιστροφής στον λιγνίτη για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος

Σχέδιο για τη µέγιστη αξιοποίηση του λιγνίτη ώστε να ανέβει η συµµετοχή του στο µείγµα καυσίµου για ηλεκτροπαραγωγή και να περιοριστεί η χρήση του πανάκριβου φυσικού αερίου προωθεί η κυβέρνηση. Το εγχώριο «βρώµικο» καύσιµο, που µε βάση τον αρχικό προγραµµατισµό της ∆ΕΗ θα αποτελούσε παρελθόν από το 2023, επιστρατεύεται όχι µόνο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας αλλά και για τον περιορισµό των επιδοτήσεων στους λογαριασµούς ρεύµατος, καθώς διαπιστώνεται ότι η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τον Πούτιν θα συνεχιστεί επί µακρόν και η διαχείριση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιµές θα γίνεται όλο και δυσκολότερη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, σε συνέχεια της απόφασης για αύξηση της παραγωγής των ορυχείων σε ποσοστό 50% που δροµολογήθηκε στις αρχές Απριλίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έδωσε κατευθύνσεις στη ∆ΕΗ για αύξηση της συµµετοχής του λιγνίτη στο µείγµα ηλεκτροπαραγωγής στο 17%-20% από 5% πέρυσι. Μέσα στις πρώτες 12 ηµέρες του Ιουλίου η συµµετοχή του λιγνίτη έχει αυξηθεί στο 16,3%, ενώ στα υψηλά επίπεδα του 48,6% παραµένει η συµµετοχή του φυσικού αερίου, η οποία µάλιστα χθες µε τιµή στα 183 ευρώ/mwh έφτασε στο 62% και σήµερα µε τιµή πάνω από τα 171 ευρώ/mwh στο 67%. Τα στοιχεία από µόνα τους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αµφισβήτησης της ορθότητας της απόφασης για ενεργότερη συµµετοχή του λιγνίτη. Αλλωστε, όλες οι χώρες της Ευρώπης στρέφονται στον άνθρακα για να κρατήσουν τα φώτα αναµµένα. Αυτό που µένει να φανεί είναι το κατά πόσον είναι εφικτή και σε τι χρονικό ορίζοντα µπορεί να υλοποιηθεί.

Τετραπλασιασμός λιγνιτικής παραγωγής

Στην πράξη µιλάµε για τετραπλασιασµό της λιγνιτικής παραγωγής και συνεχή λειτουργία των επτά λιγνιτικών µονάδων της ∆ΕΗ (πέντε του Αγ. ∆ηµητρίου, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4) σε καθηµερινή βάση. Αυτό σηµαίνει εντατικοποίηση της παραγωγής στα ορυχεία έπειτα από δύο χρόνια αποεπένδυσης που ακολούθησε η ∆ΕΗ στο πλαίσιο του προγράµµατος απολιγνιτοποίησης και φυσικά κεφάλαια για επενδύσεις. «Αν αρχίσω να σκάβω σήµερα θα έχω άµεσο αποτέλεσµα έπειτα από έξι – επτά µήνες. Το ορυχείο δεν είναι πατάω ένα κουµπί και έβγαλα τον λιγνίτη. Θα πρέπει να πέσουν λεφτά για να εντάξεις εργολαβικό εξοπλισµό και εργαζοµένους», αναφέρει στην «Κ» αρµόδιο στέλεχος της ∆ΕΗ.

«Η κατεύθυνση για αύξηση της συµµετοχής του λιγνίτη στο 17%-20% του µείγµατος έχει δοθεί. Το πώς θα υλοποιηθεί τεχνικά είναι θέµα της ∆ΕΗ», δηλώνει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας. Η ∆ΕΗ έχει υποχρεωθεί ήδη σε «πάγωµα» του προγράµµατος απολιγνιτοποίησης, καθώς η λειτουργία των λιγνιτικών µονάδων κρίθηκε απαραίτητη για την υποκατάσταση του φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών ροών. Η συνεχής και αδιάλειπτη, ωστόσο, λειτουργία των µονάδων είναι ένα θέµα που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στη διοίκηση της εταιρείας, οι οποίες έχουν µεταφερθεί και στο ΥΠΕΝ. Πρόκειται για γηρασµένες µονάδες και αυτό που η ∆ΕΗ επισηµαίνει προς τις αρµόδιες αρχές είναι ότι η κόπωση από τη συνεχή λειτουργία µπορεί να οδηγήσει σε βλάβες και να τεθούν εκτός συστήµατος για µεγάλο χρονικό διάστηµα.

Υπουργείο και διοίκηση της ∆ΕΗ βρίσκονται σε συζητήσεις για την εφαρµογή του σχεδίου «επιστροφή του λιγνίτη». Σηµαντική θα είναι σε κάθε περίπτωση η συµβολή της νέας µονάδας Πτολεµαΐδα 5 που θα τεθεί σε δοκιµαστική λειτουργία από το φθινόπωρο. Είναι πολύ πιθανό στο µεταξύ να ανατεθεί στη ∆ΕΗ η εκµετάλλευση του κοιτάσµατος στο ορυχείο Αχλάδας, µετά την απόφαση του υπουργού Κώστα Σκρέκα να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας λόγω µη τήρησης των συµβατικών της υποχρεώσεων. Η εταιρεία είχε σύµβαση µε τη ∆ΕΗ για την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτη. Η ∆ΕΗ κατήγγειλε από τον Φεβρουάριο τη µεταξύ τους σύµβαση για µη τήρηση των συµβατικών υποχρεώσεων. Σε κάποια ανεπίσηµα προς το παρόν τραπέζια διαλόγου φαίνεται να έχει τεθεί και το θέµα επαναλειτουργίας του ορυχείου της Βεύης που είναι ανενεργό από το 2001. Μάλιστα σύµφωνα µε πληροφορίες, κλιµάκιο του ΙΓΜΕ επισκέφθηκε τις προηγούµενες ηµέρες το ορυχείο της Βεύης.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News